Вашата оценка

Бретцел или кроасан за закуска?

Бретцел или кроасан за закуска?
19 Декември 2016 г.
Чудна хрупкава коричка, покрита с кристалчета сол и мека и уханна вътрешност.

Бретцелът!
Този геврек с необичайна форма е емблема на пекарите в Германия още от началото на XIV век. И днес много често бива изобразяван върху знаци на хлебарници, сладкарници и фирми, които се занимават с произвоство на тестени изделия. Бретцелът е кулинарна забележителност в цяла Германия, но най-силно е влиянието му в Бавария. Именно с тази от германските провинции е свързана една от най-разпространените легенди за възникването на тестената вкусотия. В стари времена баварският крал обещал да помилва един провинил се пекар, но само ако успее да направи хляб, през който

три пъти да се вижда слънцето
Тази на пръв поглед невъзможна за изпълнение кралска заръка дала втори живот на горкия пекар и първи на бретцела.  
Друга от легендите за бретцелите е свързана със самата технология на тяхната направа. Когато тестените гевречета вече са оформени (от обикновено тесто от брашно, мая, вода и масло), те се оставят да втасат. До тук нищо необичайно. После обаче гевречетата се потапят за около 30 секунди в горещ разтвор от вода и сода за хляб. На тази част от рецептата дължим

твърдата хрупкава коричка и меката вътрешност на бретцела
Според преданието, отново в стари времена, разсеян помощник-пекар потопил гевречетата вместо в захарен разтвор, в такъв със сода и вода, приготвен за измиване на съдове.
Според трета легенда, католически монаси го създали от остатъци тесто и веднага привидяли

Светата троица в (не)случайно възникналата форма
В някои традиции на бретцела се гледа като на обреден хляб, чиито препелетени краища символизират силата на брачния съюз.  
В своите ежедневни превъплъщения, бретцелът е много предпочитана храна и в Австрия и в Люксембург. Нещо повече... На международния „хранително-вкусов фронт” се води една битка, за която никой не говори, но в която мнозина участват. Става дума за надмощие... За надмощие върху закуската! И тъй... Кой е по-вкусен –

кроасанът с масло или бретцелът с масло
Ха сега де!
Без да вземаме страна, само ще кажем, че особено в дните преди Коледа, бретцелите се превръщат в хранителни тестени талисмани на коледните базари и по света, и у нас.

Welcome Travel
ВХОД АГЕНТИ

Е-бюлетин

Онлайн Каталог

programa
programa
programa
programa