Вашата оценка
За мен сангрия, моля!
05 Октомври 2016 г.
Сангрията е най-популярният испански коктейл с основни съставки – вино, вода, плодове, слънце и... лед. За произхода на питието се водят спорове, предявяват претенции... Няма и единно мнение по въпроса защо тази напитка се нарича именно сангрия –
sangre на испански означава кръв
Легендата, която най-настойчиво обикаля света е от края на ХVІІ век и е свързана с кръвопролитието във винарската провинция Риох. Местните феодали били недоволни, че събраната от селяните реколта не оправдава очакванията им. Не. Недоволни е слаба дума. Те направо озверели от яд и изпратили армия на нищо неподозиращите хора. Загинали стотици, включително жени и деца. Гневът на феодалите бил толкова голям, че като нищо щели да погубят населението на цялата провинция.
Спасението на селяните дошло от самите тях
Поднесли в дар на феодалите напитка, която техните господари не били опитвали преди – пунш, приготвен от червено вино, плодове и захар. Въодушевени от вкуса му, феодалите веднага прекратили жестокото кръвопролитно наказание към местните земеделци и поискали да научат рецептата на чудното питие. Жителите на Риох пък започнали да наричат напитката „сангрия” в памет на загиналите жители.
Според друга легенда, испанските земеделци нямат нищо общо с изобретяването на сангрията. Авторът на напитката е италианският войник Хелио Габал, който попаднал в плен на испанските конкистадори. Пленникът бил измъчван дълго, защото бил считан за чуждестранен шпионин. Когато най-сетне бил пуснат на свобода, войникът, който бил агроном, се заел да изучава местните сортове портокали. Когато се сприятелил с местните фермери, Габал им споделил, че отдавна
мечтае да създаде цитрусово вино
и че в своята родина, той посветил на мечтата си няколко години. Резултат обаче нямало. Габал решил да опита щастието си в Испания, защото знаел, че тук растат най-вкусните портокали. Местните винопроизводители се заинтригували от идеята на Габал, но в продължение на месеци така и не могли да достигнат до задоволителен краен резултат и виното от портокали така и не ставало.
Постепенно Габал разбрал, че от идеята му няма да излезе нищо... От мъка нарязал няколко портокала и ги пуснал в една кана с гроздово вино. Независимо от неуспеха – от тук насетне той все пак щял да пие портокалово вино. Така се заканил. О! Забравихме да кажем, че към коктейла той прибавил и късчета лед. Испанците пък наблюдавали какво прави Габал и любопитно започнали да опитват новото питие. "Es sangre del diablo!" - „Това е кръвта на дявола” – изрекъл някой. И тъй, Габал бил нарочен за пратеник на Сатаната и отново изпратен на мъчения (според някои източници той бил изгорен на клада – бел. Welcome Travel). Напитката била забранена от Инквизицията. Няколко години по-късно забраната за била отменена и сангрията започнала да набира своята популярност.
Днес сангрия се приготвя във всеки испански дом по рецептата на... баба.
Ако все още не сте опитвали това наистина прекрасно пите някъде по света, предлагаме ви най-лесната и универсална рецепта за него.
Необходими продукти:
♦ бутилка червено вино
♦ същото количество вода
♦ шепа нарязани ябълки
♦ шепа нарязани портокали
♦ шепа плодове от друг вид – ягоди, грозде и пр.
♦ 2-3 парчета лимон
♦ една лъжица захар
Начин на приготвяне:
Залейте плодовете със захарта и виното. Получената смес оставете в хладилник за няколко часа, за да могат плодовете да пуснат сока си. След това прибавете водата и разбъркайте. Сервирайте с лед.
Ако желаете вашата сангрия да е „по-така”, то захарта в тази рецепта можете да заместите с мед, водата – със сода или безалкохолна напитка. Бихте могли да прибавите и около 200 мл ром, както и чудно аломатните канела и карамфил.
Welcome Travel