Вашата оценка
КРУИЗ ИСЛАНДИЯ И ШОТЛАНДИЯ 2025 - БЕЛИТЕ НОЩИ 28.05

КРУИЗ ИСЛАНДИЯ И ШОТЛАНДИЯ 2025 - БЕЛИТЕ НОЩИ 28.05

14 дни / 13 нощувки

София - Хамбург - СЕЙДИСФЬОРДУР /ИСЛАНДИЯ/ - АКУРЕЙРИ /ИСЛАНДИЯ/ - ИСАФЬОРДУР /ИСЛАНДИЯ/ - ГРУНДАРФЬОРДУР/ИСЛАНДИЯ/ - РЕЙКЯВИК - КЪРКУОЛ – ОСТРОВИ ОРКНИ /ШОТЛАНДИЯ/ - Хамбург - София



ДАТА ЦЕНА РЕЗЕРВИРАЙ
28.05.2025 4370.00 лв Резервирай

14 дни / 13 нощувки

Програма

1 ден /28.05/: СОФИЯ -ХАМБУРГ
Събиране на групата на летище София Терминал 2 за полет до Хамбург с прекачване. Пристигане на летщето в Хамбург и посрещане от фирмата партньор. Сити тур на града с включен едночасов круиз около пристанището и Шпайхерщад.Хамбург е вторият по големина град в Германия и едно от големите пристанища на Северна Европа. Местоположението му в защитено естествено пристанище в южната част на полуостров Ютландия, между континентална Европа на юг и Скандинавия на север, бързо превръща града в средище на търговията и морските връзки. Допълнително за това допринасят и границите му на запад - Северно море и на североизток-Балтийско море.Самият град е разположен на река Елба при вливането й в Алстер и Бил. Множеството потоци, реки и канали се пресичат от около 2500 моста. С право града носи прозвището „Венеция на Севера“, въпреки че той има повече мостове в границите на града от Лондон, Амстердам и Венеция взети заедно. Хамбург има впечатляващи архитектурно значими сгради в широка гама от стилове, като църквите заемат едно от важните места сред забележителностите на града. По-известните от тях са Св. Никола, която за кратко време през 19 век е била най-високата сграда в света, Св. Михаил (с прякор "Мишел"), Св. Петър , Св. Яков и Св. Екатерина, покрити с медни плочи. Градът е разделен на множество квартали, измежду които най-голям и най-интересен е Хафен Щад /пристанищния град/. Известна туристическа атракция в пристанищната част е Шпайхерщад /Speicherstadt/.Това е най-големият складов район в света, където сградите стоят върху основи от дървени трупи, в случая дъбови трупи, като името му в превод означава Град от складове. Издигнати от 1883 до 1927 г., някои от сградите се използват и до днес като складове, в други се помещават музеи. Складовете са построени с различни подпорни конструкции, но Франц Андреас Майер немски строителен инженер, създава неоготически външен слой от червени тухли с малки кули, ниши и остъклени орнаменти от теракота. Като изключителен пример за неоготическа и модернистична архитектура и заради своя принос за развитието на международната морска търговия, Шпайхерщад получава статут на обект на световното наследство на ЮНЕСКО на 5 юли 2015 г. След обиколката - настаняване в хотел. Свободно време за самостоятелна разходка и вечеря. Нощувка.
2 ден /29.05/: ХАМБУРГ /ГЕРМАНИЯ/ – ОТПЛАВАНЕ – 20:00 часа
Закуска в хотела и свободно време за самостоятелни занимания в града. Освобождаване на стаите и трансфер до круизния терминал в Хамбург за качване на кораба Costa Favolosa. Отплаване от пристанището в 20:00 часа./В случай, че трансфера до кораба е след освобождаването на стаите, багажа ще бъде оставане на съхранние в хотела/
3 ден /30.05/: ПЛАВАНЕ – В открито море
Отпуснете се на палубите на кораба и се потопете в атмосферата на приятно и пълноценно изживяване. Costa Favolosa е отличен кораб и предлага много и разнообразни активности, при което няма да скучаете в открито море. Може да се посветите на игри или на приятни коктейли край басейните, а защо и да не се поглезите със СПА програма.
4 ден /31.05/: ПЛАВАНЕ – В открито море
Отпуснете се на палубите на кораба и се потопете в атмосферата на приятно и пълноценно изживяване. Costa Favolosa е отличен кораб и предлага много и разнообразни активности, при което няма да скучаете в открито море. Може да се посветите на игри или на приятни коктейли край басейните, а защо и да не се поглезите със СПА програма. Опознайте вашия круизен кораб или си опитайте късмета в казиното.
5 ден /01.06/: СЕЙДИСФЬОРДУР /ИСЛАНДИЯ/10:00 часа – 18:00 часа
На сутринта в този ден кораба ни ще акустира на брега на Исландия, в малкото градче Сейдисфьордур в източната част на острова.Ето ни в Исландия – най-северната населена точка на континента Европа.Не случайно в поетичните заглавия наричат тази островна държва „Земя на огън и лед“. Слабо населен, този северноатлантически остров, е известен със своите горещи извори, гейзери и активни вулкани. Полета от лава покриват голяма част от земята тук. Самото име Iceland /ледена земя/ пък говори за наличието на множество искрящи ледници и студени зони в близост до арктическия кръг.Хората на този невероятен остров са потомци на викингите и с присъщата им изолираност и наивност все още някои вярват в съществуването на тролове и феи. Красива и сурова е природата на Исландия, с ярки контрасти на климат, география и култура. За няколко дни ще се потопим в мистерията на този ледено-горещ остров, за да открием някои от неговите тайни.Повреме на нашето плаване около Исландия ще станем свидетели на Белите нощи - природен феномен, при който залязващото слънце не се потапя напълно под хоризонта.И да, най-дългите дни в Исландия са от май до юли, когато слънцето не залязва напълно и имаме почти 24 часа дневна светлина.Що се отнася до Северното сияние, то това би било рядкост в този период на годината. Красивият природен феномен, носещ името на богинята на зората Аврора е по-често срещан през месеците на исландската зима от септември до края на април.Но човек никога не може да бъде сигурен какво ще се случи в ясна и студена нощ. Градчето, в което ще акустираме Сейдисфьордур е с население около 668 жители, разположено във вътрешния ъгъл на едноименния фиорд. Малък, очарователен град, заобиколени от покрити със сняг планини и водопади, най-известните от които природни забележителности са връх Бьолфур (1085 м) на запад и Страндартиндур (1010 м) на изток, като и двата са част от похода на седемте върха на Исландия. Селището Сейдисфьордур започва да се развива в търговски център през 1848 г., когато жителите на града намират своето богатство в „среброто на морето“ - херингата. Дългият защитен фиорд дава предимство на рибарите в града пред техните съседи, което довело до прерастването му в един от най-проспериращите градове в Източна Исландия. Уникалните, многоцветни дървени сгради, които правят Сейдисфьордур толкова разпознаваем, са построени през този период от норвежки търговци и китоловци.
6 ден /02.06/: АКУРЕЙРИ /ИСЛАНДИЯ/- 09:00 часа – 19:00 часа
Днес ще се запознаем с най-големия малък град в Исландия – Акурейри, наричан още „Столицата на Севера“.Той е достатъчно голям, за да предложи богат избор от развлечения, изкуство и култура, но достатъчно малък, за да бъде много личен и близо до природата. Лесно е да бъдете очаровани от Акурейри с ярко боядисани дървени къщи, уютни барове и стръмни улици, водещи надолу от хълмовете към приветливия център на града. Дори светофарите са сладки, със стопове във формата на червени сърца.С население от само 19 000 жители, той е забележително спокоен в сравнение с Рейкявик.Можете лесно да разгледате всички основни места в града пеша. Тук ще намерите широка гама от дейности и интересни места, например забележителни музеи, най-северната ботаническа градина в света, едно от най-популярните плувни съоръжения в Исландия, голф игрище с 18 дупки, най-добрата ски зона в страната и страхотни пътеки за пешеходен туризъм. Най-хубавото е, че ползването на градските автобуси е напълно безплатно. Акурейри също е страхотен базов лагер за много от най-красивите природни чудеса на Исландия, като водопади, вулканични зони и каньони, както и множество вълнуващи дейности, като рафтинг, туризъм, пещери, наблюдение на китове и конна езда.
7 ден /03.06/: ИСАФЬОРДУР /ИСЛАНДИЯ/- 09:00 часа – 21:00 часа
След посещението на столицата на севера днес ще акустираме в почетна столица на Westfjords /западните фиорди/ - Исафьодур. Тъй като е най-големият град и главният търговски център в района, той носи очарователна жизненост с процъфтяващо пристанище, оживен градски център, ресторанти от световна класа и луксозни кафенета. Установен през 16-ти век, Исафьодур се намира на изпъкналостта на фиорда Скутулсфьодур и дължи съществуването си на богатите риболовни зони точно до брега. Градът може да се похвали с прекрасен стар център с някои от най-хубавите и красиво реставрирани дървени сгради в страната. Със своите цветни тесни улички и стари сгради Исафьодур носи топло и привлекателно усещане. Поради местоположението на града, заобиколен от стръмни планини, ранните сутрини и късните следобеди обикновено са без вятър. Което е хубава промяна, поради факта, че Исландия е много ветровита като цяло. Местните хора имат поговорка, че спокойното време има постоянно местожителство в Исафьодур. Културният живот на града е известен с това, че е оживен, а акцентите са няколко фестивала, провеждащи се тук. Музикалният фестивал Aldrei се провежда ежегодно по време на Великден. Градът кипи от активност, не само заради музиката, но тъй като е и прекрасен ски курорт. Зоната за ски бягане е единствена по рода си в Исландия.И накрая, тук се провежда Европейското първенство по блатен футбол през август всяка година и привлича тълпи от всички краища през уикенда, изпълнен със забавления. Девственият пейзаж се характеризира с тесни фиорди и стръмни планини, много от които се спускат директно в морето. Любителите на природата се стичат в този отдалечен район заради страхотните туристически пътеки, морски каяк, ски спускане и богатата на птици фауна. Мнозина също обичат да се наслаждават на разходки с лодка из фиордите, които включват спирки на малките острови наблизо.Ресторанти и кафенета предлагат вкусни ястия, приготвени от местни продукти, да не говорим за отличната пекарна в сърцето на центъра. Семейната Gamla bakari (или Старата пекарна) продава неустоими сладкиши, торти и хляб и е любима сред местните. Външната част на Edinborg cafe също е прекрасно място за почивка със студена напитка през топлите летни дни и страхотна гледка към пристанището.В щателно реставрираната Turnhus (кулата), построена през 1744 г., сега се помещава Музеят на наследството на Westfjords, който си заслужава да се види.
8 ден /04.06/:ГРУНДАРФЬОРДУР/ИСЛАНДИЯ/ - 09:00 часа – 20:00 часа
Рано сутринта ще акустираме в Грундарфьодур - малко красиво градче, което се намира в северната част на полуостров Снайфелснес, западна Исландия, и на фиорда Брейдафьордур.Този град е точно по средата на северното крайбрежие на полуострова. Грундарфьодур е известен със своя изключително уникален климат и природа, тъй като се образува допълнтелен малък полуостров от близката планина Киркюфел. Планината Киркюфел наистина е най-фотографираното място в Исландия и отразява огромната красота на природата. Тя носи името си от приликата си с църковна камбанария, заострена на върха с дълги извити страни. От други ъгли планината е сравнявана с шапка на вещица или дори с току-що изваден сладолед. Като малък град, който е разположен между планинска верига и морето, Грундарфьодур непрекъснато расте и се развива от 1940 г. насам, а сегашното население е близо 900 души. Има много неща, които можете да правите, когато посетите емблематичното рибарско селище на Западна Исландия. Феерия от цветове, разпръснати от оживените къщи, правят гледката неописуема. Любовта към природата може да се види сред местните жители. Цялото селище е заобиколено от пътеки за конна езда и пешеходен туризъм, планини и океан. Основните индустрии на града са риболова и преработката на риба. Грундарфьодур също може да се похвали със значителен корабен трафик, следствие от естественото пристанище на селището.Съвсем наскоро той се превърна в център за туризъм, поради невероятната красота на характеристиките на полуостров Снайфелснес. Градът се гордее с обществена библиотека, исторически център, кафене за жителите и фотографска изложба Bæringsstofa, която е колекция от снимки на покойния исландски фотограф и почетен гражданин на Грундарфьодур, Беринг Сесилсон.
9 ден /05.06./: РЕЙКЯВИК - 07:00 часа – 24:00 часа
Това е денят от нашия круиз, в който ще отдадем заслуженото на най-големия град и столица на Исландия – Рейкявик. Тук е най-голямата община в Исландия, която е събрала 60 % от населението на страната. Приблизително 140 000 души живеят в самия Рейкявик, което е една трета от общото население на Исландия. Инголфур Арнарсон, първият заселник на Исландия, построил фермата си на полуострова около 870 сл. Хр., където днес се намира градът. Твърди се, че Инголфур е определил местоположението на своето селище, използвайки традиционен скандинавски метод: когато се появила земя, той хвърлил високите колони от стола на главата на рода зад борда и обещал да се засели там, където боговете са решили да ги изведат на брега. В продължение на 3 години негови крепостни издирвали колоните, докато ги намерили в залива, в който днес се простира града. Името на Рейкявик е от старонорвежки произход, произлизащо от корените reykr(„дим“) и vík(„залив“).Често в справочниците ще го срещнете като „Димящия залив“, което се дължи на на стълбовете пара, издигащи се от горещите термални извори в района, на които той е много богат и са направили силно впечатление на първите заселници. През 18 век кралският ковчежник Скули Магнусон, „бащата на Рейкявик“, създал работилници за вълна като част от усилията си да модернизира исландската икономика. Това довело до началото на градското развитие в историята му. Градът получава своята градска харта през 1786 г. и оттогава се разраства стабилно. Крайбрежието се характеризира с полуострови, заливи, проливи и много малки острови. Предлага добро естествено пристанище и следователно риболовът е огромна част от града. От другата страна на залива се издига връх Еся (914 м), най-високата планина в околностите на града. Рейкявик е най-северната столица в света. Въпреки факта, че не е толкова голям, колкото много други столици, той кипи от живот. Има много интересна арт сцена, превъзходни музеи, художествени галерии и атракции, както и невероятна околна природа. Градът е изключително колоритен, а хората приветливи и дружелюбни.
10 ден /06.06/: РЕЙКЯВИК - 00:00 часа – 17:00 часа
Днес ще имаме възможност за още един хубав ден в исландската столица. Тъй като възможностите там са много за посещения и забавления ще го оползотворим в нови приключения и изследвания на околностите, преди да отплаваме в 17:00 часа с кораба към Шотландия.
11 ден /07.02./: ПЛАВАНЕ – В открито море
Отпуснете се на палубите на кораба и се потопете в атмосферата на приятно и пълноценно изживяване. Costa Favolosa е отличен кораб и предлага много и разнообразни активности, при което няма да скучаете в открито море.Може да се посветите на игри или на приятни коктейли край басейните, а защо и да не се поглезите със СПА програма.
12 ден /08.06./:КЪРКУОЛ – ОСТРОВИ ОРКНИ /ШОТЛАНДИЯ/ - 12:00 часа – 19:00 часа
След ден плаване в открито море ще достигнем с кораба северните брегове на Шотландия, за да се запознаем с един от изключително красивите й островни архипелази – островите Оркни и техния най-голям град Къркуол.Поначало Шотландия като северна част на британския остров е едно изключително красиво, загадъчно и много специално място. Невероятната природа, древните замъци и легенди, останките от неолитни култови места, саги и разкази за велики викингски вождове и воини от високите планини – всичко тук е обвеяно с една специфична мистика и даже малко магия. Не правят изключение и тези великолепни, разпръснати покрай северните й брегове острови.Оркнейските острови /или просто Оркни/ обхващат приблизително 70 острова, около 20 от които са населени. Разположени в Северно море, те образуват архипелаг, характеризиращ се с назъбена брегова линия, драматични скали и множество естествени пристанища. Различни по размер, структура и вид, всеки сам за себе си е нещо заслужаващо да се види. Най-големият от островите е Континентът, където живее по-голямата част от населението. Пейзажът на Оркни включва хълмове, плодородна земеделска земя и обширни мочурища. Плодородната земя, съчетана с лесен достъп до изобилието на морето, обяснява защо хората са обитавали Оркни толкова дълго време.Буквално на всяка крачка и на всеки остров може да бъдат открити руини и свидетелства за тяхната дълга и драматична история. Уникалният климат на островите е запазил много древни светилища и руини, които се намират до по-нови руини и модерни села, създавайки богат гоблен от история под краката ни с всяка стъпка. Солените скали на Оркни са легендарни. Опустошени от свирепи вълни, те се издигат до главозамайващи височини, заличавайки дори най-впечатляващите паметници, направени от човека. Много от паметниците и историческите места на островите, като мемориала на Кичънър в Маруик Хед, се намират на върха на тези скали, добавяйки към тяхното величие. Смесвайки древеното и модереното, Оркнейският архипелаг е уникален. Тези магически острови са мечта за археолози, наблюдатели на птици, историци, гмуркачи, разказвачи на истории и тези, които обичат плажовете и дивите открити пространства.Оживената островна столица Къркуол носи по малко от викингския дух, съчетан с красива природа, невероятна архитектура, много история, но и модерен начин на живот. Официално кралски град от 1486 г., името на Къркуол идва от скандинавското „Kirkjuvagr“, което означава „Църква в залива“,а духа на първите заселници все още витае в града, съсредоточен върху великолепната катедрала „Свети Магнус“. Търговци на дребно оформят сърцето на града с магазини, разположени по главната улица, която се извива на юг от колоритното пристанище, осигурявайки всичко необходимо - от риболовни принадлежности до най-добрите местни храни и напитки. Къркуол е космополитно място с богат избор от хотели, ресторанти и кафенета, а центъра на града дори беше обявен за най-красивата главна улица в Шотландия, като спечели публичното гласуване през 2019 г.Невероятните острови Оркни всъщност са по-близо до Арктическия кръг, отколкото до Лондон, ето защо чара им е толкова неотразим, че предвещава един прекрасен ден, в който да им се насладим.
13 ден /09.06/: ПЛАВАНЕ – В открито море
Днес е последния ден от нашия круиз, още един повод да се отпуснете на палубите на кораба и се потопете в атмосферата на приятно и пълноценно изживяване. Costa Favolosa е отличен кораб и предлага много и разнообразни активности, при което няма да скучаете в открито море. Може да се посветите на игри или на приятни коктейли край басейните, а защо и да не се поглезите със СПА програма.Дайте си време да опитате всичко, което не сте услели да видите, посетете магазините на кораба за последни сувенири.
14 ден /10.06/: ХАМБУРГ /ГЕРМАНИЯ/ - 08:00 часа – СОФИЯ
Пристигане на кораба в Хамбург в 08:00, уреждане на формалностите около багажа и освобождаването на кораба. Посрещане на порта от фирмата партньор за трансфер до летището в Хамбург. Полет за София. Пристигане на Терминал 2 в ……часа.

ЦЕНИ по ранни записвания до 31.10.2024
Вътрешна каюта - 4370 лв
Каюта с прозорец - 5590 лв
Каюта с балкон - 6970 лв
 
ЦЕНИ по записвания от 01.11.2024
Вътрешна каюта - 4670 лв
Каюта с прозорец - 5890 лв
Каюта с балкон - 7270 лв
 
Вид каюта Цена
Вътрешна каюта 4670 лв 4370 лв
Каюта с прозорец 5890 лв 5590 лв
Каюта с балкон 7270 лв 6970 лв

ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ
LH1707 28MAY 3 SOFMUC  06:00 – 07:00
LH2054 28MAY 3 MUCHAM 08:45 – 10:00
LH2061 10JUN 2 HAMMUC 15:15 – 16:30
LH1706 10JUN 2 MUCSOF  20:20 – 23:10
 
ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА
Хамбург – Egon Hotel Hamburg City 3* - https://www.egonhotel.com/ или подобен
 
Кораб на круиза – Costa Favolosa - https://costa.cruiselines.com/cruise_ship/Costa_Favolosa.cfm
 
НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:
  • Депозит 1 при подписване на договора: 30% от пакетната цена;
  • Депозит 2 – до 25.02.2025: 20% от пакетната цена;
  • Доплащане до пълна сума до 25.03.2025 с предоставени пълни данни на пътуващите.
 
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
  • Международен паспорт валиден минимум 6 месеца след датата на завръщане. На пътуващите не се възстановяват никакви суми ако им бъде отказано влизане в чужда територия или качването на борда е отказано поради липса на документи.
  • За деца под 18 години – пътуващи с 1 родител или без родители - нотариално заверена декларация /оргинал и 1 копие/, че са съгласни детето да пътува в чужбина и задължително паспорт. Деца, чийто родители имат различни фамилии е задължително да носят копие от акта за раждане на детето.
  • Няма изискване за задължително ваксиниране
 
УСЛОВИЯ ЗА АНУЛАЦИЯ
  • До 25.11.2025 – такса за прекратяване в размер на 500 лв.
  • От 26.11.2024 до 25.02.2025 –такса за прекратяване в размер на 30% от пакетната цена;
  • От 26.02.2025 до 25.03.2025 такса за анулация в размер на 50% от пакетната цена
  • От 26.03.2025 - 100% от пакетната цена;
 
ДРУГИ УСЛОВИЯ:
  • Минимален брой туристи: 20 пълноплащащи с водач от България.
  • Срок за уведомление на несъбран минимален брой: 30 дни преди датата на отпътуване
 
Допълнителни брегови екскурзии ще бъдат предоставени допълнително.
 
КОРАБ НА КРУИЗА:
Costa Favolosa е голям круизен кораб, поразителен със своя интериор, вдъхновени от магията и приказките. Атриумът е ослепителен с искрящи декорации във формата на диамант, а пространствата в готически стил предлагат приветлива атмосфера по време на плаванията. Хиляди произведения на изкуството са изложени в кораба, които са вдъхновени от красотата. Тези, които обичат спа центъра, ще изберат един от уелнес апартаментите с директен достъп до просторния спа център. Простирайки се на две нива, Solemio Spa разполага с басейн за таласотерапия, стаи за процедури, сауна, джакузита, турска баня и дори напълно оборудвана фитнес зала. Любителите на шоколада и кафето ще се насладят на специално създадения за тях бар. Няколко ресторанта, бар Aperol Spritz, винен бар, дискотека, казино, театър на три нива и детски клуб са само някои от възможностите за изхранване и развлечения на борда. При плавания в Европа, които тръгват от май до октомври и плавания в Карибите, които тръгват от декември до март, Costa изисква поне един пътник във всяка кабина да е на 25 или повече години.
 
Брой пътници: 3 000
Брой каюти: 2141
Брой екипаж: 1110
Дължина: 290 метра
Височина: 36 метра
Брой палуби: 14
Тонаж: 114,500
Година на реновация: 2022
Основни видове каюти:
 
Вътрешна каюта - За тези, които обичат да стоят край басейна през целия ден, да се наслаждават на аперитиви и редуващи се представления. Това е каюта, от която всичко е лесно достъпно, за да се насладите на комфортен сън и да започнете всеки ден с ново приключение.
Pазмери: 14 кв.м. за 1 до 4 човека, Баня с душ, сешоар, регулируем климатик, сейф, телевизор, телефон, кърпи забасейн.
1 двойно легло или 2 единични легла. 3-ти и 4-ти - 2 високи сгъваеми легла. Електрическо захранване - Гнезда за захранване 220 -110 Volt/60 Hz
 
Каюта с прозорец -Всеки ден ще имате нов изглед към небето и морето във вашата каюта. Насладете се на непрекъснато променящите се гледки от комфорта на вашето легло! Елегантна и светла каюта, за да се отпуснете с тези, които обичате и ежедневно да се любувате на цветовете на вашата почивка.
Pазмери: 20 кв.м. за 1 до 4 човека, Прозорец /илюминатор/, Баня с душ, сешоар, регулируем климатик, сейф, телевизор, телефон, кърпи забасейн.
1 двойно легло или 2 единични легла. 3-ти и 4-ти - 1 единичен разтегателен диван и 1 високо сгъваемо легло. Електрическо захранване - Гнезда за захранване 220 -110 Volt/60 Hz
Каюта с балкон – Голяма самостоятелна тераса само за вас, за да усетите красотата на морето по всяко време на деня и нощта и да си направите незабравими селфита с любимия човек.Вашата морска тераса ви позволява да се насладите на закуската си на открито или да отпиете аперитив по залез слънце, докато се любувате на непрекъснато променящата се гледка към морето.
Pазмери: 16 кв.м. за 1 до 4 човека, Самостоятелна тераса с морски изглед, Баня с душ, сешоар, регулируем климатик, сейф, телевизор, телефон, кърпи забасейн.
1 двойно легло или 2 единични легла. 3-ти и 4-ти - 1 единичен разтегателен диван и 1 високо сгъваемо легло. Електрическо захранване - Гнезда за захранване 220 -110 Volt/60 Hz
 
Заведения за хранене
Duca di Borgogna Restaurant (основен ресторант) - Кухня: Континентална
Дрескод: Две официални вечери при 7-нощни плавания; други хранения- ежедневно или спортно облекло. Къси панталони и бански не са разрешени.
Включен в цената, Не е необходима резервация
Duca d'Orleans Restaurant (основен ресторант)- Кухня: Континентална
Дрескод: Две официални вечери при 7-нощни плавания; други хранения- ежедневно или спортно облекло. Къси панталони и бански не са разрешени.
Включен в цената, Необходима е резервация само за вечерята
Caffetteria Porta D'Oro – Кухня: Бюфет, Дрескод: ежедневно или спортно облекло
Включен в цената, Не е необходима резервация
Pizzeria Pummid'oro – Кухня: Пицерия, Дрескод: ежедневно или спортно облекло
Включен в цената, Необходима е резервация
Teppanyaki- Кухня: Тепаняки /приготвени ястия на плоча/, Дрескод: ежедневно или спортно облекло, официално за гала вечери
С доплащане, Необходима е резервация
Sushino at Costa - Кухня: Суши, Дрескод: ежедневно или спортно облекло, официално за гала вечери
С доплащане, Необходима е резервация
Archipelago - Кухня: Континентална, Дрескод: ежедневно или спортно облекло, официално за гала вечери
С доплащане, Необходима е резервация
В допълнение към ресторантите, споменати по-горе, Costa Favolosa също така разполага с 24-часов рум-сървиз, континентална закуска, предлагана от рум-сървиз всяка сутрин, закуска на бюфет и обяд на палубата, следобедна пица и чай, среднощен бюфет на разположение за някои вечери и късно вечер закуски.
 
Барове и напитки
Може да се закупят разлчни пакети напитки:
My Soft Drinks - С пакета за възрастни My Soft Drinks разполагате с голям избор от безалкохолни
напитки, плодови сокове, студени чайове, безалкохолни коктейли.
Безалкохолни напитки и минерална вода - газирани напитки, плодови сокове с
различни вкусове, тоник, лимонада, студени чайове, газирана или негазирана минерална
вода
Топли напитки - еспресо, безкофеиново кафе, iced coffee, капучино,селекция от топли
чайове
Chocolate bar* - студен или горещ шоколад, с различни вкусове * Възможно е да няма Chocolate bar на всеки кораб
Безалкохолни коктейли - Всички в менютата на борда
 
My Drinks Package – за възрастни.
Безалкохолни напитки и минерална вода - газирани напитки (PEPSI, 7UP), плодови
сокове с различни вкусове, тоник, лимонада, студени чайове, газирана или негазирана
минерална вода, 1 бутилка мин.вода San Benedetto 0.5l на ден
Топли напитки - еспресо, безкофеиново кафе, iced coffee, капучино,селекция от топли
чайове
Богата селеция от вина в чаша – бяло, розе, червено
Наливна бира Heineken, безалкохолна бира
Алкохолни коктейли и аперитиви– включително Aperol Spritz, Mojito, Gin Tonic, Bacardi
breezer и други
Ликьори и спиртни напитки - селекция от уиски, водка, джин, ром, коняк, бренди,
текила
Chocolate bar* - студен или горещ шоколад, с различни вкусове  /Възможно е да няма Chocolate bar на всеки кораб
Безалкохолни коктейли - Всички в менютата на борда
 
My drinks PLUS package – за възрастни
Безалкохолни напитки и минерална вода - газирани напитки (PEPSI, 7UP), плодови
сокове с различни вкусове, тоник, лимонада, студени чайове, газирана или негазирана
минерална вода, неограничен брой бутилки мин.вода San Benedetto 0.5l , плодови сокове
LOOZA
Топли напитки - еспресо, безкофеиново кафе, iced coffee, капучино,селекция от топли
чайове
Неограничена селекция от вина в чаша – бяло, розе, червено
Наливна бира Heineken, Corona, Becks, безалкохолна бира
Алкохолни коктейли и аперитиви– всички възможни видове коктейли в менюто,
включително Aperol Spritz, Mojito, Gin Tonic, Bacardi breezer и молекулярни коктейли
Ликьори и спиртни напитки - селекция от ликьори, включително AMARO DEL CAPO,
AVERNA, DISARONNO, SAMBUCA, премиум алкохолни напитки - уиски, водка, джин,
ром, коняк, бренди, текила
Chocolate bar* - студен или горещ шоколад, с различни вкусове /Възможно е да няма Chocolate bar на всеки кораб
Безалкохолни коктейли - Всички в менютата на борд
 
My drinks young - Пакет напитки, приложим за деца между 4 и 17 години. Деца под 4г. не
заплащат този пакет.
Безалкохолни напитки и минерална вода - газирани напитки, плодови сокове с
различни вкусове, тоник, лимонада, студени чайове, газирана или негазирана минерална
вода
Топли напитки - еспресо, безкофеиново кафе, iced coffee, капучино,селекция от топли
чайове
Chocolate bar* - студен или горещ шоколад, с различни вкусове /Възможно е да няма Chocolate bar на всеки кораб
Безалкохолни коктейли – предлагат се само ако се комбинират с My Drinks пакет
 
My Drinks пакет напитки
- Предлага се във всички барове на борда, с изключение на тематичните барове.
- Пакетът трябва да бъде закупен от всички гости, пътуващи в една и съща каюта.
- Пакетът за деца и юноши от 4 до 17 години не включва алкохолни напитки.
- Изключени са премиум марки и артикули от минибар в кабината.

Мy drinks Plus пакет
- Предлага се във всички барове на борда, с изключение на тематичните барове.
- Пакетът трябва да бъде закупен от всички гости, пътуващи в една и съща каюта.
- Пакетът за деца и юноши от 4 до 17 години не включва алкохолни напитки.
- Включени са премиум марки и артикулите от минибара в кабината.
 
Повече за всички ресторанти, барове и кафета на круиза може да намерите на: https://www.costacruises.eu/experience/food.html
 
Услуги и удобства на кораба
Барове, кафенета, ресторанти – 12, Салон за красота, Казино, Параклис, Дискотека, Асансьори, СПА и горещи вани, Сервиз за мобилни телефони, Интернет център, Безжичен интернет достъп, Пране/Химическо чистене, Библиотека, Киносалон, Киноекран на открито, Магазини, Шоурум, Видео аркада, Фитнес център, Баскетболно игрище, 4  Басейна, Тенис корт, Писта за джогинг,Гледане на деца, Детска стая за игри, Детски басейн, Наблюдавана младежка програма, Тийн център, Водна пързалка, Съседни каюти/свързващи врати/, Каюти с достъп на инвалидни колички.
В Каютите
24-часом румсервид, Телефон, Телевизор, Сешоар, Сейф
 
Безжичен интернет – заплаща се WhatsApp
Пълен достъп до WhatsApp, включително чат, обаждане, видеообаждане - 5,00 евро на ден
Социален достъп до следното: WhatsApp, Facebook, Instagram, WeChat, X, LinkedIn, Threema, Pinterest, Tumblr, TikTok, Snapchat, Kakao & Telegram - 10,00 евро на ден
Пълен неограничен достъп до интернет - 17,00 евро на ден
Моля, обърнете внимание: Допълнителна еднократна такса от $3,00 се начислява за настройка на Wi-Fi пакет по ваш избор. Възможно е да свържете няколко устройства към интернет с едни и същи идентификационни данни, но не и по едно и също време. Пакетите се закупуват за целия круиз. Общата цена се изчислява автоматично на базата на пълната продължителност на круиза.
 
Такса обслужване на кораба
€11 на гост, на ден за круизи, които не тръгват от САЩ; €10 на гост, на ден за околосветски круизи. Всички такси се добавят автоматично към бордовия ви акаунт. За деца до 4 г. възраст не се заплаща такса обслужване; Таксата за обслужване на деца от 4 до 14 години ще бъде с 50% по-ниска; без такса за обслужване за деца под 4 години. Всички такси за обслужване са задължителни и не могат да бъдат променяни.
За повечето круизи извън Европа валутата на кораба е Щатски долар. За круизи в рамките на Европа валутата е Евро.
 
Казино и нощен живот
Развлечения и дейности за всеки вкус, денем и нощем, са налични във вашия плаващ курорт. Кой друг празник може да ви даде повече? Целият кораб е на ваше разположение със своите превъзходни съоръжения и характеристики. През деня можете да избирате от много различни дейности или да се включите в спортни състезания и уроци по танци. Можете дори да се научите да говорите италиански! А през нощта всичко е с ярки светлини и партита. Изберете от пиано бар, джаз, класически, латино и бални танци или хитове от 60-те и 70-те години.
Има коктейли на закрито и партита на открито. Можете да се качите на дансинга в дискотеката или да опитате късмета си на игралните автомати в казиното. Нощта е дълга и пълна с изненади...
  • Музика на живо и пиано бар
  • Страхотни театрални представления
  • дискотека
  • Тематични партита
  •  Библиотека и зала за карти  
  • Казино и бинго (срещу допълнително заплащане)
Докато корабът плава, има време да опитате всичко, което включва и залагане в казиното. Слот машини, рулетки и покер маси ви очакват, така че защо да не опитате късмета си, да се забавлявате с приятелите си и да прекарате една необичайна вечер? Не забравяйте, че ще ви трябват пари в брой, за да играете, с изключение на няколко кораба, където ще можете да използвате и своята Costa Card. Входът в казиното е ограничен за лица над 18 години.
 
Повече информация за круизите и корабите на Costa Cruises може да намерите на официалния сайт на компанията: https://www.costacruises.eu/?w_stdc=sea^hun^google^search^brand^head&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw-uK0BhC0ARIsANQtgGMO6dgy3v-Uac-z4ajwdFGjDSTeKYcouvq_Rv9EYOGpODplA7iuFCoaApobEALw_wcB
 
Отговорност: Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им се отказва достъп до страните по програмата, поради: забрана за напускане на страната, невалидни, забравени и нередовни документи или други независещи от туроператора причини.
Туроператорът не носи отговорност за евентуална промяна от страна на круизната компания на последователността спирането на пристанищата на круиза.
 
ОБЕКТИ ПО ПРОГРАМАТА
 
ХАМБУРГ – Хамбург е най-големият пристанищен град в Северна Германия, вторият по големина град след столицата Берлин.Свързан е със Северно море чрез река Елба. Пресича се от стотици канали и също така има големи паркови площи. Хамбург принадлежи към така наречените градове, членове на Ханзата - средновековна търговска и отбранителна мрежа от търговски гилдии и пазарни градове в Централна и Северна Европа, израснала от няколко северногермански града в края на 12-ти век. Преди обединението на Германия през 1871 г. градът е бил напълно суверенен град-държава, а преди 1919 г. е формирал гражданска република, оглавявана по конституция от класа на наследствените големи бюргери /средновековна немска титла, предоставяща изключителни конституционни права/.
Името Хамбург идва от първата постоянна сграда на мястото, замък, който император Карл Велики нарежда да бъде построен през 808 г. сл. Хр. Той се издига върху скалист терен в блато между река Алстер и река Елба като защита срещу славянското нашествие и получава името Hammaburg, което има в корена си “burg” - замък или крепост. През 1189 г. с императорска харта Фридрих I „Барбароса“ дава на Хамбург статут на свободен имперски град с освободен от данъци достъп (или зона за свободна търговия) нагоре по Долна Елба в Северно море.Тези обстоятелства и едно писмо от 1265 г., заедно с близостта на Хамбург до основните търговски пътища на Северно море и Балтийско море, бързо го превръщат в основно пристанище в Северна Европа. Неговият търговски съюз с Любек през 1241 г. бележи произхода и ядрото на мощната Ханза на търговските градове. През 1842 г. около една четвърт от вътрешния град е унищожен в „Големия пожар". Пожарът е избухнал през нощта на 4 май и не е потушен до 8 май. Той унищожил три църкви, кметството и много други сгради, убивайки 51 души и оставяйки около 20 000 без дом. Реконструкцията отнела на града повече от 40 години. Засегнат от бедствия като Големия пожар, наводнението в Северно море от 1962 г. и военни конфликти, включително бомбардировки от Втората световна война, градът успява да се възстанови и да става все по-богат след всяка катастрофа. Днес Хамбург е модерен град, европейски и световен икономически център, както и най-голямата врата на Германия към търтовията по море , център на много икономически и политически прояви.
 
ИСЛАНДИЯ – островна държава, разположена на постоянно активната геоложка граница между Северна Америка и Европа, между Северния Атлантически и Северния ледовит океан. Островът се намира на разлом между тектонични плочи, поради което геоложката активност на Исландия включва гейзери и чести вулканични изригвания.
Вътрешността й е необитаема и се състои от вулканично плато, характеризиращо се с пясъчни и лавови полета, планини и ледници и много ледникови реки, които текат към морето през низините. Исландия се затопля от Гълфстрийм и има умерен климат, въпреки географската си ширина точно на юг от Арктическия кръг, който почти докосва най-северния й полуостров. Ледът от ледниците и охладената лава покриват приблизително една десета от общата площ на страната. Площта, покрита от Vatnajökull (ледник Ватна), най-големият в страната, е равна на общата площ, покрита от всички ледници на континента Европа. Вулканите, достигащи дълбоко в нестабилната вътрешност на земната повърхност, се обясняват с факта, че Исландия е разположена на върха на Средноатлантическия хребет. Изчислено е, че от 1500 г. насам около една трета от общия поток от лава на Земята се е излял от вулканите на Исландия.
Заселването на Исландия започва през 874 г. сл. Хр., когато норвежкият вожд Инголф Арнасон става първият постоянен заселник на острова. През следващите векове норвежците и в по-малка степен други скандинавци имигрират в Исландия, водейки със себе си роби ( крепостни) от галски произход. Сагите на исландците казват, че норвежец на име Нададор е първият норвежки викинг, достигнал Исландия през 9-ти век и я нарекъл Snæland или „снежна земя“, защото валял сняг. Малко след това пристигнал един викинг на име Флоки Вилгердарсон, дъщеря му се удавила по пътя, след което добитъкът му умрял от глад. В сагите се казва, че доста унилият Флоки се изкачил на една планина и видял фиорд (Арнарфьордур), пълен с айсберги, което го накарало да даде на острова новото и сегашно име. Шведският викингски изследовател Гардар Сваварсон е първият, който заобикаля Исландия през 870 г. и установява, че това е остров. Норвежко-скандинавският вожд Инголф Арнасон построява чифлика си в днешен Рейкявик през 874 г.Той е последван от много други заселници емигранти, много от които са били с ирландски и шотландски произход. До 930 г. повечето обработваема земя на острова е била разпределена и се създава Алтингът- законодателна и съдебна асамблея за регулиране на Исландската общност. Намаляването на свободна обработваема земя също послужило като тласък за заселването на Гренландия,което започнало през 986 г.След дълги боричкания между Дания, Норвегия и Швеция кой да владее контрола върху острова в 1904 г. Исландия придобива самоуправление, въведено е управление на парламентарното мнозинство, като Дания си запазва контрола само върху външните работи. След Втората световна война през 1944 г. исландците гласуват с голямо мнозинство на референдум за прекъсване на всички връзки с Дания и превръщането на страната в република. Последват следвоенни години на растеж, но и на конфликти с Великобритания, изразени в трите „Войни за треска“ /1958-61; 1972-73 г и 1975-6 г./ , тъй като Исландия разширява последователно ограничението си за риболов от 19 до 370 км, което не е угодно на Обединеното Кралство. През 2006 г. Исландия нарушава своя 21-годишен мораториум върху търговския китолов и до 2023 г. в страната безпроблемно се извършва улов на китове, като временно е преустановен лова на ивически китове поради опасения за правата на животните. Цялата история на Исландия протича на фона на множество земетресения, изригвания на вулкани и природни катаклизми. Но тя е родина на корави мъже от викингски произход. Такъв един потомък на викинги е Лейф Ериксон – исландски пътешественик-изследовател, за когото се смята че пръв достига до бреговете на Северна Америка още в края на Х век, чийто паметник украсява днес един от площадите на столицата Рейкявик.
 
СЕЙДИСФЬОРДУР – град в най-вътрешната точка на едноименен фиорд. Самият фиорд е достъпен от всяка страна на града и богат на природни забележителности, включително колонии на тупици и пъфини и руини от по-стари съоръжения и селища. Градското селище в областта е основано през 1848 г., заселено от норвежки рибари.Другото вече изоставено селище наблизо във фиорда, Вестдалсейри, било мястото за първата в света модерна индустриализирана китоловна станция. Създадено е през 1864 г. от американския китоловец Томас Уелкъм Ройс и се управлявало от него и неговия екип до 1866 г. И двете селища са служили предимно като риболовни и търговски пунктове. Първият телеграфен кабел, свързващ Исландия с Европа, достига сушата в Сейдисфьодур през 1906 г., превръщайки го в център за международни телекомуникации след средата на миналия век. През 1913 г. е направен язовир на главната река, оползотворяващ мощността за първата високоволтова променливотокова електроцентрала в страната, заедно с разпределителна мрежа за улично осветление и домашна употреба, също първата по рода си в Исландия. По време на Втората световна война Сейдисфьордур е бил база за съюзническите сили. Единствената атака, регистрирана край Исландия, се случва на британския петролен танкер El Grillo („Щурецът“), който бил на котва във фиорда и е тежко бомбардиран от германски изтребители, разположени в Норвегия. Капитанът на El Grillo решил да потопи кораба, без загуба на човешки живот и сега останките му се намират на дъното на фиорда, като са популярно място сред гмуркачите. Сейдисфьодур е заобиколен от невероятна природа, включително планини, водопади и красиви гледки към морето. На около 17 км от града се намира природният резерват Скаланес, център за научни и природозащитни изследвания. Този резерват, обхващащ над 1200 хектара и е известен с разнообразната си дива природа, която се гордее с 47 вида птици, четири вида исландски бозайници и над 150 вида растения. Северните елени се скитат из района, а тюлените и морските свине често се срещат по бреговете. Над 90 археологически обекта, повечето от войната, могат да бъдат видяни в резервата. Стръмните долини на Сейдисфьордур правят града податлив на лавини. Лавина през 1885 г. убива 24 души, което я прави най-тежката лавинна трагедия в историята на младата страна. Мемориал на загиналите стои в града, изграден от гредите на разрушена фабрика. В наше време, през 1996 г., лавина смазва друга местна фабрика, за щастие без човешки жертви.Лавинни язовири, някои високи до 20 метра, са построени около града. Сейдисфьордур също има оживена културна сцена с център за изкуства. Техническия музей на Източна Исландия и единствените две кина в източната част се намират в него. Тук през юли се провежда всяка година младежкия Арт фестивал LungA. Популярна туристическа пътека започва от центъра на града, следвайки източния бряг на реката, която тече през центъра на града, по-нагоре по нея може да се видят 25 водопада.
 
АКУРЕЙРИ - петата по население община и най-голямата извън столичния регион. Общината включва квартала на града в началото на Ейяфьордур и два по-далечни острова. Ейяфьордур е един от най-дългите фиорди в Исландия. Намира се в централната северна част на страната, дълъг и тесен, и е с дължина 60 км от върха до устието. Най-голямата му ширина е 15 км. Фиордът е заобиколен от хълмове и планини от двете страни, по-високи от западната страна, в планинската верига на полуостров Трьоласкаги. Във външната част на фиорда няма низини по крайбрежието, тъй като стръмните хълмове се спускат директно в морето. По на юг във фиорда има ивици низини по протежение на двата бряга, по-широки от западната страна. Остров Хрисей в средата на фиорда е вторият по големина остров край бреговете на Исландия и често наричан "Перлата на Ейяфьордур ". Във фиорба бликат много хидротермални извори, от които изтича геотермална нагрята вода, в плитки (20 до 65 метра) води. Мястото е известно като вентилационното поле Страйтан, нарежда се сред най-плитките известни от този тип, с конуси, издигащи се до 20 метра под водната повърхност.
Наричан "Столицата на Северна Исландия" Акурейри е важно пристанище и риболовен център. Районът, в който се намира, е заселен през 9-ти век, но не получава общинска харта до 1786 г.От исландските саги знаем, че че заселникът „основател“ на района е бил ирландски викинг на име Хелги Магри Ейвиндарсон. Историята на Хелги е завладяваща, роден от майка ирландка и баща норвежец, Хелги е бил изпратен да живее на югозапад, в приемно семейство като дете. Когато родителите му отишли да го вземат, те намерили момчето толкова гладно и слабо, че едва го познали. Така псевдонимът му станал „Хелги слабия“. Той тръгва към Исландия със съпругата си през 890 г. сл. Хр., пристигайки в Ейяфьордур. Избрал е своето „място за пристигане“ в Исландия по традиционния скандинавски начин, като е хвърлил два дървени стълба зад борда (за тях се твърди, че са доплували на около 7 километра от сегашното местоположение на Акурейри).Хелги прекарал първата си зима далеч на запад, като след това запалил редица огньове между Сиглюнес и Рейниснес, за изгонването на злите духове и установяването на постоянно имение. Смятало се, че слънцето, огънят и топлината са оръжия, използвани срещу свръхестествени същества. Троловете, елфите и скритите хора отдавна са част от тъканта на исландското общество дори и в наши дни. Според сагите чифликът на Хелги се казвал Кристна (Христовия полуостров).Никой не е точно сигурен кога точно името "Акурейри" започва да се използва. И докато съществуват редица различни теории, които се опитват да оправдаят името, има само една, която е широко съгласувана: името на града може да се преведе грубо като „Полева пясъчна плювка“, което вероятно се отнася до защитено царевично поле, съществувало някога в тесните дерета на района. Първото споменаване на Акурейри е в съдебните регистри от 1562 г., когато там е осъдена жена за изневяра. През 17-ти век датските търговци основават своите лагери на сегашното място на Акурейри, което е едно от многобройните части на древната  земя в Полурин. Основните причини за избора на това място за търговски операции са изключителното естествено пристанище и плодородието на района. Постоянното заселване в Акурейри не започва до 1778 г., въпреки че общността се споменава многократно преди това. Тогавашният крал на Дания е насочил вниманието си към подобряване на условията на живот на своите територии. Акурейри получава своята общинска харта през 1786 г., което го прави официално признато селище. За нещастие на намеренията на краля, растежът на населението на Акурейри спира до 12 души през следващите години. Датската монархия сметнала това за разочароващ резултат и впоследствие отменила общинската харта на селището през 1836 г. до 1862 г., когато хартата отново била възстановена. По време на Втората световна война Акурейри е използван като оперативна база за норвежко-британската ескадрила № 330 на Кралските военновъздушни сили в района. Тя била използвани като жизненоважна защита за корабоплаването на съюзниците между Европа и Съединените щати, доказвайки колко стратегически важна е Исландия и за двете страни в конфликта. В следвоенните години започва бързото развитие на града. В наши дни туризмът е един от водещите поминъци на населението на Акурейри. Освен невероятната природа и наличието на близки фиорди и планини, това е мястото за най-добро наблюдение на китове, на което се гледа особено благосклонно тук, като се има предвид огромното изобилие от морски видове в съседния фиорд - има над двадесет различни вида китоподобни в крайбрежните води на Исландия. Основните наблюдения са на малките китове и гърбатите китове. Друго характерно за северната столица са нейните многобройни музеи. Сред тях са Музея на изкуствата Акурейри (открит през 1993 г., което го прави едно от най-старите художествени заведения в града), Музея Акурейри (фокусиран върху увлекателната история на града - заселване, растеж и развитие), Музея на авиацията и Музея на мотоциклетите в Исландия. Тези, които наистина се интересуват да научат повече за историята на града, може да се разходят из „Стария град“ и да се полюбуват на неговият ярък контраст между архитектурните стилове, балансиран някъде между модерния и традиционния скандинавски стил.
 
ИСАФЬОРДУР – е формалната столица на зоната на Западните фиорди. Името му в буквален превод означава Фиорд от ледове. Най-старата част с центъра на града е разположена върху пясъчна вълна, или eyri, в Скутулсфьодур, фиорд, който среща водите на по-големия фиорд Исафярдяртюп. С население от около 2600 жители, Исафьордур е най-голямото селище на полуостров Вестфирдир. Градът се превръща във важен търговски и риболовен център през 16 век благодарение на крайбрежното си местоположение и естественото си пристанище. Морските дарове все още съставляват голяма част от местната диета и тук се намира един от най-добрите ресторанти за морски дарове в Исландия . Старият град на Исафьодур е добре запазен район с исторически сгради, датиращи от 18 век. Тези ярко оцветени сгради някога са били използвани като търговски пунктове, домове и складове, но сега дават възможност на посетителите да надникнат в миналото на града и го правят много живописно място за разходка. Според Исландските саги, фиордът Скутулсфьордур е заселен за първи път през 9 век от Хелги Магри Хролфсон. Около 16-ти век Исафьодур бързо се разраства, тъй като се превръща в търговски пункт, а градът придобива общински статут през 1786 г.Преди това той е бил един от най-големите риболовни райони в Исландия. Въпреки това, намаляването на местните рибни популации, ограниченията за риболов и монополизирането на риболова от по-едри риболовни компании от Рейкявик, довели до значително намаляване на населението на града. Туристическата индустрия, която се разраства в последните години създава нов поминък на жителите на Исафьодур. Това е основна точка за достъп до природния резерват на полуостров Хорнстрандир, най-северният, необитаем и пуст полуостров на Исландия, до който фериботите пътуват всяка седмица през лятото. Той е дом на арктическата лисица, единственият местен бозайник в Исландия, и над 250 вида растения, което го прави незабравима дестинация за любителите на дивата природа. Освен разглеждане на Стария град и пристанището, Исафьодур има оживена културна сцена с очарователни музеи, галерии и културни събития през цялата година.Музеят на наследството Westfjords е чудесно място да научите повече за историята и културното значение на региона. Музеят се помещава в една от най-старите сгради в Исландия, в района Недстикауптктадур.Тази област е дом на най-обширната група от стари къщи с дървена конструкция в страната, построени през 18 век от чуждестранни търговци. Друго вълнуващо място за посещение в града е Културния дом в сградата на бившата болница. Поразителната сграда си заслужава да се види, дори и да не влизате. Градската обществена библиотека заема първия етаж, а на горния етаж ще намерите очарователна изложба на стари болнични предмети. Ако искате да научите повече за това как живеят хората в Исландия, Музея на ежедневието, известен още като Hvers Museum, е брилянтен избор. Ако посетите Исафьодур около Великден, ще станете свидетели на фестивала "Aldrei for eg sudur". Това е фестивал за алтернативна музика без входна такса, в който участват много местни исландски музиканти и групи. Други годишни фестивали включват Седмицата на ските и Европейското първенство по блатен футбол. Шампионатът Swamp Soccer се провежда през август и позволява на футболистите аматьори да се насладят на игра в калта, като игрите се провеждат през цялата нощ. Природата и естествената красота на Исафьодур също го правят гореща точка за посетители, които искат да участват в дейности на открито, включително пешеходен туризъм, ски и каяк. Карането на каяк е популярен начин за изследване на водите около Westfjords. Каякарите могат да се възхищават на фантастичните гледки към планините около фиорда и да се оглеждат за животински свят, като например тюлени и морски птици. Westfjords също е рай за любителите на птиците - кайри, арктически рибарки и атлантически пъфини, за които отдалечения регион е истински дом. Остров Вигур, край бреговете на Исафьодур, е известен със своите впечатляващи колонии от птици. Водопадите Дтинянти, известни като „бижуто на Westfjords“, са едни от най-впечатляващите водопади в страната. Разположен на около 60 километра западно от града, водопадът е лесен за посещение като част от еднодневна екскурзия. Те са широки около 30 метра в горната част, но двойно по-широки в долната част. Височината им е около 100 метра, което ги прави най-големите водопади в района на Westfjords. Дтинянти също е един от най-красивите водопади в цяла Исландия. Морските скали Латрабярг са най-западната точка на Исландия. Смята се, че са дом на около пет милиона морски птици през лятото, това е задължителна дестинация за любителите на птици, идващи в Исландия. Арктическа рибарка, главица, гага и бръснач гнездят по морските скали, но основната атракция за повечето посетители е масивната колония от гнездящи атлантически пъфини. Повечето плажове в Исландия имат черен пясък, съставен от вулканична скала и изсъхнала лава.Плажът Раудисандур на западния бряг на полуостров Westfjords обаче има червен и златен пясък.Пясъците му се различават, защото регионът вече не е вулканично активен. Пясъкът идва от обикновени, а не от вулканични скали, което придава на този плаж почти тропически вид.Плажът, на около 150 километра от Исафьодур, е близо до скалите Латрабярг, което означава, че често е възможно да видите морски птици и там. Също така е популярно място за наблюдение на тюлени.

ГРУНДАРФЬОРДУР - е малък град, разположен на северния бряг на полуостров Снайфелснес в западната част на Исландия. Полуостровът има вулканичен произход с вулканичния пояс в центъра му и вулкана Снайфелсюкут, считан за един от символите на Исландия, в западния му край. Със своята височина от 1446 м, това е най-високата планина на полуострова и има ледник на върха си. Вулканът може да се види в ясни дни от Рейкявик, на разстояние около 120 км. Планината е известна и като описана в действието на романа „Пътуване до центъра на Земята“ от френския писател Жул Верн. Районът около Снайфелсюкут е определен за един от четирите национални парка от правителството на Исландия.Грундарфьодур има приблизително население от 872 души. В близост до него се намира град и община Стихкисхоулмър, която има население от 1195 души и е център на търговията и услугите в региона. Градът, повече от всеки друг се смята за мистичен, с много народни истории и саги, в които го споменават. Пътят от Грундарфьодур до Стихкисхоулмър пресича широко поле от лава, известно катo Берсеркяхраун. Името на това поле  произлиза от сагата Ерпигкя /Eyrbyggja/, в която се казва, че двама берсерки (викингски воини) са били убити тук от господаря си, защото единият от тях се е влюбил в дъщерята на господаря . Това е една от семейните саги на исландците, заглавието на която може да се преведе като Сагата за народа на Ейри. Написана е от анонимен писател през 13 век, който описва дългогодишна вражда между Снори Годи и Арнкел Годи, двама силни вождове в скандинавската общност, заселили се в района на Снайфелснес. Грундарфьордур е важен исторически град в Исландия, който е бил търговски център за полуострова поне от 15 век. Градът е официално сертифициран като един от шестте определени пазари в страната през 1786 г. Въпреки това има редица антични обекти около града, които сочат, че регионът е бил добре обитаван още през епохата на викингите.Подобно на много места на полуострова, вероятно е това да е било едно от първите населени места в страната, поради пристанището си и богатството от риба, намираща се точно до бреговете му. Посетителите на Грундарфьордур вероятно ще отделят внимание на още една известна забележителност на града, фотогеничната планина Киркюфел, което се превежда като „Църковна планина“. Ясно различима и стояща сама на брега на морето. Драматичните склонове, връх, подобен на камбанария, и околните брегове го правят един от най-красивите върхове в страната. Киркюфел се издига над заобикалящите я ледници по време на ледниковата епоха и формата й е резултат от ледникова ерозия. Тя е най-фотографираната планина в Исландия, поради разнообразието от различни начини, по които можете да я заснемете. Тя беше едно от местата за заснемане на Игра на тронове, представена като „планината с върха на стрелата“. Възможно е скално катерене до Киркюфел, но само от много опитни катерачи, тъй като е имало инциденти преди години. Освен самата планина, тук се намира и водопада Киркюфелсфос (Водопада на църковната планина), красив тризъбен водопад на 1 метър над морското равнище. Друг красив водопад в околностите е Водопад Грюндарфос, един от най-високите водопади в Исландия. Висок 70 метра, водопада направо се слива с река Грундара и се захранва от близките води на ледника Снайфелсюкут. Великолепната картина на обширни поля и равнини потънали в зеленина, с величествени планини на заден план е основния чар на това място.
Няколко изложби на открито, които съществуват в Груднарфьодур привличат също вниманието на посетителите. Изложбата на Лудвиг Карлсон - местен фолклорен художник, чиито каменни скулптури наброяват около 25 и могат да бъдат намерени из целия град. Статуя на косатки – поради голямата популация на херинга в региона полуостров Снайфелснес е единственото място в страната, където редовно се виждат косатки. Статуята на този върховен морски хищник отдава почит на това.Изобразява зрял мъжки екземпляр и е дело на Унстейн Гудмундсон. Кръстът Пеймпол – издигнат в памет на удавилите се смели бретонски моряци. Груднарфьодур и Пеймпол в Бретан в северозападна Франция имат силни исторически връзки. Между 1852 и 1935 г. бретонски моряци от Пеймпол и околностите отплавали до Исландия, за да ловят треска, но намерили смърта си покрай ледените брегове. Връзката между двата града била запечатана в официално приятелство и Груднарфьодур е побратимен с бретонския град от 2004 г.
РЕЙКЯВИК - Рейкявик е центърът на културната,икономическата и правителствената дейност на Исландия и е популярна туристическа дестинация сред чужденците. Той е сред най-чистите, най-зелените и най-безопасните градове в света. Намира се в югозападната част на Исландия. Крайбрежието на района на Рейкявик се характеризира с полуострови, заливи, проливи и острови. По време на ледниковата епоха (преди 10 000 години) голям ледник покривал части от района на града, достигайки до Алфтанес. Други части от района на града били покрити с морска вода. След ледниковата епоха земята се издигнала, когато тежкият товар на ледниците паднал, и започнала да изглежда така, както изглежда днес. Районът на столицата продължава да се оформя от земетресения и вулканични изригвания, като това преди 4500 години в планинската верига Блафйол /Сините планини/, когато лавата, слизаща от долината Етлидаур, достига морето в залива Етлидавур. Най-голямата река, която минава през Рейкявик, е река Етлидаур, която не е плавателна, но има риболов на сьомга в границите на града.
Мястото на съвременния център на града е било земеделска земя до 18 век. През 1752 г.датският крал Фредерик V дарява имението Рейкявик на корпорацията Innréttingar чрез лидера на това движение бил Скули Магнусон. През 1750-те години са построени няколко къщи за производството на вълна, които са били най-важният източник на заетост в Рейкявик в продължение на няколко десетилетия и първоначалната причина за неговото съществуване. Датската корона премахва монополната търговия през 1786 г. и предоставя на шест общности в цялата страна изключителна търговска харта. Рейкявик бил един от тях и единственият, който запазва привилегията за постоянно. Следователно 1786 г. се счита за дата на основаването на града. След 1880 г.свободната търговия е разширена за всички националности и влиянието на исландските търговци започва да расте. Исландските националистически настроения придобиват влияние през 19 век и идеята за независимост на Исландия става широко разпространена. През 1845 г.Алтинг, общото събрание, създадено през 930 г. сл. н. е., е възстановено в Рейкявик. То било закрито няколко десетилетия по-рано, когато се помещавало в Тинкветлир. По онова време събранието функционира само като съвещателна асамблея, съветвайки краля по исландските дела. Местоположението на Aлтинг в Рейкявик ефективно утвърждава града като столица на страната. През 1874 г. Исландия се сдобива с конституция, а с нея и общото събрание придобива някои ограничени законодателни правомощия и по същество се превръща в институцията, която е до днес.На 1 декември 1918 г. Исландия става суверенна държава, Кралство Исландия, чрез лична уния от Датската корона. До 20-те и 30-те години на миналия век по-голямата част от растящия исландски флот от риболовни траулери отплава от Рейкявик, а производството на треска става основната му индустрия. По време на Втората световна война градът е бил под британска, а по-късно и американска съюзническа окупация, което всъщност се отразило положително на неговото по-наташно развитие. Двете основни летища на града са построени от окупаторите, Рейкявик от британците, а Кефлавик от американците. През 1944 г. е основана Република Исландия и президент, избран от народа, заменя краля, като офисът му е разположен в Рейкявик. В следвоенните години растежът на Рейкявик се ускорява. Започва изселване от селските райони, до голяма степен защото подобрената технология в селското стопанство намалява нуждата от работна сила и поради бума на населението в резултат на по-добрите условия на живот в страната.
Град Рейкявик е разположен предимно на полуостров Селтярнарнес, но предградията се простират далеч на юг и изток. Боргартун е финансовият център на Рейкявик, където се намират голям брой компании и три инвестиционни банки. Рейкявик беше в центъра на икономическия растеж на Исландия и последващото икономическо свиване през 2000-те години, период, наричан в чуждестранните медии годините на „Северния тигър“ или „Годините на бума на Исландия“. Икономическият бум доведе до рязко увеличаване на строителството с големи проекти за реконструкция като концертна зала, конферентния център Harpa и други. Много от тези проекти бяха спрени при последвалия икономически срив от 2008 г. Основните събития, които се провеждат в Рейкявик, включват Iceland Airwaves, RIFF (Международен филмов фестивал в Рейкявик), Литературният фестивал в Рейкявик, Нощта на културата, Фестивалът на изкуствата, Food & Fun, Фестивалът на модата и музикалният фестивал Sónar. Има редица интересни места, които могат да се посетят в града и околностите - фара в Грота, търговската улица Laugavegur или старото пристанище и битпазара. Интересен е и обществения площад на Austurvöllur, едно от най-популярните места за събиране в града, където са разположени и националния парламент, Aлтинг, както и държавната църква, статуя на героя за независимост Йон Сигурсон, кафенета, барове , и ресторанти. Austurvöllur беше в центъра на протестите след банковия колапс през 2008 г.,заедно с Lækjargata- домът на Камарата на правителството. Не може да се пропусне и великата църква Халгримскиркя най-голямата и висока църква в Рейкявик, която се извисява над него от хълма Скоулавердйохост, откъдето се открива страхотна гледка към града.Църквата е висока 74,5 метра и е проектирана от държавния архитект Гуджон Самуелсон през 1937 г.Твърди се, че той я е проектирал така, за да наподобява скалите,планините и ледниците в пейзажа на Исландия. Приятна разходка до градското езеро Тьорнин ще ви запознае с много птици и красивия парк край него, в който понякога се провеждат концерти. За приятно плуване в топъл ден особено препоръчителен е плажа Nauthólsvík, на който има геотермална вода. Друго място, което предлага една от най-добрите гледки в града, е Перлан - природонаучен музей в Рейкявик. Намира се на върха на хълма Öskjuhlíð. Природната изложба на Перлан оживява чудесата на Исландия. Той разполага с авангардна технология за реалистичено представяне на геоложката история, вулканите, Северното сияние, с Планетаруим и дори със 100-метрова истинска ледена пещера, където получавате вълшебно ледниково изживяване. Самият хълм е популярно място за прекарване на няколко часа, сред над 176 000 дървета и чудесни възможности за разходки и колоездене. Освен това градът е на кратко разстояние с кола от много от основните забележителности на Исландия, най-известните от които са Златният кръг и Синята лагуна. В непосредствена близост се намира и защитената зона Хейдмьорк, съдържаща червени псевдократери и водните резервоари на града, както и Сините планини, едно от най-добрите места за ски в Исландия.Може да се впуснете в обиколка за наблюдение на птици и китове или посещение на остров Видей. Възможностите са безкрайни.
Рейкявик има процъфтяваща кулинарна репутация с много ресторанти, предлагащи традиционни исландски ястия като агнешко, риба и скир (вид кисело мляко). Други популярни храни включват хот-дог, който е любим на местните, и ръжен хляб, който често се сервира с пушена сьомга. Морските дарове също са основна част от исландската диета и се предлагат широко в ресторантите и пазарите на Рейкявик. Алкохолът е скъп в баровете. Хората са склонни да пият у дома, преди да излязат. Бирата беше забранена в Исландия до 1 март 1989 г., но оттогава стана популярна сред много исландци като предпочитана алкохолна напитка.

ОСТРОВИТЕ ОРКНИ /ШОТЛАНДИЯ/
Историята на Оркни, обхващаща хилядолетия, е богата и завладяваща. Най-ранните доказателства за човешко обитаване датират отпреди около 8 000–9 000 години, като заселниците от мезолита са оставили следи от своето присъствие под формата на останки от храна, каменни инструменти и структури. Постепенният край на последната ледникова епоха, преди около 12 000 години, може да е улеснил пристигането на тези ловци-събирачи от юг. През това време вероятно е било възможно да се стигне по суша от британския континент до Оркни, който тогава да не е бил архипелаг, а един остров. Покачващите се морски нива обаче бавно с годините са прооменяли пейзажа. Жилища са открити близо до морето, но много доказателства са загубени поради покачващите се води. Много от съществуващите разкрити крайбрежни археологически обекти не биха били толкова непосредствено крайбрежни по време на тяхното обитаване. Ранните заселници са оставили след себе си забележителни неолитни обекти от мезолитни и неолитни племена и след това от пиктите. Музеите в Къркуол и Стромнес показват ранни инструменти като върхове на стрели, което предполага, че Оркни е бил благоприятен район за лов и риболов. През същия период значителна приливна вълна, цунамито Сторега, почти потопява острова, причинявайки опустошение на земята, животните и хората. Това бележи началото на края на мезолита в Оркни и следите на тези общности изчезват. Най-ранното известно постоянно селище е в Кнап ъф Ховар, неолитна ферма на остров Папа Уестрей, която датира от 3500 г. пр.н.е. Смята се, че село Скара Брае, най-добре запазеното неолитно селище в Европа, е обитавано от около 3100 г. пр.н.е. Други останки от тази епоха включват стоящите камъни на Стенес, гроба на прохода Мейшоу, пръстена на Бродгар и други стоящи камъни. Оркни имали по времето на неолита по-топъл и по-приятен климат. Тогава земята била плодородна и поради покачващото се ниво на морското равнище все повече хора се придвижвали с лодки от континенталната част на Великобритания, Ирландия и Европа. Новопостъпилите определено оставили своя отпечатък, като обезлесявали все по-голяма част от площите, за да ги използват за натурално земеделие. В края на неолита на Оркни са останали много малко дървета, днес все още има големи обезлесени площи без дървета. Първоначално дърветата са били използвани и за подслон, но с намаляването на горите фермерите са се ориентирали към червения пясъчник, който е сравнително мек, така че каменните плочи могли да бъдат изрязвани за строителство. Тази липса на дървесина е може би най-важният фактор за каменното наследство, което е останало в Оркни от тази епоха.Докато хората обработвали земята, те създавали постоянни домове, общностите станали по-големи, тъй като храната можела да се отглежда и съхранява, културата се променила и хората имали време да развият други умения. Занаятчии, майстори на инструменти и производители на бижута - всички те играли определена роля в новото време и днес са открити доказателства за тяхната дейност.Много от неолитните селища са били изоставени около 2500 г. пр.н.е., вероятно поради промени в климата. Бронзовата епоха отстъпила място на желязната епоха (800 г. пр. н. е. до 800 г. сл. н. е.). Brochs са най-забележителните останки от желязната епоха в Оркни. Тези големи и кръгли къщи с кули са служили като жилища и защитни структури за големите родове. Добър пример, който си струва да посетите, е Midhowe on Rousay, най-големият и най-добре запазен на островите. Римляните, които първи пристигат във Великобритания през 55 г. пр. н. е., познават островите, наричайки ги „Оркади“. Няма доказателства за римски опити да заемат района, въпреки че вероятно е имало търговия. В началото на 6 век галите се установяват за кратко в Оркни, последвани от келтски християнски мисионери. Галите скоро били изместени от пиктите, които контролирали островите до пристигането на викингите. Викингите установяват значително скандинавско присъствие, оказвайки дълбоко влияние върху културата на Оркни.Те пристигат в края на 8 век, колонизират островите през 9 век и използват Оркни като стратегическа база за своите експедиции през Северно море и Британските острови. След управлението на викингите островите са управлявани от поредица норвежки „ярли“ (графове). Едно от най-значимите наследства от тази епоха е сагата Оркнейинга, която описва бурната история на скандинавското управление в региона.Въпреки пристигането на келтските мисионери през 7-ми век, норвежците приели християнството много по-късно. Катедралата Свети Магнус в Къркуол, великолепна средновековна структура, построена предимно от норвежци през 12 век, стои като свидетелство за този период. Оркни и Шетландските острови остават под скандинавски контрол, докато през 1472 г. не попадат под шотландско управление поради неплатената зестра за брака на дъщерята на Кристиан I от Дания Маргарет Датска с Джеймс III от Шотландия. Правният и конституционният статут на островите остава сложен и често оспорван в продължение на векове, но силните скандинавски връзки на Оркни продължават да бъдат значителна част от неговата идентичност. Доказателствата за присъствието на викингите са широко разпространени и включват селището в Бро от Бирсай, необитаем приливен остров край северозападния бряг на Оркни, който включва останките от пиктски и скандинавски селища.Скандинавското влияние все още е очевидно в по-голямата част от имената на Оркни, руническите надписи в Мейшоу, местния диалект и генетичното наследство, като се оценява, че близо една трета от съвременните оркадци са потомци на скандинавски заселници. По време на якобитските въстания от 18-ти век, Оркни е до голяма степен якобитски в своите симпатии. В края на бунта от 1715 г. голям брой якобити, които са избягали на север от континентална Шотландия, търсят убежище в Оркни и местните са им помогнали да се спасят в Швеция. Оркни е последното място на Британските острови, което устоява на якобитите и не е превзето от британското правителство до 24 май 1746 г., повече от месец след поражението на основната якобитска армия в битката при Кулоден.
Островите изиграха важна роля както през Първата, така и през Втората световна война, като заслужава да се спомене Скапа Флоу. През Първата и Втората световна война Скапа Флоу била решаваща база за Британския кралски флот, използвайки естественото си дълбоководно пристанище и стратегическо местоположение. По време на Първата световна война целият германски флот в открито море е интерниран в Скапа Флоу след примирието през 1918 г., но немските моряци стратегически са потопили (умишлено) своите кораби след месеци на планиране, за да попречат на корабите да бъдат контролирани от британския флот. По време на Втората световна война базата отново е ключова. Потапянето на HMS Royal Oak от германска подводница през 1939 г., което води до загубата на над 800 живота, подтикна изграждането на бариерите Чърчил, които подобриха защитата и свързаха Южен Роналдсей с континенталните Оркни и Бъри.
Дивата природа на Оркни процъфтява в своите разнообразни и често сурови пейзажи, предлагащи местообитание за широк спектър от видове както на сушата, така и в морето. Крайбрежните скали на архипелага осигуряват места за гнездене на многобройни видове морски птици, включително пъфини, кайри, малка гагарка и чернокраки котенца /вид чайки/. Тези скали са оживени места за размножаване през летните месеци, като въздухът е изпълнен с крясъка на морски птици, докато се грижат за гнездата и малките си. В морето водите около Оркни са дом на тюлени, делфини и морски свине, често забелязвани да си играят във вълните или да ловят риба. Във вътрешността на Оркни блатата, пустошите и влажните зони поддържат разнообразие от сухоземни диви животни. Благородният елен обикаля хълмовете, докато по-малки бозайници като видри, таралежи и кафяви зайци обитават тревистите равнини и крайбрежните блата. Сладководните езера и реки на Оркни гъмжат от живот, приютявайки популации от сьомга, пъстърва и сладководни птици като патици, лебеди и гмурци. Мекият морски климат на островите и сравнително ниската гъстота на човешката популация допринасят за опазването на естествените им местообитания, превръщайки архипелага в убежище както за любителите на дивата природа, така и за природозащитниците.

КЪРКУОЛ /ОСТРОВИ ОРКНИ/- Къркуол е най-големият град на Оркни, споменат за първи път в сагата за Оркнейинга. Днес той е седалището на Съвета на Оркнейските острови и транспортен център за фериботи до много места.Тук се провежда международния фестивал Св. Магнус и също така е популярна спирка за круизни кораби. Катедралата Свети Магнус се намира в сърцето на града. Къркуол е споменат за първи път в сагата за Оркнейинга през 1046 г., когато е записан като резиденция на Рьонвалд Брусасон, граф на Оркни, който е убит от чичо си Торфин Могъщия. През 1486 г. шотландският крал Джеймс III издига Къркуол до статут на кралски град. Близо до катедралата се издига Епископския и Графския дворец, а Оркнейският музей е точно от другата страна на Броуд Стрийт. Музеят се намира пред красив оазис в центъра на града и е събрал изложби и артефакти свързани с хилядолетната история на островите. Градината Танкернес е прекрасно място за събиране на малко лятно слънце, като там се намират два интересни обекта -къщата Гроатие– построена от вулканични камъни на кораба на пират Джон Гоу и Майн Хоув-праисторическа подземна камера, вкопана в голяма могила. Пристанището на Къркуол е друго място, където може да се направи спирка за наблюдение на местния риболовен флот, който влиза и излиза от залива.Наблизо дестилерията Оркни предлага всепризнати видове джин и обиколки, а Безжичният Музей на Оркни съхранява колекция от домашно и военно безжично оборудване. Има много други атракции за разглеждане извън границите на града в енорията на Свети Ола.“Зърнената земна къща“ на югоизток от града открита в средата на индустриалната зона Хатстон. Още по-далеч е Камерния кеърн от Уайдфорд Хил, неолитна гробница, построена в западната част на хълма, която гледа към Къркуол. Междувременно любителите на уискито имат само 1-2 мили, за да открият дестилерията Highland Park, която е и малка съкровищница от аудио оборудване от минали години, и дестилерията Скапа, на югозапад. И двете предлагат дегустации и обиколки и си заслужава да бъдат посетени.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОБЩИ УСЛОВИЯ НА COSTA CRUISES
ИЗХРАНВАНЕ

Правила:Гостите на Costa се настаняват на едно от двете места в основната трапезария за вечеря, ранна или късна. Ранното и късното време за сядане може да варира в зависимост от кораба или маршрута, но обикновено са съответно в 18:45 и 20:30. Предпочитанията за места за вечеря могат да бъдат заявени по време на резервацията, но не са гарантирани. Не се допускат резервации в основните ресторанти. Местата са на принципа първи дошъл, първи обслужен. Ако ресторантът е пълен, на гостите ще бъде предоставен пейджър и ще бъдат извикани, когато има свободна маса. Всяка вечер можете да опитате „Destination Dish“, вдъхновено от местата, които ще посетите на следващия ден. За едно незабравимо гастрономическо изживяване има Archipelago, характерният ресторант на Costa. Ресторанти като Teppanyaki, Sushino, Pummid'Oro Pizzeria, KikiPoke, Salty Beach и Gelateria Amarillo ви предлагат още повече специалитети за хранене. Вкусното ястие или аперитив винаги са само на няколко крачки.

ДРЕСКОД
С изключение на две официални вечери, дрескодът е ежедневен. Подходящо облекло за мъже е панталон и спортна риза (без дънки), а на жените е препоръчително да носят панталон и блуза или пола и блуза. На официални вечери мъжете трябва да носят тъмен костюм или смокинг, докато жените трябва да се обличат във вечерна рокля или коктейлна рокля. Къси панталони и бански не са разрешени нисъде в основните и специалните ресторанти.
Ежедневни: панталони и спортна риза за мъже (без дънки); панталони и блуза, пола и блуза.
Неформално: Сако с или без вратовръзка за мъже; рокля или панталон за жени.
Официално: Тъмен костюм или смокинг за мъже; вечерна рокля или коктейлна рокля за жени.
Повечето круизи с 3 и 4 нощувки имат една официална вечеря; повечето 7-нощни круизи имат 2 официални вечери; повечето круизи с 10 нощувки имат 3 официални вечери и т.н. Като цяло, по-дългите и по-скъпи круизи ще изискват най-официалното облекло, но тъмен костюм и вратовръзка е приемливо облекло дори на най-ексклузивните кораби. (С други думи, не купувайте смокинг за единичен круиз).

НАПИТКИ
Всички напитки с изключение на чай и вода се заплащат допълнително. Сок и кафе са включени към закуската. С изключение, ако има допълнително заплатен пакет за напитки

СПЕЦИАЛНИ ЗАЯВКИ
Могат да бъдат заявени специални ястия, включително нискокалорични, вегетариански, с ниско или без съдържание на натрий и с нисъко или без съдържание на холестерол. Предлагат се и десерти без захар и без мазнини.

Wi-Fi
Сърфирането в мрежата е по-лесно на корабите на Costa! От днес, ако имате лаптоп, палмтоп, смарт телефон или друг мобилен телефон с безжична връзка, можете да го вземете със себе си на почивка и да останете свързани със света и приятелите си. Всички наши кораби имат платена Wi-Fi услуга, която ви осигурява високоскоростна безжична връзка с интернет по всяко време.Ще бъдете свободни да сърфирате в мрежата във всички общи части, палубата на басейна и каютите, обхванати от Wi-Fi услугата. Изберете офертата, която е най-подходяща за вашите нужди: или плащане при използване, за случайни връзки, или един от различните предплатени ценови планове, които предлагаме. Стойността на услугата ще бъде таксувана директно от вашата Costa Card.

ФИТНЕС И ЗДРАВЕ
Открийте всички предимства на изключителните релаксиращи процедури всеки ден в уелнес центровете на нашите кораби. Насладете се на процедурите, предвидени за двойки, като терапевтични масажи, за да отпуснете и възстановите баланса на тялото си.
Някои от нас се наслаждават на сауни, докато други предпочитат аеробика, някои обичат да плуват, докато други просто обичат да се отпуснат в джакузи, без притеснения, корабите на Costa ви позволяват да поддържате форма по какъвто начин пожелаете и по всяко време на деня. Фитнес зала, уроци по танци, джогинг: можете да се занимавате с всеки спорт сами или с приятели.

СПА САМСАРА
Морето е добро за вас. Това е усещане, което разпознавате веднага, щом вдишате въздуха и неговият аромат изпълни тялото ви. Ето защо Costa Cruises комбинира удоволствието от пътуването с оздравителни процедури, осигурено от най-добрите здравни и козметични програми. Модерни и разкошни уелнес центрове ви очакват на корабите на Costa, особено най-новите. Просторните и луксозни среди осигуряват набор от най-висококачествени процедури, равни на най-добрите и най-известните СПА центрове в света.
Повече за предлаганите СПА услуги вижте на:
ПАЗАРУВАНЕ НА БОРДА
Дизайнерски дрехи за специален повод, бижута, часовници, аксесоари, козметика, парфюми, сувенири: по някакъв начин предметите, които купувате на почивка, винаги ви напомнят за удоволствието, което сте изпитали тогава. Защо не се възползвате от възможността да посетите всички магазини на кораба? Те са отворени, докато корабът плава и предлагат атрактивни безмитни цени.Всеки винаги се връща от круиз на Costa с чанта, пълна с вълнение и красиви спомени. Емилио Роба, международно известен дизайнер, трансформира тези чувства в очарователни и отличително проектирани предмети и аксесоари. Вдъхновена от природата, селекцията, която ще намерите на борда, предлага всичко най-добро, което можете да намерите за красив живот: необичайни и поетични подаръци, декорации за маса, фотография, изкуството на бягството от реалността, аромати за дома: много изискани идеи за хора, които ценят красиви неща в живота, хора, които обичат да удивляват и да бъдат удивени.
ЗА ДЕЦАТА С COSTA
Детският клуб на Коста е известен като Squok Club. Техните пространства са оборудвани с много ярки цветове и мебели, както и най-новите видео игри и дейности, за да забавляват децата ви. Costa Fascinosa, Costa Favolosa и Costa Diadema включват ексклузивни водни паркове на открито, с пиратски кораб, игри и дори замък.

Squok Club е разделен на различни възрастови групи и работи от 9:00 до полунощ. Възрастовите групи са разделени както следва:
  • Мини (3-5 години)
  • Макси (6-11 години)
  • Тийн зона (12-17 години)

Някои примерни дейности, налични за възраст 3-11 години, включват:
  • Търсене на съкровища
  • Спортни турнири
  • Танцови и караоке състезания
  • Костюмирани паради
  • Тематични партита
Тийнейджърите също могат да се забавляват с примерни дейности, включително:
  • Курсове по танци и музика
  • Спортни турнири
  • Партита край басейна със среднощно плуване
  • Игри в дискотека
  • Тематични вечери
  • Вечери за рожден ден
  • Видео игри
Персоналът на “Under 3 Service” на Costa ви очаква със специално разработени игрални дейности в присъствието на мама, татко или придружаващ възрастен.
Baby Squok Club
Изключително на Коста Тоскана и Коста Смералда услуга за гледане на деца за деца между 1 и 3 години, където бавачки се грижат за вашите малки срещу допълнително заплащане.
Поддръжката на персонала на Costa е на разположение безплатно в клубовете след регистриране на вашите деца на борда. Тогава ще ви бъде дадена подробна програма за дейности.
Срещу малка допълнителна такса, Costa's Squok Club може да организира специален ден за момичета и момчета при поискване. Има ден за деца, които искат да бъдат принцеси, наречен „Принцеса за един ден“. Това събитие включва прическа и грим, танц с татко и професионален портрет, докато сте облечени като принцеса. Другото събитие е „Капитан в обучение“. Тези, които изберат „Капитан в обучение“, ще бъдат обучени от екипа на Squok Club как да използват морски инструменти като компас и флаг, а също така ще бъдат научени технически термини за моряци. Облечено като капитан, детето в своя специален ден ще съобщи прогнозата за времето и ще участва в специална вечеря в основния ресторант.
Корабите на Costa са предназначени за настаняване на детски колички. Тези помещения за настаняване включват асансьори, просторни кабини, големи палуби и пътеки. Деца под 3-годишна възраст имат предимство при качване на борда и имат право да играят игри в Squok Club, извън най-натоварените часове, когато са придружени от възрастен. Те не могат да участват в дейности, предназначени за деца над 3 години. Деца, които трябва да навършат 3 години по време на круиза, имат достъп до Squok Club при качване.
Родителите, които желаят да участват в екскурзии, докато оставят децата си на борда, трябва да уведомят Squok Club 24 часа предварително, за да могат да придружат децата си 15 минути преди началото на обиколката.
ТЮТЮНОПУШЕНЕ
Пушенето на цигари, пури и лули не е разрешено във всички вътрешни части на кораба, включително частни каюти за гости, с изключение на всички определени салони, ясно обозначени като зони за пушене. Електронните устройства за пушене могат да се използват в частни каюти за гости и всички определени салони за пушене, но не могат да се използват в други вътрешни обществени пространства. Пушенето е разрешено в ясно обозначени външни зони за пушене и на балконите на каютите за гости, където се поставят ветроустойчиви пепелници.
ЗАСТРАХОВКА ЗА ПЪТУВАНЕ
Болест, злополука или неочаквана ситуация може да възникне преди или по време на всеки вид ваканция. Подобно събитие може да доведе до прекъсване на круиза ви или до отмяна на пътуването ви. За съжаление, повечето круизни линии налагат санкции за анулиране на круиз, до и включително загуба на цялата сума на круиза. Тъй като круизът е значителна инвестиция, повечето круизни линии предлагат някаква форма на застраховка, за да предпазят своите пътници от финансови загуби в случай на спешност. Подробностите и цените варират от круизна линия до круизна линия, както и ограниченията на покритието и изключенията.
Ако решите да закупите застраховка, ще имате две възможности, да следвате плана на круизната линия или да използвате нашия независим доставчик на застраховки.

Тръгване от:

  • София

Цената включва:

  • Самолетен билет за международен полет с включен чекиран и ръчен багаж;
  • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Хамбург;
  • 12 нощувки на борда на кораба Costa Favolosa на пълен пансион в избрания тип каюта;
  • Пристанищни такси;
  • Изхранване на база пълен пансион -закуска, обяд и вечеря по тарифа My Cruise- за закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря
  • Наливна вода, филтър кафе, чай и лед в зоната на бюфет ресторанта
  • Коктейл за добре дошли с Капитана
  • 1 или повече Гала вечери с изискано гурме меню
  • Множество забавления на борда на кораба – театър с различни постановки всяка вечер, дискотека, библиотека, басейни, външни джакузи басейни и солариум, шезлонги и кърпи за басейн.
  • Програма с атрактивни игри – караоке, спортни надпревари, уроци по танци, уроци по различни езици, жива музика, тематични партита вечер (пример: бяло парти, Италианска вечер и т.н.)
  • Фитнес център с най-съвременно оборудване
  • Забавления за деца между 3 – 17 г. Специален детски Squok Club (наличен на някой от корабите), детски менюта в ресторантите.
  • Сити тур на Хамбург;
  • Едночасов круиз по каналите на Хамбург и пристанището в Шпейхерщад
  • Всички трансфери по програмата;
  • Медицинска застраховка с Асистанс с лимит 10 000 евро;
  • Водач от България по време на цялото пътуване при минимум 20 участника.

Цената не включва:

  • Допълнителни брегови екскурзии по избор – заявяват се и се заплащат предварително с доплащането на пакета, провеждат се с водача от България при минимум 12 записани туристи или се заплащат на място в кораба без водач от България;
  • Доплащане на пакет напитки All inclusive - включва неограничена консумация на алкохолни и безалкохолни напитки, сервирани в чаша, 1 бутилка вода San Benedetto от 0,500 л на човек на ден, както и всички напитки от мини-бара във вашата каюта /Всички напитки с цена до 9 Euro, включени в Бар-менюто се сервират в чаша./
  • Цена за пакет напитки безалкохолни - по 23 евро на ден, на човек и пакет напитки алкохолни и безалкохолни - 35 евро на човек на ден
  • Такса обслужване на борда: 11 евро на човек на ден за всички типове каюти
  • Доплащане на медицинска застраховка за лица над 65 год. – 30 лева, за лица над 75 тод. – на запитване;
  • Допълнителни услуги на кораба, които са обявени с доплащане:Напитки, освен упоменатите като включени, Някои ресторанти (в това число клубни, ресторанти Samsara, Teppanyaki ресторант, Италианска пицария),Казино, Ползване на телефон, интернет, SPA услуги, фризьор, маникюр и педикюр, фитнес инструкторq, 3D кино, лазерен лабиринт, - Медицински и фотографски услуги, пране, други лични разходи.
  • Такси обслужване за местните гидове и шофьори – 10 EUR.
  • Застраховка „Отмяна на пътуване“ – препоръчителна, може да се направи в агенцията;
  • Всички разходи, които не са упоменати с раздел Цената включва;
  • Горивни такси, в случай, че такива бъдат начислени от круизната или авиокомпанията компания.
Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100005082 от 11.04.2024 на „ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС” АД.
ВХОД АГЕНТИ

Екскурзии

Е-бюлетин

Онлайн Каталог

programa
programa
programa
programa