Марконската кухня е наистина ярко смешение между берберски, арабски и средиземноморски кулинарни традиции.
И все пак има едно ястие,
с берберски произход
което днес се възприема като представително за цяло Мароко – тажинът. Думата „тажин“ се използва, както за готово ястие, така и за съда, в който се приготвя то.
Тажинът е дебелостенен глинен съд с плитко дъно и висок конусовиден капак, който
някои оприличават на комин
При приготвянето на храната, парата се издига до върха на капака и се кондензира по високите му стени, а после се стича надолу. Резултатът от непрекъснатата циркулация на парата е нежно и сочно ястие, пропито от ароматите на всяка от съставките му. Тайната за отличния вкус е и бавността на приготвянето.
Мароканският тажин
се приготвя от големи парчета месо или риба и зеленчуци – картофи, домати, патладжан, лук. Ястието се овкусява с традиционните за мароканската кухня подправки – джинджифил, шафран, куркума, кимион, кориандър, както и с мед и плодове.
Тажин се приготвя и в Тунис, но по доста различен начин, в рецептите за него има яйца, а готовото ястие прилича на познатия ни омлет.
Керамични тажини се продават навсякъде в Мароко, а туристите често ги предпочитат
за сувенири от африканското кралство
Ако искате да се сдобиете със съд за готвене, непременно трябва да внимавате той да има дупка на капака – задължително условие да правилната циркулация на парата.
По пазарищата и в магазините се продават и декоративни тажини с пъстра украса, които могат да се използват само за сервиране на вече приготвеното ястие.
Разгледайте пълния списък с нашите програми до Мароко за 2018-та - ТУК