Бодлива круша, кактусова смокиня или… opuntia ficus. Което и от наименованията на този плод да запомните – все ще е правилно. С бодлива кора и сочна жълто-оранжево-червена вътрешност е. А вкусът му е просто чудесен –
сладък, с кисела нотка Кактусовата смокиня е многогодишно растение, вечнозелено. Стеблата й са дебели и елипсовидни – с най-много бодли в горната част, където се развиват цветовете и плодовете на растението. Опунцията обича сухите места и слънцето, издържа на ветрове. Разпространена е широко отвъд родното си място – централна Америка.
Много богата е на витамин С протеини, фибри, пектин, калций и магнезий. Освен суров, плодът на бодливата круша се консумира варен и сушен. Приложението му в кулинарията е широко. Предпочитана прибавка е към салати и сладкиши, от него се правят и ликьори и коктейли. Тази наистина екзотична бодлива сладост се продава на пазарищата в Мароко.
Снимката е направена на площад Ел Хадим, Мекнес, Мароко.