Вашата оценка
КРУИЗ АВСТРАЛИЯ И НОВА ЗЕЛАНДИЯ 2025 - ЕПИЧНО ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ИЗУМИТЕЛНИТЕ ЗЕМИ НА ЮЖНИЯ ПАСИФИК - 06.02

КРУИЗ АВСТРАЛИЯ И НОВА ЗЕЛАНДИЯ 2025 - ЕПИЧНО ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ИЗУМИТЕЛНИТЕ ЗЕМИ НА ЮЖНИЯ ПАСИФИК - 06.02

21 дни / 18 нощувки

София - Доха-Сидни-Фиордланд-Дънидин-Крайстчърч-Уелингтън-Нейпиер-Тауранга - Оукланд-Залива на островите - Сидни -Мелбърн - Доха - София



ДАТА ЦЕНА РЕЗЕРВИРАЙ
06.02.2025 8750.00 лв Резервирай

21 дни / 18 нощувки

Програма

1 ден /06.02./: СОФИЯ – ДОХА-СИДНИ
Събиране на групата в 09:40 часа на летище София Терминал 2 за полет до Сидни /Австралия/ с прекачване. Пристигане в Доха в 18:15 часа. Полет до Сидни в 20:40 часа местно време.
2 ден /07.02./: СИДНИ
Пристигане на летището в Сидни в 18:50 часа и посрещане от фирмата-партньор. Най-старият и най-голям град в Австралия е основан през 1788 г. с пристигането на „Първия флот“, транспортиращ 760 британски затворници. Днес Сидни е най-голямото пристанище в Южния Пасифик и често е избиран за най-популярната дестинация в региона. Още с пристигането се потапяме в уникалната комбинация от заведения за хранене, пазаруване и отдих на Сидни, множество възможности, разположени на фона на един от най-атрактивните градски пейзажи в света. Искрящото пристанище на града стои като негова корона, оградено от златисти плажове и буйни храсти. Когато нашият кораб ще мине на отплаване покрай Харбър Хедс, ще може да са любуваме на блестящия силует на Сидни - приветстван от много мореплаватели като "най-красивото пристанище в света". Две забележителности, Харбър Бридж и подобните на платна извивки на Операта в Сидни, красят фона на това живописно пристанище. Има изобилие от приключения, които ви очакват в Сидни - от космополитния център на града до километри красиви плажове и Сините планини. Трансфер до хотел в близост до пристанището и настаняване. Свободно време за почивка и самостоятелна разходка. Нощувка.
3 ден /08.02./: СИДНИ – ОТПЛАВАНЕ 16:00 часа
Закуска в хотела. Трансфер до круизния терминал. В зависимост от обявения час от круизната компания – чекиране на круизен кораб Crown Princess . Отплаване от Сидни в 16:00 часа. Започва нашето невероятно пътешествие в Южния Пасифик. Време за ориентиране на кораба и възможност да изпробвате удобствата и забавленията, които предлага.
4 ден /09.02./: ПЛАВАНЕ – В открито море
Отпуснете се на палубите на кораба и се потопете в атмосферата на приятно и пълноценно изживяване. Crown Princess предлага много и разнообразни активности, при които няма да скучаете в открито море.
5 ден /10.02./: ПЛАВАНЕ – В открито море
През този ден ще може да се насладите на удобствата на кораба и да хапнете вкусна храна, авторски ястия на готвачите, внимателно подбрани за гостите. Може да заложите на СПА релакс в СПА центъра или да се отдадете на освежаващи коктейли на борда. Винаги има нещо, което се случва на борда – от посещение на Princess Theatre за пищна оригинална музикална продукция до наслада на блокбастър край басейна под звездите или просто почивка в салона, отпивайки коктейл и слушайки жива музика.
6 ден /11.02./: НОВА ЗЕЛАНДИЯ – КРУИЗ В НАЦИОНАЛЕН ПАРК FIORDLAND- 07:00 часа – 16:00 часа
Най-големият национален парк в Нова Зеландия е образуван преди хилядолетия от масивни ледникови потоци, които са издълбали дълбоки фиорди в бреговете на Южния остров. В сърцето на Националния парк Fiordland се намира Милфорд Саунд. Заобиколен от скали, които се издигат на почти една миля над повърхността му, той се врязва в сърцето на Южните Алпи. Дъждовните гори се вкопчват в скалите и грациозни водопади се спускат във водата. Високият 1690 метра връх Митър доминира в горните части на фиорда. Град Те Анау също е врата към другите природни чудеса на Южния остров, включително езерото Уакатипу, курорта Куинстаун и националния парк Маунт Кук.
7 ден /12.02./: ДЪНИДИН (Порт Чалмърс) - 08:00 часа – 18:00 часа
Кацнал на хълмовете над едно от най-красивите пристанища на Нова Зеландия, Дънидин е известен като град на кивито с шотландско сърце. Приветстван като „Единбург на Нова Зеландия“, той се гордее със своето наследство. Статуя на известния шотландски поет Робърт Бърнс краси центъра, а присъствието на единствения производител на килтове и дестилерия за уиски в Нова Зеландия, както и много гайдарски групи, поддържат връзките на Дънидин с Шотландия живи. Градът може да се похвали и със забележителна архитектурна и културна история, наследство от златната треска на Нова Зеландия през 1860-те години.Порт Чалмърс, входът към Дънидин, се намира на осем мили от центъра на града. Дънидин е планиран град: неговите улици и предградия започват от Октагона-осмоъгълен площад в града и подражават на характеристиките на Единбург, като създават удивителен, „романтичен“ градоустройствен дизайн.
8 ден /13.02/: КРАЙСТЧЪРЧ /ЛИТЕЛТЪН/ - 08:00 часа – 18:00 часа
Крайстчърч, най-английският град в Нова Зеландия e основан под егидата на Англиканската църква в средата на 1800 г.Колонистите, които се заселват в него, трансформират мочулливия, обезлесен пейзаж, като засаждат европейски дървета и отделят огромни площи за паркове. Днес градът е осеян с паркове, които придават на Крайстчърч атмосфера от стария свят и изтънчен стил. Като съзнателно планиран град, Крайстчърч процъфтява със селското стопанство и овцевъдството в Нова Зеландия. В сърцето на града се намира катедралата Крайстчърч, готическа катедрала, изградена от местен камък. Пристанището на Литълтън служи като вход към града и често заменя името му, тъй като някои от местните го предпочитат. По право Крайстчърч трябва да оглавява списъците на най-подходящите за живеене градове в света. Неговата спокойна атмосфера и истинско гостоприемство са част от чара на това място.
9 ден /14.02./: УЕЛИНГТЪН - 08:00 часа – 18:00 часа
Столицата на Нова Зеландия предлага зашеметяващи гледки към залесени полуострови, драматични домове на скали и изискани викториански сгради. Установен през 1840 г. от базираната в Лондон компания от Нова Зеландия, „прекрасният,“ ветровит Уелингтън“ често се сблъсква със силни ветрове, минаващи през протока Кук. Изисканият метрополис може да се похвали с музеи, криволичещи улички и дори кабинков лифт. Нищо чудно, че много пътници го сравняват със Сан Франциско. Въпреки стръмните си хълмове, градът може лесно да се разгледа пеша. Кабинковият лифт Келбърн, стълбите и пешеходните пътеки се изкачват по склоновете от центъра на града. Репутацията на Уелингтън като кулинарна столица на Нова Зеландия е заслужена: има повече заведения за хранене и барове на глава от населението от Ню Йорк и е известен със своите закътани барове, всепризнати ресторанти и страхотно кафе.
10 ден /15.02./: НЕЙПИЕР - 07:00 часа – 14:00 часа
В ранното утро на този ден акустираме в пристанището на Нейпиер, градът известен като световната столица на арт деко. Това е крайбрежен град на източното крайбрежие на Северния остров, с морско пристанище , известен със своя слънчев климат, алея облицована с норфолкски борове , и обширна архитектура в стил арт деко, поради което понякога е наричан „ Ница на Тихия океан“. През 1931 г. мощно земетресение разтърсва Хокс Бей за повече от три минути, убивайки близо 260 човека и унищожавайки търговския център на Нейпиер. Реконструкцията започнала почти незабавно и новите сгради отразявала архитектурните стилове на времето - чиста класика, испанска мисия и арт деко. Нейпиер често е наричан снимачна площадка от 30-те години на миналия век. Всеки февруари градът празнува своето наследство с фестивала Арт Деко – стилен празник на всичко от 30-те години на миналия век, включително ретро автомобили, мода и музика. Нейпиер е дом на много изискани винарни, страхотни ресторанти, барове и кафенета. Бутиковите магазини са задължителни за посещение, както и колекцията Sea Walls от великолепни стенописи, изрисувани на повече от 50 стени из града. Определено този ретро новозеландски град очарова своите посетители и има какво да им предложи.
11 ден /16.02./: ТАУРАНГА - 07:15 часа – 18:30 часа
Тауранга е сгушен в хребета Каймаи, разположен в района на Залива на изобилието на Северния остров на Нова Зеландия. Пристанището, което се простира по протежение на западния край на залива е защитено от остров Матакана и изгасналия вулкан Мауао (планината Маунгануи). В района има няколко вулкана (предимно спящи). Най-забележителните от тях са Уайт Айлънд и Мауао, наричан от местните "Планината".Тауранга е един от основните центрове на Нова Зеландия за бизнес, международна търговия, култура, мода и градинарски науки. Той е един от най-бързо развиващите се градове, известен със своите плажове, включително забележителния връх Маунгануи. Градът има топъл климат и е идеален за плуване и сърф.Тауранга е дом на различни уникални атракции. Прочутата планина Маунгануи е популярна забележителност, предлагаща зашеметяваща гледка към залива на изобилието. Районът може да се похвали и с много художествени галерии и интересни исторически туристически атракции. Много от предградията са пълни със страхотни магазини, ресторанти и барове. Бреговата линия също е идеална за плуване и слънчеви бани.Регионът също е дом на няколко пазара. Най-големите от тях са през уикендите и повечето са пазари на фермери и техните продукти. Нещо повече, посетителите на Тауранга могат да опитат широка гама от класни местни вина. Красивите плажове на града и блестящите брегове са идеални за един ден на слънце. Околните води се отличават с разнообразие от морски обитатели, а вулканичният Уайт Айлънд е популярно място за гмуркачи.
12 ден /17.02./: ОУКЛАНД - 06:30 часа – 20:00 часа
Окланд е най-големият град в Нова Зеландия с 1,7 милиона жители той е и основната точка на пристигане на посетителите на страната. Това е оживен мултикултурен град, разположен около две големи естествени пристанища и класиран като един от най-удобните за живеене градове в света. Намира се в топлата северна част на Северния остров , на тесен провлак, който свързва полуостров Нортленд с останалата част от острова. Tāmaki Makaurau, маорското име за Окланд, означава Желан от мнозина. Това име се отнася до изобилието от природни ресурси, стратегически гледни точки, транспортни маршрути и изобилие на храна, които първо привличат маори, а след това и други заселници. Духовната и културна връзка на Маори с Тамаки Макаурау се отнася до свързаността им със земята, вулканичните планини , пристанища и води. Почти една трета от населението на страната и повече от това на целия Южен остров живее в Оукланд. Това е основният икономически и туристически център и дом на международно летище. Градът има свои собствени красиви пейзажи, водни пътища и други атракции, които да привличат туристи. Въпреки това не е политическата столица на Нова Зеландия – тази чест се пада на Уелингтън. Окланд е наричан „Градът на платната“ заради големия брой яхти, които красят пристанището Waitemata и залива Хаураки, както и заради любовта на местните към ветроходството. Той може да се нарече и „Градът на вулканите“; голяма част от естествения му характер идва от това, че е построен върху вулканичното поле Оукланд, което се състои от около 50 вулкана. Всички те са изгаснали поотделно (Рангитото е изригнал най-късно, в средата до края на 15 век), но вулканичното поле като цяло е белег на града. Оукланд също така разполага с голям брой градски плажове и паркове, множество художествени и културни институции и е център на множество важни събития. Той е етнически и културно разнообразен град, дом на хора от над 120 различни етноса. Богатият културен микс се отбелязва с голямо разнообразие от фестивали и събития в целия град.
13 ден /18.02./: BAY OF ISLANDS /Залива на островите/- 08:00 часа – 18:00 часа Внимание! Използва се шатъл по вода с ограничен достъп за инвалидни колички и трудноподвижни пасажери.
Заливът на островите е елегантен, обширен и зашеметяващ район на красивия източен бряг на Нортланд, Нова Зеландия. 144-те субтропични острова са съсредоточени около главния център Паихия , Опуа и Уайтанги , родното място на новозеландската нация. От другата страна на водата е Ръсел , първата столица на Нова Зеландия, която е богата на история. Във вътрешността са градовете Кавакава и Кайкохе , където има невероятни природни дадености, исторически забележителности и страхотна храна, която да опитате, да не говорим за множеството първокласни винарни, в които да се поглезите. Заливът е образуван, когато морето наводнява стара система от речни долини и има брегова линия от 800 км. Отваря се към морето през широк проток от 18 километра, ограден от нос Брет на изток и нос Уиуики на запад. Това е една от най-популярните риболовни, ветроходни и туристически дестинации в страната и е международно известен със своя риболов на едри морски обитатели.Мястото е известно със зашеметяваща красота и дива природа, един истински рай за тези, които обичат плажовете и водните активности.
14 ден /19.02./: ПЛАВАНЕ – В открито море.
Отпуснете се на палубите на кораба и се потопете в атмосферата на приятно и пълноценно изживяване. Crown Princess е отличен кораб и предлага много и разнообразни активности, при което няма да скучаете в открито море.
15 ден /20.02./: ПЛАВАНЕ – В открито море.
Отпуснете се на палубите на кораба и се потопете в атмосферата на приятно и пълноценно изживяване. Crown Princess е отличен кораб и предлага много и разнообразни активности, при което няма да скучаете в открито море.
16 ден /21.02./: ПЛАВАНЕ – В открито море.
Това е нашият последен круизен ден на кораба. Проверете дали сте опитали от всичко, което той предлага, и ако не сте днес е Вашият шанс да го направите. Може да посетите и шопинг центъра за някои сувенирни покупки или да релаксирате в СПА центъра или да се присъедините към някое от многобройните активности на борда.
17 ден /22.02./: СИДНИ – 06:00 часа – СИТИ ТУР
Рано сутринта акостираме на пристанището на Сидни в Австралия, откъдето започна нашето невероятно морско приключение. След уреждане на формалностите и получаването на багажа слизаме на твърда земя, но нашето пътуване не свършва до тук. Предстои ни по-близка среща със Сидни и неговите забележителности. След посрещане от фирмата-партньор ще се отправим на 4-часов сити тур на града. Обиколката е с акценти, обхващащи историята на Сидни, зашеметяващата архитектура, невероятните гледки към пристанището и световно известения плаж Бонди. Първо ще преминем през историческия район Rocks и Circular Quay, докато научавате за историята и значението на района. Скътан в подножието на Sydney Harbour Bridge в западната част на Sydney Cove, The Rocks е най-старият запазен колониален район на Сидни, където европейците започват да се пъвоначалното заселване.Оригиналните сгради са направени от местен пясъчник и много от тях все още стоят непокътнати. Тук все още можете да видите скалата, която е дала името на мястото. Всичките калдъръмени алеи и старинни складове, тухлена зидария, в която са смесени натрошени черупки от миди – всичко е едно пътешествие из историята. Сега това е оживено място с изобилие от музеи, барове и ресторанти. Отвъд скалите е Circular Quay, центърът на пристанището на Сидни . Това е доста оживено място, с фериботи, тръгващи на всеки няколко минути до различни части на пристанището. Circular Quay е едно от основните места, където хората се събират за прочутите новогодишни фойерверки в Сидни. Продължаваме нашата обиколка към Операта и моста Харбър бридж, за да се възхитим на гледката от стола на г-жа Маккуори, специално проектиран за съпругата на губернатора, за да гледа към пристанището. Операта в Сидни е открита през 1973 г., нейните концертни зали и театри са домакини на повече от 1600 представления годишно. Тя е нещо повече от архитектурно чудо, а известните й платна също се трансформират по време на светлинни шоута като най-големият фестивал на светлина в света, който се провежда през май и юни. Всеки ден едно от платната при залез слънце се оцветява в 19:00, 20:00 и 21:00 часа с произведения на аборигенски художници. Сградата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Мостът Харбър Бридж в Сидни е една от най-разпознаваемите забележителности на града. Той не само е най-големият стоманен дъгов мост на планетата, но също така обхваща едно от най-добрите естествени пристанища в света. Изграждането на емблематичния мост отнема осем години и е открит през 1932 г. Изработен е от 53 000 тона стомана и шест милиона ръчно задвижвани нитове по проек на инженера JJC Bradfield. Арката се простира на 503 метра, а върхът му е на 134 метра над водата. Столът на г-жа Маккуори е издълбан от пясъчен скален ръб от затворници през 1810 г. Специално поръчан от губернатор Макуори за съпругата му Елизабет, за която е известно, че обичала района, и това била една от най-добрите гледни точки за разглеждане на забележителностите на пристанището на Сидни. От пристанището ще се отправим на тур през Чайнатаун, Дарлинг Харбър и квартала за нощен живот Кингс Крос. Чайнатаун в Сидни е един от най-големите в света и е обичан от всички заради автентичната си храна и възможността за намиране на изгодна цена при пазаруване, както и се гордее с това, че е един от най-чистите и безопасни китайски квартали в света. Той съществува от 20-те години на миналия век, сменяйки местоположението си няколко пъти. Сега този район е сърцето на града, въпреки че границите му се простират от Скалите до Хеймаркет и Дарлинг Харбър. Преди европейците да дойдат в Австралия, регионът на Сидни е бил дом на местната аборигенска общност, наречена хората Кадигал. Пристанището Дарлинг някога е било известно като регион „Тумбалонг“, което в превод означава „място за намиране на морски дарове“. Епидемия от едра шарка унищожава общността напълно. По-късно пристанището е било известно като „Кокъл Бей“, името обаче е променено през 1826 г. в чест на Ралф Дарлинг, губернатор на Нов Южен Уелс по това време. Тук се намират Австралийския национален морски музей и Китайска градина на приятелството, а така също оживени нощни клубове, барове и бистра. Известен на местно ниво като „Кръстът“, Кингс Крос се слави като квартал на червените фенери в Сидни , с дълга история в музиката, представленията и театъра. След Втората световна война районът е силно повлиян от завръщащите се войски. . Днес, освен че предлага културни атракции през деня, районът оживява през нощта, представяйки на посетителите съвсем различна страна на града. Наред с множеството си международни ресторанти, оживени барове и нощни клубове, той може да се похвали с някои изключителни архитектурни произведения, които напомнят за жизнената и богата история - Фонтан Ел Аламейн в градините Фицрой, Пожарната, ЖП гарата, къщата на Елизабет Бей и други. Следващата ни спирка е Уотсън Бей и „The Gap“ за фантастични гледки и снимки. Някога старомодно рибарско селище, Уотсън Бей сега е прекрасен крайбрежен анклав с много привлекателност, разположен на върха на полуостров Саут Хед в източните предградия на Сидни . Богат на местно и колониално наследство той притежава и чудесни пешеходни пътеки с невероятни гледки към Тихия океан. Едно от тези удивителни места, „The Gap“ /пропастта/,е океанска скала в Саут Хед, която гледа към Тасманово море. Първоначално е била собственост на аборигенски клан и се превръща в официална сигнална станция през 1790 г. на британският флот, целяща да даде предупредителни знаци на всякакви кораби, които се приближаван през Тасманово море. След това се превръща във военен гарнизон, в който се помещават крайбрежни артилерийски позиции, които служат за защита на пристанището на Сидни. Днес посетителите могат да изследват стената на скалата и околностите й, като понякога се осмеляват да се изкачат до параклиса на върха, който през 1962 г. е посветен на обслужващия персонал, служил в The Gap в продължение на много години. Една от най-лошите морски трагедии в Австралия принадлежи на Dunbar, пътнически кораб от средата на 19 век, превозващ 122 души на борда. През 1857 г. една нощ в морето се оказва фатална, тъй като корабът се разбива в подножието на The Gap, убивайки всички пътници на борда с изключение на един способен моряк. Това води до необходимостта от постряване на фар и така бил построен фарът Хорнби.Последно, преди да се завърнем в града ще посетим плажа Бонди бийч, един от най-известните плажове в Австралия и света, дълъг около километър. Искрящ син океан, забавни заведения за хранене и спокоен начин на живот характеризират това място. Има и качествен сърф, оживени фермерски пазари и места за разходка по скалите в това грандиозно предградие, което съчетава морския живот с очарованието на града. От плажа се отправяме към града през ексклузивните предградия Дабъл Бей и Роуз Бей. Едно от най-красивите предградия в източната част на Сидни , Double Bay, излъчва блясък и изтънченост и е известно със своите дизайнерски магазини и бутици, озеленени алеи и плажове с мек пясък. Всичко на това място навява на лукс и спокойствие. Роуз Бей е международно водно летище до 1974 г.на Сидни, като и до днес там полетите с хидроплан са изключително популярни. От 1938 г. полетите с хидроплан до и от Лондон започвали и завършвали в пристанището на Сидни в залива Роуз, което го прави първото международно летище в страната . Замъкът Фърнли, построен през 1892 г. е друга забележителност на мястото. Той включва част от вила от пясъчник, която датира от 1874 г. и прилича на замък със своите кули, зъбчати кули и квадратна нормандска кула. След приключване на обиколката ще се настаним в хотела за нощувка в Сидни. Остатъка от деня е предвиден за почивка или самостоятелно изучаване на този невероятен град.
18 ден /23.02./: СИДНИ - МЕЛБЪРН
Закуска. Следва трансфер за вътрешен полет до Мелбърн, кацане в града и посрещане от фирмата партньор. Мелбърн, столицата на Виктория и културен център, е известен с хубавите неща в живота - мода, храна, развлечения и спорт. Това е град със стил, оригинална архитектура, театри и изкуство. Скритите съкровища в известните алеи и историческите аркади на Мелбърн позволяват да изживеете многото различни начини на живота по река Яра Градът ви потапя в страната на чудесата на цветно улично изкуство, кафенета на открито, интимни винени барове и странни бутици, като никога не знаете какво ще намерите точно зад ъгъла. Известен като град създаващ стил и вкус към живота, Мелбърн е дом на някои от най-добрите места за пазаруване и нощен живот в Австралия, непрекъсната програма от филмови и кулинарни фестивали, авангарден дизайн и архитектура, големи художествени изложби и музикални прояви. Трансфер до хотела, настаняване и свободно време за почивка или самостоятелни занимания. Нощувка.
19 ден /24.02./: МЕЛБЪРН
Закуска. Свободно време за почивка и самосноятелно разглеждане на града. По желание срещу заплащане, допълнителна екскурзия в района на Мелбърн. Връщане в хотела. Нощувка.
20 ден /25.02./: МЕЛБЪРН – ДОХА
Закуска. След закуска ще направим нашия опознавателен сити тур на града Отново ще имаме възможност да се потопим в атмосферата на викторианската епоха. В тази обиколка ще видим най- хубавите примери за архитектурното великолепие на Мелбърн, като Кметството, разкошната катедрала Св. Павел, Театрите Princess и Regent. Следващата ни спирка е площад Федерейшън, известен като Фед Скуер, гражданското, културно и обществено сърце на града. Намира се срещу емблематичната гара Flinders Street и е вход както към зони на изкуствата, така и към спортни зони. Фед Скуер е първокласното място за срещи в Мелбърн, туристическа дестинация и място за хиляди събития годишно, от малки бизнес ориентирани срещи до масивни културни прояви и празници като Нова година, Коледа, Дивали и други. Много преди площада да бъде построен, мястото, на което сега се намира, е било важно място за събиране на местните групи в района. В продължение на десетки хиляди години членовете на нацията Кулин се събирали на брега на Бирарунг (река Яра).От откриването си през 2002 г. Фед Скуер е видял повече от 100 милиона посетители и е обявен за шестия най-добър обществен площад в света, както и за дестинация номер едно за гостите на Мелбърн. След площада ще посетим една от най-историческите и красиви градини в Мелбърн – градината Фицрой. Първоначално замислени като резерват през 1848 г., градините са кръстени на сър Чарлз Август Фицрой, губернатор на Нов Южен Уелс. Изградени са през 1859 г.под надзора на геодезиста Клемент Ходжкинсън със съдействието на градинаря Джеймс Синклер. Оформлението следва класическия дизайн от викторианската епоха, включващ пътеки, облицовани с великолепни брястове, известни като едни от най-добре отглежданите във Виктория. Има разнообразие от цветя и декоративни храсти и дървета, които заедно с обширни тревни площи създават красив и многослоен пейзаж. Водното течение, което минава през центъра на градините, е ефимерен приток на река Яра. Белязаното дърво в югоизточната част на градините е свързано с предколониалното използване на района от аборигенските народи и е регистрирано в Регистъра на аборигенското наследство. Дървото е вид ендемичен евкалипт, познат като речната червена гума и е сред най-емблематичните австралийски евкалипти. Градините съдържат няколко сгради и структури, които сами по себе си са от архитектурно значение, включително Старата естрада (1864 г.), вилата на Синклер (1866 г.) и Ротондата (1873 г.).Обиколката ни отвежда до Пазарът на кралица Виктория - автентичен, оживен пазар в центъра на града, който е сърцето и душата на Мелбърн от 140 години. В над 600 малки предприятия, в това чудесно място може да откриете пресни и специализирани продукти, ръчно изработени и уникални сувенири, страхотно кафе, храна и дрехи. Ще научим съвети и трикове за пазаруване и готвене, ще открием историята на пазара и ще се срещнем с някои от най-умелите търговци. При възможност ще посетим String Bean Alley, която е дом на колоритна колекция от най-добрите независими производители, творци, дизайнери и художници в Мелбърн. Ще завършим със Саутбанк – специално място за пазаруване, хранене и изкуство. Това вътрешноградско предградие в Мелбърн се простира по южния бряг на река Яра, точно срещу централния бизнес район на града. Доминирано е от комплекса Crown Casino и множеството свързани с него барове и ресторанти. Тук се намират Центърът за изкуства в Мелбърн, Националната галерия на Виктория, Австралийският балетен център, Мелбърнският център за рецитали и Викторианският колеж на изкуствата. Днес Саутбанк е най-гъсто населеният район на Мелбърн . Той е дом на много от най-високите сгради в Австралия, включително най-високият жилищен небостъргач - Австралия 108 и бившата най-висока кула Еврика . По крайбрежната алея е и многоетажният търговски център Southgate, който разполага с множество търговски обекти, ресторанти и кафенета с изглед към реката. След приключване на обиколката ще имаме трансфер до международното летище в Мелбърн за вечерен полет до Доха. Пристигане в Доха в 04:55 часа на 26.02 .
21 ден /26.02./: ДОХА – СОФИЯ
Полет в 07:30 часа за София. Кацане на Терминал 2 в 11:40 часа.

ЦЕНИ по ранни записвания до 30.09.2024
Вътрешна каюта - 8750 лв
Каюта с прозорец - ограничен изглед - 8870 лв
Каюта с прозорец - 9340 лв
 
Цени за записвания от 01.10.2024:
Вътрешна каюта – 9050 лв
Каюта с прозорец – ограничен изглед – 9170 лв
Каюта с прозорец – 9640 лв

Акценти на програмата:
  • В рамките на едно плаване ще откриете красотата на Австралия и на южния и северен остров в Нова Зеландия.
  • 14 дневен круиз на борда на Crown Princess, лускозен кораб с 19 палуби, който ще ви отведе до най-отдалечените от нас земи с красива природа, космополитни градове е славно колониално минало.
  • Самолетен билет с чекиран и ръчен багаж до и от началното пристанище на круиза
  • Самолетен билет за вътрешен полет за посещение на Мелбърн в Австралия.
  • С всички включени пристанищни такси и трансфери по програмата.
  • Изхранване на пълен пансион по избор – със или без фиксирани часове и маси в основните ресторанти, рум-сервиз.
  • Богата анимационна програма с много екстри и възможности образователни програми в открито море, СПА и фитнес за релакс на кораба.
  • Сити тур на Сидни – икономическото и културно сърце на Австралия.
  • Сити тур на Мелбърн – градът на изкуствата и културата.
  • Богата екскурзионна програма по всички пристанища – възможност за разнообразни допълнителни брегови екскурзии.
  • Круизиране в места с невероятна природа – фиорди, острови с възможност за водни активности.
  • Водач от България, придружаващ групата при минимум 15 записани туристи.
  • Малка група с възможност за персонално внимание към всеки турист.


ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ
QR 228 06 FEB SOFDOH 12:40- 18:15
QR 908 06FEB DOHSYD 20:40- 18:50 + 1
QR 905 25FEB MELDOH 22:30- 04:55 + 1
QR 227 26FEB DOHSOF 07:30 -11:40
 
ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА
Сидни - Vibe Hotel Darling Harbour - https://vibehotels.com/book-accommodation/sydney/hotel-sydney-darling-harbour/
Лайфстайл хотелът разполага със 145 стаи, изкусно проектиран и се гордее с тематика в стил Манхатън-
вход с голяма фасада в градски стил. Гостите могат да очакват с нетърпение почивката си в приканващи споделени пространства, пълни с дизайнерски характеристики, които вдъхновяват креативността. Хотелските стаи също включват набор удобства с техния вдъхновен от Ню Йорк дизайн, включително извити душове, вградени дневни шезлонги на прозорци и ретро обзавеждане за баня. Удобно разположен на Sussex Street в горния край на китайския квартал, хотелът е разположен в оживен район, в близост до заведения за хранен в района и се доближава до корпоративната част на Сидни.
 
Мелбърн - Rendezvous Hotel Melbourne - https://www.rendezvoushotels.com.au/
Построена през 1913 г. като Клуб на търговските пътници, сградата на хотела е включена в списъка на културното наследство. Хотел Rendezvous Melbourne е щателно реставриран до първоначалния си блясък. Клубът имаше значително място в Историята на Австралия сатя място, където са отсядали пътуващи политици и високопоставени лица. В сърцето на бизнес района, този превъзходно обзаведен хотел с лице към Flinders Street, се намира точно срещу  другата страна на река Яра, където са разположени  търговските и развлекателни зони и казиното Southbank the Crown, както и Мелбърнския изложбен и конгресен център.
 
Кораб на круиза – Crown Princess - https://www.princess.com/en-int/ships-and-experience/ships/kp-crown-princess
 
НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:
  • Депозит 1: 2000 лева при резервация
  • Депозит 2:  доплащане до 50 % на пакета до 30.10.2024
  • Доплащане до пълна сума до 60 дни пред датата на отпътуване с предоставени пълни данни на пътуващите
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
  • По този круиз е задължително да се пътува с валиден международен паспорт минимум 6 месеца от датата на планирано връщане. Пътуващите са отговорни за това да гарантират, че те отговарят на всички изисквания за паспорт и виза, за всяка съответна страна, която ще се посети по време на круиза и за пътуванията от и до съответното пристанището за качване или слизане. По време на повечето круизи, персоналът на кораба ще трябва да задържи Вашите паспорти. Затова Вие ще трябва да носите с Вас постоянно втори документ със снимка или фотокопие на паспорта. На пътуващите не се възстановяват никакви суми ако им бъде отказано влизане в чужда територия или качването на борда е отказано поради липса на документи.
  • Визи за Австралия и Нова Зеландия – 20 лв. / към дата 01.07.2024 /
  • Съдействие за подаване на документи за визи за Австралия и Нова Зеландия – 80 лв.
За туристи, които желаят сами да попълнят визовите формуляри, следва да го направят онлайн на следните адеси:

https://online.immi.gov.au/lusc/login
Нова Зеландия:
https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/preparing-a-visa-application/your-journey-to-new-zealand/before-you-travel-to-new-zealand/details-page/visa/nzeta
  • За деца под 18 години – пътуващи с 1 родител или без родители - нотариално заверена декларация /оргинал и 1 копие/, че са съгласни детето да пътува в чужбина и задължително паспорт. Деца, чийто родители имат различни фамилии е задължително да носят копие от акта за раждане на детето.
 
Условия за анулация
  • До 30.10.2024 – 2000 лв. такса за прекратяване;
  • От 31.10 до 30.11 такса за анулация в размер на 50% от пакетната цена
  • От 01.12.2024 - 100% от пакетната цена;
 
ДРУГИ УСЛОВИЯ:
  • Минимален брой туристи: 17 пълноплащащи с водач от България.
  • Срок за уведомление на несъбран минимален брой: 30 дни преди датата на отпътуване
 
Допълнителни брегови екскурзии ще бъдат предоставени допълнително.
 
КОРАБ НА КРУИЗА:
Crown Princess е един от корабите от клас Grand на Princess и се отличава с предоставянето на забавни, релаксиращи и обогатяващи изживявания за възрастни, от популярни нощни филми под звездите до декадентски спа процедури и кулинарни обиколки. Освен това предлага страхотни места за деца и специални програми за семейства, пътуващи с малки деца. Въпреки че има максимален капацитет от 3080 пътници, оформлението на Crown Princess, включващо четири просторни басейна (два само за възрастни), съчетани с разнообразни, популярни дейности, планирани около кораба, означава, че корабът рядко се чувства претъпкан, дори при пълен капацитет. Винаги лесно може да се намери място за нощни представления, шезлонг близо до басейна, място за сядане в ресторанта на бюфет (дори в пиковите часове) или да получите резервация в някой от специализираните ресторанти. Плановете на палубите на Crown Princess включват шест палуби само за каюти (Emerald, Dolphin, Caribe, Baja, Aloha и Riviera), четири от които са поставени между други палуби, което позволява тихи нощи в голям процент от каютите. Освен това две други палуби (Plaza и Lido) предлагат комбинация от обществени пространства и каюти, но дори и тогава каютите за гости са разположени в собствената си секция, което ефективно блокира шума в повечето от тях. Обновен по време на сух док през 2018 г., корабът беше украсен с нови придобивки, като супер удобни луксозни легла Princess във всяка каюта, ребрандирани заведения за хранене край басейна и обновен детски център. Винаги има приятна вечерна музика на живо, както и някои от основните театрални вечерни представления. Вероятно най-обичаният вариант за забавление, Voice of the Ocean (версията на караоке на Princess, пренесена на следващото ниво) привлеча вниманието на пътници по време на круиза. Филм под звездите винаги е чудесен начин за пресарване на спокойна вечер.
Брой пътници: 3 080
Брой каюти: 1547
Брой екипаж: 1200
Дължина: 290,17 метра
Височина: 59,44 метра
Брой палуби: 19
Тонаж: 113 561
Година на реновация: 2022
Основни видове каюти:
Вътрешна каюта /IA/ - най-достъпна опция, включваща две единични легла или двойно легло queen-size. Размери: 48-49 кв. м. Другите удобства включват хладилник, сешоар, телевизор, гардероб, баня с душ, просторен дрешник, 24-часов рум сервиз,  Бюро със стол и сейф
Каюта с прозорец /ОА/ - допълнителното предимство на гледката към океана от прозорец или илюминатор, който внася естествена светлина. Тази каюта включва всички удобства на вътрешна каюта- . хладилник, сешоар, телевизор, гардероб, баня с душ, просторен дрешник, 24-часов рум сервиз,  Бюро със стол и сейф.
Размери: 44,50 – 62.80 кв. м. Забележка: Някои категории имат илюминатори вместо прозорци с картини. Някои гледки към каютите са частично или напълно закрити.
 
Каюта с балкон /ВА/ - Тази впечатляваща каюта предлага допълнителното удоволствие на балкон и ви дава повече пространство от стандартна каюта. Насладете се на собственото си лично пространство на открито с маса, два стола и релаксираща гледка към вдъхновяващата природа около вас, независимо дали красив залез над океана или нов град за опознаване. Също така е идеално да се насладите на коктейли преди вечеря или спокойна закуска. Включваща две единични легла или двойно легло queen-size, хладилник, сешоар, телевизор, гардероб, баня с душ, просторен дрешник, 24-часов рум сервиз,  Бюро със стол и сейф, Балкон с 2 стола и маса, Плъзгащи се стъклени врати от пода до тавана. Размери: 65,23 – 67.66 кв. м
За всички останали каюти, които са на запитване по тази оферта, може да получите информация в сайта на круизната компания.
Конфигурация на каютата
Каютите с 3 и 4 легла могат да бъдат двуетажно легло, легло тип мурфи, разтегателен диван или разтегателно легло. Конкретната конфигурация може да бъде потвърдена директно чрез Princess Reservations или вашия туристически агент. Снимките, диаграмите на етажния план и удобствата представляват типични подредби и може да варират в зависимост от кораба.
Изхранване
Princess предлага персонализирано хранене, така че вие контролирате. Вместете се в официална вечеря преди представление. Разгледайте възможностите на нашите непринудени заведения за хранене. Използвайте OceanNow®, за да поръчате бургер и бира, които ви намират, докато гледате Филми под звездите®. Направете резервации, за да можете да се възползвате максимално от времето за хранене с повече възможности за наслада и по-малко чакане.
Anytime Dining* или Traditional Dining** (закуска, обяд & вечеря) – Включено Със следните изключения: Anytime Dining не е налично на корабите Dawn, Sea, и Sun Princess (докато плава в Австралия),Ocean, или Pacific Princess
Room Service (24 часов) – Включено
Заведения за хранене – Включени. Със следните изключения: VINES WINE & SEAFOOD BAR & специалните напитки в INTERNATIONAL CAFÉ
Напитки (студен чай, лимонада, вода, сортове чай, шварц кафе) – Включени. Със следните изключения: газирани и алкохолни напитки
Специализирани ресторанти (включително Chef's Table) - Срещу допълнително заплащане
Balcony Dining (само закуска & вечеря) - Срещу допълнително заплащане
Ресторанти
Crown Grill – Изискан грил бар с приготвени по поръчка пържоли и първокласни морски дарове, включително скариди и омари на скара. С богат дървен декор и отворена кухня в театрален стил, този специализиран ресторант беше обявен сред „Най-добрите стекхауси на круизни кораби“ от  USA TODAY .
Sabatini's Trattoria -традиционната италианска комфортна кухня. Новото меню включва старото: изпитани семейни рецепти, донесени от готвачи от Италия, плюс изискани италиански вина и коктейли.
Spellbound The Magic Castle – ексклузивна място за вечеря до викториански тематичен бар, който включва магьосници, изпълняващи умопомрачителни забавления, тематични стаи и театрални коктейли.
The Butcher's Block  Dario - ресторант, който е рай за хищниците. Отличаващ се с голяма споделена маса в семеен стил, това специализирано изживяване за хранене обещава да получите перфектно приготвено говеждо и пържола от„най-известния месар в света“
Chef's Table и Chef's Table Lumiere-са изключителни лакомства както за гастрономи, така и за начинаещи гурме любители. Насладете се на разговор с главния готвач и други гости с шампанско и ордьоври, последвани от екстравагантна вечеря с няколко ястия, пълна с вино.
Crab Shack – за любители на морски дарове. Четиристепенно меню – скариди с пуканки, супа от миди и дори вдъхновена от Аляска тенджера, пълна с бутчета от раци, скариди и миди.
Повече за начина на хранене и какво е включено може да намерите тук: https://www.princess.com/en-int/ships-and-experience/onboard-experience/food-and-dining
Барове
Може да се закупят разлчни пакети напитки. Повече за тях разберете на: https://www.princess.com/en-int/ships-and-experience/onboard-experience/food-and-dining/beverages
Забавление и развлечения
Програми за обогатяване на Discovery at SEA
Princess обедини сили с DiscoveryTM, за да донесе обогатяващи нови изживявания на борда и на брега с Discovery at SEA. На борда: Има Stargazing на най-горната палуба и дейности, вдъхновени от хитови предавания, като Седмицата на акулите , Търсенето на Bigfoot , Смъртоносният улов и други. На брега: Извлечете максимума от ваканцията си с препоръчаните обиколки на Discovery TM и Animal Planet TM плюс ексклузивни обиколки, достъпни само от Princess.
Тематични дейности по дестинация
Изпълнения на живо, уроци по музика и танци, местни храни и други ще ви дадат по-дълбока връзка с местата, които посещавате. В зависимост от вашия маршрут, опциите за круизни дейности може да включват:
Запознайте се с аляски дървосекачи от  север до Аляска
Танци хула и укулеле в Хавай
Уроци по улични пан барабани в Карибите
Мариачи на палубата в Мексико
Традиционно маорско представление в Нова Зеландия
Бразилски танцьори на самба в Южна Америка
Местни ястия, сервирани в нашите основни трапезарии
 
Срещи с Дискавъри в морето
Извлечете повече от пътуванията си с увлекателни мултимедийни презентации от местни експерти по дестинации, плюс натуралисти и специалисти в своите области, които ще ви разкажат за местата, които ще посетите.
Кулинарни демонстрации и дегустации на вина
Научете как да приготвяте гурме специалитетите, сервирани на борда. Или се отдайте на специална дегустация на вино със селекции от регионални лозя, както и сортове от цял свят.
Игри от световна класа
Позволете на звука на слотовете и блясъка на ярки мигащи светлини да ви пленят в нашите най-съвременни казина. Вижте какво съдържат картите с игрите на маса, които обичате, бинго, турнири и други!
Художествена галерия, курсове и търгове
Разгледайте нашата обширна художествена галерия или посетете лекция по история на изкуството, подчертаваща някои от най-големите майстори в света. И не пропускайте нашите вълнуващи търгове на произведения на изкуството Champagne, където можете да наддавате за свои собствени сувенири.
Магазините на Princess Cruises
Не е изненадващо, The Shops са награждавани за „Най-добро пазаруване на борда“ от   списание Porthole година след година. Ще намерите изискани стоки от марки като Swarovski, Chanel, Estée Lauder, Clinique, Lancôme, Calvin Klein, Citizen и Tissot, плюс местни занаяти, сувенири и сувенири.
Басейни, горещи вани и др
Потопете се в нашите пенливи сладководни басейни или се отпуснете в нашите горещи вани и подплатени шезлонги. Ще намерите и Филми под звездите®, забавни състезания по билярд, демонстрация на смесване на коктейли, барове, нашата световноизвестна пица и дори безплатен сладолед с меко сервиране.
Спортни занимания
Баскетболно спортно игрище
Пинг понг
Игрище за мини голф
Голф тренировъчно игрище
Шафълборд
Местата варират в зависимост от кораба и подлежат на промяна.
 
Курсове по танци и горещи точки
Добавете нов обрат или два към вашите танцови движения с голямо разнообразие от забавни класове като кънтри танци, бална зала, салса и др. Раздуйте сърцето си с високоенергичен клас по зумба или вземете любимия си да се завърти в един от нашите пулсиращи нощни клубове.
Най-добрите круизни линии за забавление на борда Имаме толкова много начини да ви забавляваме на борда, от шоута с игри, като The Voice of the Ocean и Deal or No Deal, до класове по танци с висока енергия. Нашите програми Camp Discovery разширяват въображението на нашите най-малки гости, докато Movies Under the Stars® забавляват горната палуба. Пътувайте по света под звуците на международни музиканти на живо и се смейте цяла нощ с всепризнатите комедианти и магьосници. И няма нищо по-добро от нашите оригинални продукции в стил Бродуей, които заслепяват с фантастични декори, костюми и музикални партитури. Със сигурност ще намерите нещо, което обичате!
Повече за развлекателните програми на Princess ще намерите тук: https://www.princess.com/en-int/ships-and-experience/onboard-experience/entertainment
Какво е включено:
ЗАБАВЛЕНИЯ
„Captain's Welcome Champagne Waterfall“ прием
Театрални продукции и шоута (включително гостуващи артисти)
Филмови прожекции под звездите
Барове, Дискотеки, Клубове
Казино, Бинго и показни уроци Танци,
Караоке и Комедийни програми
Библиотека & Princess Book Club
Зумба уроци и следобедни игри
Тематични вечерни партита
ScholarShip@Sea® занимания - Със следните изключения: Creativity@Sea, Ceramic@Sea ($5)
Младежки и тинейджърски програми - Със следните изключения: детегледачки в група - $5/час на дете между 22 – 13 часа
Младежки и тинейджърски занимания - Със следните изключения: Jr. Chef@уъркшоп за готвене на морска храна ($25/дете)
 
Удобства на кораба, които са включени
ТВ програма в каютата
Сешоар и козметика за баня
Хладилник
Фитнес Център
Дейности по график в Младежки център Camp Discovery до 22 часа
За апартаментите допълнително: Lotus Spa, Пране
 
Удобства и дейности на кораба срещу заплащане:
Брегови екскурзии
Такса обслужване
$ 16 за гости, настанени във вътрешна каюта, с прозорец, с балкон (включително деца)
$ 17 за гости, настанени в мини апартаменти (включително деца)
$ 18 за гости, настанени в апартаменти (включително деца)
Ползване на слънчевата тераса The Sanctuary
Дейности, като бинго, казино игри и дегустации на вино
All Inclusive Пакет Напитки
Internet и телефон
 
Подробен план на дековете и обзавеждането на кораба може да намерите в сайта на Princess Cruises:   https://www.princess.com/en-int/ships-and-experience/ships/kp-crown-princess
Crown Princess – телефон на кораба за връзка +359 661-593-6035
Отговорност: Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им се отказва достъп до страните по програмата, поради: забрана за напускане на страната, невалидни, забравени и нередовни документи или други независещи от туроператора причини.
Туроператорът не носи отговорност за евентуална промяна от страна на круизната компания на последователността спирането на пристанищата на круиза. Туроператорът е сключил застрахователен договор по чл.97 от Закона за туризма „Отговорност на туроператора“  със ЗД „Евроинс“ и номерът на застрахователната полица е: 03700100004700/26.09.2023 - Централно управление:  гр. София 1592, бул. "Христофор Колумб" №43, тел.: 0700 17 241, факс: 02/4895 526, e-mail: office@euroins.bg
ОБЕКТИ ПО ПРОГРАМАТА
Сидни - столицата на Нов Южен Уелс и най-големият град в Австралия, има богата и интересна история, която започва с коренните аборигенски народи. Коренните жители на района, известни като Еора, са живели там в продължение на хиляди години преди пристигането на европейците. Те са развили сложна култура и социална структура, базирана на земеделие, риболов и лов. Европейската история на Сидни започва на 26 януари 1788 г., когато капитан Артър Филип от Британската кралска флота пристига с Първия флот в залива Порт Джаксън. С това събитие се полагат основите на първото европейско селище в Австралия. Селището е кръстено Сидни в чест на британския вътрешен министър лорд Сидни. Първоначално на мястото е създадена наказателна колония, предназначена за британски затворници. Първите години са трудни, с недостиг на храна и сурови условия. Въпреки това, с времето колонията започва да се развива благодарение на упоритостта и труда на затворниците и свободните заселници. Сидни постепенно се превръща във важен търговски и административен център. През 19-ти век градът преживява значителен растеж и развитие. Вълни от имигранти пристигат в търсене на по-добър живот, привлечени от откритията на злато и възможностите за земеделие и търговия. През този период са построени много от знаковите сгради на Сидни, включително катедралата "Свети Андрей" и Кралските ботанически градини. 20-ти век носи модернизация и разширяване на Сидни. Градът става икономическо и културно сърце на Австралия. Операта в Сидни, открита през 1973 г., става световно известен символ на града и страната. Олимпийските игри през 2000 г. също утвърждават неговия международния статут. Днес Сидни е космополитен и динамичен град, известен със своите забележителности като Харбър Бридж и красивите плажове на Бонди и Манли. Градът продължава да привлича милиони туристи от цял свят, запазвайки своя уникален дух и културно наследство.
 
НАЦИОНАЛЕН ПАРК FIORDLAND - Нова Зеландия е едно от малкото места на планетата, където можете да видите невероятната гледка на ледникови фиорди. Националният парк е една от ценните природни икони на страната и е международно признат като част от световното наследство на ЮНЕСКО. Той е дом на ледници, алпийски вериги и уникална флора и фауна, които съществуват, откакто Нова Зеландия е част от суперконтинента Гондвана. Самият  парк  обхваща 1,2 милиона хектара планински, езерни, фиордови и тропически гори. Ранните маори са посещавали Fiordland за лов, риболов и събиране на takiwai   (уникална форма на новозеландски нефрит). Много по-късно европейските ловци на тюлени и китоловци се приютяват във фиордите и построяват няколко малки селища, като това са най-ранните европейски селища в Нова Зеландия. Фиордланд е известен по целия свят със спиращата дъха колекция от фиорди, които по ирония на съдбата са наречени предимно на звуци. Милфорд Саунд е перлата в короната на Фиордланд. Започвайки от връх Митър той се простира на 16 километра до Тасманово море. В тази стръмна, ледниково издълбана долина, делфини, пингвини и тюлени  обитават на сигурно място под защитата на морския резерват. Тук се срещат  видове, които обикновено живеят във водите на голяма дълбочина, само на метри под повърхността поради постоянен слой тъмна, хладна сладка вода, блокираща светлината за създанията под нея.
ДЪНИДИН - вторият по големина град на Южния остров на Нова Зеландия и главният град на региона Отаго. Пристанището и хълмовете около Дънидин са останки от изгаснал вулкан. Предградията на града се простират в околните долини и хълмове на провлака на полуостров Отаго , по бреговете на пристанището и Тихия океан. Името„Дънедин“ идва от  Dùn Èideann , шотландското келтско име на  Единбург , столицата на Шотландия  Археологическите доказателства сочат продължителна окупация на района от маори преди пристигането на европейците. През 1848 г. е създадено шотландско селище от Светската асоциация на Свободната църква на Шотландия  и между 1855 и 1900 г. много хиляди шотландци емигрират в инкорпорирания град. Населението и богатството на Дънидин процъфтяват по време на златната треска в района. Централен Отаго се формира през 60-те години на 18 век и за кратък период от време се превръща в най-голямата градска зона в Нова Зеландия. Лейтенант Джеймс Кук  в 1770 г. пристига по тези брегове, наименувайки нос Сондърс (на полуостров Отаго ) и Садъл Хил. Той съобщава за пингвини и тюлени в околностите, което насочва австралийски, американски и британски ловци на тюлени да го посетят от началото на 19 век. В ранните години на заселване от европейците се наблюдава вражда между ловците на тюлени и местните маори от 1810 до 1823 г., период, известен като „ Войната на тюлените“. Дънидин е град на контрасти и е благословен с най-голямата колекция в Нова Зеландия от едуардиански сгради, страст към отлична храна и киви култура, която е подчертана в галерии, дизайнерски бутици и музеи. Той е в близост  до природните чудеса на полуостров Отаго, който е дом на колонии от морски тюлени, албатроси, малки сини пингвини и редки жълтооки пингвини. А ако обичате да се разхождате, има близо 50 крайбрежни долинни, хълмове и пътеки за изследване. Високо на полуостров Отаго се намира замъкът Ларнах, неоготическа резиденция, построена през 1870 г. от Уилям Ларнах за неговата любима първа съпруга. Това е истински замък с кули и красиви градини, пълен с истории и легенди за призраци.
КРАЙСТЧЪРЧ /ЛИТЕЛТЪН/- е най-големият град на Южния остров, вторият по големина в страната. Разположен на източното крайбрежие, северно от полуостров Банкс и на 363 км северно от Дънидин. Намира се в региона Кентърбъри, източно от Кентърбърийските равнини. Той е най-английският град в Нова Зеландия. С население от около 370 000 души Крайстчърч е един от по-големите градове в страната. Река Ейвън се вие през центъра на града и е обградена от привлекателни градини. Регион Кентърбъри обхваща Южните Алпи, включително националния парк Ароаки Маунт Кук  и ски зоната Маунт Хът, до горещите басейни на Хамър Спринг  и градчето Кайкоура за наблюдение на китове на север. На изток от града на полуостров Банкс се намира вдъхновеното от Франция селище Акароа.Широка гама от дейности на открито, плажове и винарни в района са подходящи за бягство от градския живот. Районът на съвременния по-голям Крайстчърч първоначално е бил блатиста местност с мочурища , която се е превърнала в оживено селище на маори.  Крайстчърч е заселен като британско колониално селище в средата на 19 век. Първите четири кораба са наети от Кентърбърийската асоциация и довеждат първите 792 поклонници от Великобритания в пристанището Лителтън през 1850 г. Градът е признат за антарктическа врата от 1901 г., когато експедицията Discovery тръгва от пристанището Лителтън, и днес е един от петте антарктически портални града, в които се намират опорни бази на няколко нации. Името Крайстчърч е прието на първата среща на Кентърбърийската асоциация на 27 март 1848 г. Причината за избора му не е известна със сигурност, но най-вероятната е, че е кръстен на Крайст Чърч, колеж на Оксфордския университет , алма матер на много членове на асоциацията Колежът имаше доста прилики с планирания нов град, включително собствена катедрала, най-малката в Англия.  Други възможности са, че е кръстен на Крайстчърч, Дорсет или на Кентърбърийската катедрала . Много от ранните колонисти не харесват името, предпочитайки вместо това името Лителтън, но Съветът на колонистите решава да се придържа към името Крайстчърч през 1851 г., Повтарящите се земетресения през 2010 г. и 2011 г. нанесоха щети на голяма част от централните и източните предградия на града и му отне известно време, за да се възстанови. Крайстчърч има репутацията на „английски“ град, със своята архитектурна идентичност и често срещано прозвище „Градът-градина“ поради големите красиви паркове и приликите с градовете-градини в Англия.
УЕЛИНГТЪН - Уелингтън е в югозападния край на Северния остров на пролива Кук , разделящ Северния и Южния остров. В ясен ден покритите със сняг вериги Кайкоура се виждат на юг през пролива. На север се простират златните плажове на брега Капити . На изток планината Ремутака разделя Уелингтън от широките равнини на Уайрарапа ,  прочут винарски регион в страната. Преданията разказват, че легендарният маорски изследовател  Купе,  вожд от родината на полинезийските изследователи,  открива и изследва района около 10 век. Преди европейската колонизация мястото, в което в крайна сметка е основан град Уелингтън, е било сезонно обитавано от местното население маори . По-късен маорски изследовател, Whatonga, наименува пристанището Te Whanganui-a-Tara на сина си Тара. Стъпките към европейското заселване в района започват през 1839 г., когато полковник Уилям Уейкфийлд пристига, за да закупи земя за Новозеландската компания , която да продаде на бъдещи британски заселници. Заселниците от 1840 г. построяват първите си домове в Петоне (предградие, което за известно време наричат Британия) на равнинна площ при устието на река Хът . С времето се установило, че тази област се оказала блатиста и предразположена към наводнения и повечето от новодошлите преместили своето селище през пристанището в Торндон на днешното място на град Уелингтън. Уелингтън е обявен за град през 1840 г. и е избран за столица на Нова Зеландия през 1865 г. Градът получава името си от Артър Уелсли , първият херцог на Уелингтън и победител в битката при Ватерло (1815 г.). Титлата му идва от град Уелингтън в английското графство Съмърсет . Наименуван е през ноември 1840 г. от първоначалните заселници на Новозеландската компания, като признание за силната подкрепа на херцога за принципите на компанията и нейната дейност в процеса на колонизация.
НЕЙПИЕР - Нейпиер е популярен туристически град с уникална концентрация на арт деко от 30-те години на миналия век и в по-малка степен испанска мисия , архитектура, построена след като голяма част от града е била разрушена при земетресението в Хокс Бей през 1931 г. Освен това има една от най-фотографираните туристически атракции в страната, статуя на фигурата от местната маорска митология Пания , която се намира на на Marine Parade, известна като Пания на рифа.  Нейпиер има добре документирана история на маори . Когато групата Ngāti Kahungunu от Тарая достигна областта преди много векове, те се заселват на мястото и са едно от първите маорски племена, с които европейските заселници са имали контакт. Капитан Джеймс Кук и неговият екипаж са първите европейци, които виждат бъдещото място на Нейпиер, когато плават надолу по източното крайбрежие през октомври 1769 г. След 1830 г. мястото е посетено и по-късно заселено от европейски търговци, китоловци и мисионери. До 1850 г. пристигат фермери и хотелиери, а британската корона закупува местността Ахурири (включително мястото на Нейпиер) през 1851 г. През 1854 г. британците решават да построят планиран град тук и му дават името на сър Чарлз Нейпиер , военен лидер по време на „Битката при Миани“, воювал в страната  в Индийския субконтинент. С времето Нейпиер става връзката на най-големия център за вълна в Южното полукълбо и има основното морско пристанище за износ за североизточна Нова Зеландия – която е най-големият производител на ябълки, круши и костилкови плодове в страната. След разрушителното земетресение от 1931 г. в наши дни Нейпиер е застигнат от опустошителни наводнения през 2020 г. и 2023 г. Последните причинени от циклона Габриел, унищожиха мостове над река Тутаекури и причиниха големи материални щети , както и загуба на реколта, добитък и няколко човешки живота.
ТАУРАНГА – Първоначално мястото е заселено от маори през 13 век, последвани от европейци в края на 19 век. Първият европейски кораб, Herald, пристигнал в залива през декември 1826 г. Мисионерите донесли със себе си картофи, лен и прасета. През 1830 г. регионът се превърнал в център на  процъфтяваща търговия с лен. Някои от търговците останали, оженили се за местните жени и се установили за постоянно. През 1840 г. е създадена католическа мисионерска станция,  затворена през 1863 г. поради войни за земя в района на Уайкато . Кампанията в Тауранга е шестмесечен въоръжен конфликт в Залива на изобилието в началото на 1864 г. и част от войните в Нова Зеландия , които се водят по въпроси, свързани със собствеността върху земята и суверенитета. Кампанията е продължение на нахлуването в Уайкато , което има за цел да смаже движението на маорските крале (Кингитанга), което се разглежда от колониалното правителство като предизвикателство към върховенството на британската монархия . Британските сили претърпяват унизително поражение в битката при Гате Па на 29 април 1864 г. въпреки че превъзхождали числено войните маори, но измили срама от лицето си седем седмици по-късно, като разбили врага си в битката при Te Ранга, в която повече от 100 маори били убити или смъртоносно ранени. Заселниците отпразнували успеха при Те Ранга, последният сериозен ангажимент от кампанията в Тауранга, като най-блестящото постижение, постигнато през цялата война. Въпреки това Тауранга остава с маорското си име и никога не получава английско. Името Тауранга има обаче английско значение на безопасно закотвяне или място за почивка на котва. През ноември 1916 г. на плажа избухва голям пожар, който унищожава 12 сгради, включително търговския център на града, последван от друг голям пожар през 1963 г. възникнал в помещенията на персонала на хотела. Едва през 1963 г. Тауранга е конституиран като град. С времето той процъфтява и се превръща в един от водещите бизнес центрове на Нова Зеландия. Този фактор и много други допринасят за това, той да става все по-желан град за живеене. Бизнесът и международната търговия се увеличиват през последните години, допринасяйки за растежа на града. По този начин хората от Тауранга и туристите намират културата, модата и начина на живот за изключително привлекателни.
ОУКЛАНД - Това е най -населеният град в Нова Зеландия и петият по големина град в Океания . Докато европейците продължават да съставляват по-голямата част от населението на Окланд, градът става мултикултурен и космополитен в края на 20-ти век, като азиатците представляват 31% от населението на града през 2018 г. Около 39 % от жителите на Оукланд са родени в чужбина, който факт го нарежда на четвъртото място в света по този показател. Градът също е дом на най-голямото етническо полинезийско население в света. Оукланд се намира между залива Хаураки на изток, хребетите Хунуа на югоизток, пристанището Манукау на югозапад и хребетите Уайтакере и по-малките вериги на запад и северозапад. Околните хълмове са покрити с тропически гори , а пейзажът е осеян с 53 вулканични конуса, които съставляват Оукландското вулканично поле . Централната част на градската зона заема тесен провлак между пристанището Манукау на Тасманово море и пристанището Уайтемата на Тихия океан . Оукланд е един от малкото градове в света, който има пристанище на всеки от два отделни големи водни басейна. Оукландският провлак е заселен от маори около 1350 г. и е ценен заради богатата си и плодородна земя. Създадени са много укрепени селища, главно върху вулканичните върхове. До началото на 1700 г. Te Waiohua , конфедерация от племена, става основната влиятелна сила, което приключва около 1741 г., когато върховният вожд Киви Тамаки бива убит в битка. От 1740-те години нататък Ngāti Whātua Ōrākei става основната влиятелна сила на Оукландския провлак. Населението на Маори в района се оценява на около 20 000 преди пристигането на европейците. Въвеждането на огнестрелни оръжия в края на 18 век, води до опустошителна междуплеменна война , започваща през 1807 г., карайки определени племена да търсят убежище в райони по-малко изложени на крайбрежни набези. В резултат на това маори в региона намаляват и започва заселването от европейски новозеландци . На 20 март 1840 г. в района на пристанището на Манукау  върховният вожд Нгати Уатуа подписва Te Tiriti o Waitangi (Договора от Уайтанги). Той търси британска защита, както и реципрочни отношения с Короната и Църквата . Скоро след подписването на договора, вожда прави стратегически подарък от 3500 акра (1400 хектара) земя на пристанището Waitematā на новия губернатор на Нова Зеландия, Уилям Хобсън  за новата столица , която Хобсън нарича на Джордж Идън, граф от Оукланд , тогава вицекрал на Индия . Оукланд е основан на 18 септември 1840 г. и е официално обявен за столица на Нова Зеландия през 1841 г.  Лицето на градския Оукланд се промени, когато имиграционната политика на правителството започна да допуска имигранти от Азия през 1986 г. Това доведе до превръщането му в мултикултурен град с хора от всякакъв етнически произход. Ще намерите най-доброто от двата свята в Оукланд, с красиви дъждовни гори, паркове и плажове, толкова близо до центъра на града. Никога не сте далеч от морето в нози град с великолепния залив Хаураки и неговите красиви острови. Перлата на залива е остров Уайхеке , известен като „острова на виното“ заради своите 30 винарни и лозя, покрит с маслинови горички, плажове и изискани ресторанти, само на 40 минути с ферибот от центъра на Оукланд.
BAY OF ISLANDS /Залива на островите/ - Bay of Islands има някои от най-ранните исторически обекти на Нова Зеландия. Първата столица на Нова Зеландия била Ръсел, известен също в даден момент като Адската дупка на Тихия океан. Самият залив е неправилна форма с ширина 16 км  система от удавени долини  - обзазувана от частично потапяне на речна долина, която остава отворена към морето. Преди около 700 години Mātaatua , едно от големите миграционни канута на маорите , които пътуват до Нова Зеландия пристига в Залива на островите. Маорите се заселват и размножават из целия залив и на няколко от многото му острови, за да създадат различни племена като Нгати Миру в Керикери. Много забележителни маори са родени в Залива на островите, а някои от селищата по-късно имат важна роля в развитието на Нова Зеландия, като Окиато (първата столица на нацията), Уайтанги (където по-късно ще бъде подписан Договорът от Уайтанги ) и Керикери (което беше важна отправна точка за вътрешността на страната и по-късно мястото на първата постоянна мисионерска станция). Първият европеец, посетил района, е капитан Кук , който наименува региона през 1769 г. Заливът на островите е първият район в Нова Зеландия, заселен от европейци. Китоловците пристигат към края на 18 век, докато първите мисионери се заселват през 1814 г. В залива има много интересни исторически градове, включително Паихия , Ръсел , Уайтанги и Керикери . Ръсел, известен преди като Корорарека , е първото постоянно европейско селище в Нова Зеландия и датира от началото на 19 век. Керикери съдържа много исторически обекти от най-ранното европейско колониално селище в страната. Заливът на островите е посещаван през 19 век от кораби за лов на тюлени и китоловци , които ловували в океана около Нова Зеландия, често търгувайки с местните, за да възстановят запасите от храна. През декември 1835 г. Чарлз Дарвин посещава Bay of Islands с HMS  Beagle . Урупукапука е най-големият остров в залива и център на туристическа активност, но и главно място за наблюдение на дивата природа. Други интересни острови, които може да се видят,  включват емблематичният остров Мотуарохия Робъртън с неговите зашеметяващи двойни лагуни, спечелил титлата на най-сниманото място в залива; живопистния остров Мотуруа с буйна растителност и кристално чисти води; и разбира се, отличителния остров Мотукокако Пиърси с неговата емблематична „Дупка в скалата“.В проучване от 2006 г. беше установено, че Заливът на островите има второто най-синьо небе в света след Рио де Жанейро.
МЕЛБЪРН - столица на щата Виктория  е разположена в северния край на залива Порт Филип, на 55 км от тесния вход на залива. По-голямата част от равнинния терен е на по-малко от 120 метра над морското равнище . Въпреки че равнинното място на Мелбърн е довело до развитие на правоъгълен модел от улици, градът има много красиви паркове и човек с усет към архитектурните детайли и историята може да намери много разнообразни и привлекателни места. Австралийските аборигени от народа Кулин са живели в района на Мелбърн от около 40 000 години, преди европейските колонизатори  да пристигнан през 19 век. Порт Филип Бей е открит от европейците през 1802 г., когато лейтДжон Мъри и капитан Матю Флиндърс посетили залива в рамките на няколко месеца един след друг. Тогава тази област е била част от колонията Нов Южен Уелс и губернаторът на колонията, инструктирал главния геодезист,Чарлз Граймс , да изследва бреговете на залива с оглед идентифициране на места за бъдещо заселване. Граймс не бил очарован от мястото и проекта бил позабравен. През 1803 г. капитан Дейвид Колинс пристигнал с контингент от войници и затворници и се установил близо до Соренто, точно на входа на залива на източното крайбрежие. Но скоро и той се преместил към Тасмания и постоянното заселване се забавило до 1835 г. Тогава, пионера- заселник и предприемач ,Джон Батман , договорил с аборигенските старейшини закупуване на 500 000 акра (200 000 хектара) земя в началото на залива Порт Филип. Няколко дни след подписването на договора Батман напуснал мястото, а два месеца по-късно група, водена от друг пионер,Джон Фокнър, се установила на брега на река Яра. Има много дебати за това дали Батман или Фокнър трябва да се счита за основател на Мелбърн, но ако терминът се тълкува като включващ разширяване и консолидиране на селището, тогава честта трябва да се падне на Фокнър. Така градът се отличава от останалите австралийски щатски столици по това, че е основан неофициално, от индивидуално предприятие. Писменен документ на кралица Виктория , издаден на 25 юни 1847 г., обявява Мелбърн за град, а на 1 юли 1851 г. окръгът Порт Филип се отделя от Нов Южен Уелс, за да стане колонията Виктория, със столица Мелбърн. Откриването на злато във Виктория в средата на 1851 г. предизвика златната треска и Мелбърн, главното пристанище на колонията, претърпява бърз растеж. През 1869 г. се създават различни предприятия - хотели, вестник и книжарски бизнес. Притокът на междуколониални и международни мигранти, особено от Европа и Китай, довело до образуването на бедняшки квартали, включително китайския квартал и временен „палатков град“ на южните брегове на Яра. Непосредствено в годините след Втората световна война Мелбърн се разраства бързо, като растежът му се стимулира от следвоенната имиграция в Австралия , предимно от Южна Европа и Средиземноморието. На фона на златната треска през 1850-те години и земния бум през 1880-те години, Мелбърн става известен като един от най-големите градове в света от викторианската епоха, репутация, която продължава да съществува благодарение на разнообразната гама от викторианска архитектура .Добре запазени сгради от тази епоха могат да бъдат намерени във вътрешните предградия, като Карлтън , Източен Мелбърн и Южен Мелбърн . Градът е известен и като „град-градина“ , като повече от една четвърт от вътрешността му се състои от обществени паркове и резервати. Тези пространства са били оформени още  в средата на 19 век. Най-известният парк в Мелбърн са Кралските ботанически градини (RBG). Тази площ от 36 хектара е създадена през 1846 г. и днес съдържа езера, морави и хиляди дървета и храсти с имена.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
БОРДОВА СМЕТКА
Едно от най-хубавите неща при круиза с Princess е удобството да можете да таксувате всичките си разходи на борда към вашата каюта. Ще получите своя OceanMedallion преди да се качите на борда. Гостите или ще го получат по пощата, или ще го вземат на терминала по време на процеса на настаняване. Медальонът ви позволява да правите TrulyTouchless™ покупки на борда и е свързан с личната ви сметка на борда, където се таксуват всички покупки. Гости, които имат регистрирана кредитна карта за бордовия си акаунт, на кредитната карта се поставя оторизация от $100, за да се гарантира валидността на акаунта. Докато сте на борда, вашите ежедневни такси ще бъдат оторизирани в края на работния ден всеки ден от доставчика на вашата карта. Тези оторизации могат да останат на вашата карта до 30 дни. Поради това при продължителни пътувания (повече от 30 дни) вашата кредитна карта във файла ще трябва да бъде уредена на или преди 30-дневния срок в резултат на това времево ограничение за оторизация. След това уреждане по средата на пътуването ще бъде направено ново оторизиране на вашата кредитна карта във файла и ще бъде уредено отново в края на вашето пътуване. Кредитни карти на трети страни няма да се приемат за такси на борда, тъй като картодържателят трябва да се подпише за таксите. Картата трябва да е валидна за продължителността на круиза. Тази информация ще се пази поверителна. Princess Cruises използва система за „предварителна оторизация“ за таксуване на кредитни и дебитни карти за разходи на борда. Това е стандартна хотелска практика и поставя „задържане“ на вашата кредитна или дебитна карта, въпреки че вашата банка всъщност не ни освобождава пари. В края на вашия круиз разходите ви на борда ще бъдат таксувани в една транзакция, а задържаните след това ще бъдат освободени от вашата банка издател. Моля, имайте предвид, че някои банки държат предварително оторизирани средства до 30 дни, ограничавайки наличните средства във вашата дебитна или кредитна сметка. Силно ви препоръчваме да проверите процеса на предварително оторизиране на вашата банка, ако имате някакви притеснения относно тази система. За да избегнете блокирането на транзакциите на борда от вашата банка или компания за кредитни карти, моля, уведомете ги за плановете си за пътуване предварително. Подробно извлечение ще ви бъде изпратено по имейл след круиза. Предоставяйки кредитната си карта предварително, вие автоматично се регистрирате за експресно напускане. Не е необходимо да посещавате бюрото за обслужване на гости, за да уредите сметката си. Приемаме всички основни кредитни карти в повечето валути. Тези, които плащат с пътнически чекове или в брой, ще трябва да оставят депозит в брой при персонала за обслужване на гостите в началото на круиза.Таксите на борда са в щатски долари (USD) със следните изключения: за гости на плавания, извършващи двупосочно пътуване от Австралия, всички такси на борда са в австралийски долари (AUD). Ако използвате кредитна карта, за да платите таксите си на борда при плаване с валута AUD, ще бъде приложена допълнителна такса от 1,1% (независимо от националността на картодържателя). Дебитните карти не носят допълнителна такса.
ДОКУМЕНТИ
Документите за пътуване ще Ви бъдат предоставени от Вашия туристически агент като електронен документ (eDocs). Те служат като Ваш круизен ваучер и ще съдържат важна информация като дата на отплаване, маршрут и други. Важно е да прегледате Вашите електронни документи и да съобщите своевременно на Вашия туристически агент ако има погрешна информация. Също така, имайте в предвид, че Вашите електронни документи служат за договор и са Вашето потвърждение на Guest Ticket Contract и условията, които съдържа.В случай, че непълнолетно лице (под 18г.) пътува само с един родител, трябва да бъдат представени съответните документи, удостоверяващи съгласието на другия родител детето да пътува. При несъответствие между фамилното име на детето и фамилните имена на родителите, които го придружават, родителите трябва да си осигурят документ, удостоверяващ родствената им връзка с детето (преведен на английски и заверен акт за раждане или друг документ). Уверете се, че името на вашата резервация съвпада точно с името на вашия документ за пътуване. Ако имената не съвпадат, свържете се с вашия туристически агент (за резервации чрез туристическа агенция) или с отдела за резервации на Princess Cruises (за директни резервации) За да избегнете забавяне на регистрацията или дори отказан достъп на борда, моля, предоставете на Princess Cruises тази информация поне 45 дни преди вашия круиз. За притежатели на паспорти извън САЩ или постоянни жители извън САЩ, които слизат в пристанище на САЩ, Министерството на вътрешната сигурност на САЩ изисква преди вашия круиз да предоставите адреса, на който ще останете в САЩ след круиза. Изискванията за документи за пътуване варират според дестинацията и гражданството.
БАГАЖ
За Вашия круиз ние препоръчваме да вземето до два броя персонален багаж, като всеки от тях с тегло до максимум 22 кг. Всеки персонален багаж трябва да е четливо надписан с Вашето име, адрес и конктакти. Корабните етикети  трябва да бъдат поставени на Вашия багаж не по-рано от един ден преди качването на борда. Моля убедете се, че номерът на каютата Ви е четливо изписан за да се избегнат забавяния в доставянето на багажа до Вашата каюята. В случай, че сте резервирали така наречената гарантирана каюта и не сте получили номера на каютата си с документите за пътуване, моля сложете “GTY” на Вашите багажни етикети. Вашата каюта няма да е на разположение преди 14:00 и Вие няма да разполагате с  Вашия куфар пред късния следобед.Така че може  да обмислите носенето на малка пътна чанта с всички важни неща от първа необходимост като лекарства (в техните оригинални опаковки), важни документи, чупливи неща, ключове, бижута и други ценности, комплект дрехи.Круизвите компании имат ограничена отговорност за загуба или повреждане, затова бъдете сигурни, че сте застраховали всичкия багаж и ценности.
Има портиерни услуги разположени на всеки кей по време на качване и слизане за помощ с багажа. Обичайният бакшиш за портиерите е еквивалента на един Щатски долар 1$ на багаж (по 2$ на багаж в Ню Йорк).Кърпи за баня са налични във всички каюти. Кърпите за басейн и плаж са на Ваше разположение както на борда, така и на брега.
ЗАБРАНЕНИ АРТИКУЛИ
Забранените предмети няма да бъдат разрешени или съхранявани на борда на кораба без изключения. Гостите са изцяло отговорни или за съхраняването на тези предмети на брега, или за изхвърлянето им преди качване.
Следните предмети няма да бъдат допуснати на борда без основателна законна причина:
Всички огнестрелни оръжия, включително оръжия, които не стрелят. Изключение от това правило са служителите на правоприлагащите органи, които действат в служебно качество, и сертифицирани въоръжени охранители, действащи в служебно качество (с пълното разрешение на капитана на кораба).
Всички видове боеприпаси, взривни материали и гориво, снаряди от всякакъв вид, патрони.
Всички имитации или реплики на оръжия, включително изведени от употреба оръжия, такива, които не могат да бъдат стреляни, и реалистични имитации/оръжия играчки.
Пневматични/пелетни оръжия или всяка друга разновидност на оръжия за изстрелване на снаряди.
Зашеметяващи пистолети, електрошокови пистолети или други електрошокови устройства.
Всички експлозиви и компоненти на експлозивни устройства, включително, но не само военни, граждански и предпазни устройства, детонатори, детонационни шнурове, капсули, димни патрони, гранати, мини, имитации на експлозиви/устройства.
Фойерверки, сигнални ракети и пиротехника
Ножове (с острие над 6,35 см (2 ½ инча) или 1,25 см (½ инча) в най-широката точка). оръжия с остриета, оръжия с остри върхове, ками, саби, мечове, брадви, брадви за лед, брадви, прави бръсначи (разрешени са безопасни бръсначи за бръснене), бръснарски ножчета без патрон, резачки за кутии, ножове за лед, сатъри за месо и обикновени ножове, (освен ако не е изрично упълномощено за персонал, който в хода на нормалните си задължения на борда на кораба изисква да притежава нож с по-здраво острие, т.е. служители на кухнята и палубни рейтинги).
Ножове за движение, гравитационни ножове, превключващи ножове или ножове за заключване. Разрешени са малки заключващи се джобни ножчета с дължина на острието под 6,35 см (2 ½ инча) и ширина ½ инча или по-малко.
Скрити оръжия с остриета, като ножове с катарами за колани, ножове/мечове с бастун и чадър, ножове за химикалки и ножове за кредитни карти.
Ножове за гмуркане за развлечение, освен ако не са придружени от друго оборудване за гмуркане/гмуркане с шнорхел и валидна лична карта/лиценз за гмуркане (трябва да се съхранява при служителя по сигурността). Ножовете за гмуркане могат да бъдат проверени/влезли от собственика за екскурзии с гмуркане по време на круиза, като се предоставя 24-часово предизвестие.
Водолазни копия и харпуни/прашки.
Церемониални ножове/мечове, както и реквизит за развлечение, понякога са разрешени с предварително уведомление от отдела за сигурност на флота (трябва да се съхраняват на борда по същия начин като ножовете за гмуркане).
Ножици с остриета, по-дълги от 4 инча.
Телескопични или обикновени палки/бухалки/бухалки/палки/палки/палки/духовки/ASP и/или всеки друг артикул, направен, адаптиран или предназначен за използване като нападателно оръжие.
Оборудване за стрелба с лък, включително арбалети и болтове.
Катапулти
Оборудване за бойни изкуства, включително млатила, звезди за хвърляне, нунчаки/нунчаки, кубатони, бостафи и др.
Кокалчета, месингови кокалчета или всеки друг предмет, конструиран за използване като оръжие в ръкопашен бой.
Белезници
Предмети, съдържащи обезвреждащи вещества като газови пистолети, спрейове със сълзотворен газ, патрони с пипер/боздуган, фосфор, киселина и други опасни химикали, които могат да се използват за осакатяване или инвалидизиране.
Запалими течности и опасни химикали/вещества, включително бензин/бензин, гориво за готвене, киселина, разливащи се батерии (с изключение на тези в инвалидни колички), фосфор, масло, течност за запалки (разрешени са обикновени запалки), метилов спирт, разредители за боя, киселина, терпентин, спрей боя, хлор, белина, спрей боя и всякакви други опасни химикали, които биха могли да изгорят, осакатят, извадят от строя или увредят.
Бутилки/цилиндри със сгъстен газ, включително резервоари за пропан и аерозолни кутии (с изключение на лична хигиена или тоалетни принадлежности в ограничени количества). Резервоарите за гмуркане не са разрешени, празни или пълни. Бутилките с медицински газ са разрешени във връзка със сертифицирано медицинско състояние, но не могат да се опаковат в багажа. Кислородните бутилки трябва да бъдат доставени на отдела за обслужване на гости и съхранявани в определено безопасно място. Кислородните бутилки не са рентгенови.
Дронове, наричани още безпилотни летателни апарати (UAV) или дистанционно пилотирани летателни апарати (RPA), и всякакви други дистанционно управлявани летателни устройства/играчки. (Изключение е, когато е разрешено за събития, спонсорирани от компанията, когато е одобрено предварително от Fleet Security).
Всеки друг артикул, направен, адаптиран или предназначен за използване като оръжие.
Лули за наргиле за наргиле и вода, свещи и тамян, кибрит навсякъде.
Артикули, пренесени на борда на кораба и недоставени от Компанията, съдържащи какъвто и да е нагревателен елемент, като, но не само: потопяеми нагреватели, нагревателни одеяла, ютии, бойлери, кафемашини с отопление/котлони и др.
Алкохол в нарушение на фирмената политика за алкохол.
Всички незаконни наркотици, включително лекарства без подходящо предписание. Това включва легални упойващи синтетични или „дизайнерски“ наркотици, известни също като „Легални наркотици“, като лизергамиди, опиоиди, метоксетамин, синтетичен канабис, бетел или кава (кава).
Медицинска марихуана
Отрови
Вредни предмети
Бейзболни бухалки, стикове за хокей, бухалки за крикет, стикове за лакрос, билярдни щеки, ски щеки и скейтбордове.
Аварийни радиофарове за показване на позиция (EPIRB), радиолюбители, трансформатори, лазери, лазерни показалки.
Велосипеди, включително електрически велосипеди
Инструменти за търговия/хоби, включително всякакъв вид ръчни или електрически инструменти. Това включва чукове, бормашини, свредла, лостове, триони, електрически триони, готварски/готварски ножове/прибори, инструменти с дължина над 7 инча, като отвертки, гаечни ключове и клещи (освен ако не е предоставено предварително разрешение от корпоративния щаб и строг контрол се поддържат на борда).
Дъски за сърф – (Разрешени са дъски за буги, не по-дълги от 42 инча).
Лодки/канута/каяци
Охладители - разрешени са само охладители с приблизителни размери 12 x 12 x 12 (побират 6-12 кутии безалкохолни напитки). Гостите, носещи по-големи размери, ще бъдат насочени да ги върнат в автомобила си. Ако гостът е без превозно средство, охладителят ще бъде унищожен по същия начин, както другите забранени предмети. Изключение: ако охладителят е по-голям и съдържа бебешка храна/ адаптирано мляко, кошер храна/специална диетична храна или лекарства - те трябва да се носят на ръка. Охладителите не могат да се приемат като чекиран багаж. Винаги, когато има съмнение, може да се свърже с надзорник на качването или персонал на борда, за да вземе решение.
Тротинетки (разрешени само ако се използват за придвижване), лодки/канута/каяци, сегуей (разрешени само на брега, ако се използват за ограничения на подвижността – не могат да се използват на борда на кораба), обувки Heely, ховърбордове/самобалансиращи се скутери.
Горният списък не е изчерпателен. Офицерът по сигурността на кораба и щабният капитан са упълномощени да направят професионална преценка относно законността на всеки артикул, деклариран, засечен или открит.
Електрически устройства, като например малки вентилатори, изходи/адаптори с много щепселни кутии, разклонители/удължителни кабели без предпазители от пренапрежение и електрически удължителни кабели с предпазители от пренапрежение, са разрешени на борда, когато се използват с необходимото внимание и след проверка/тестове от бордовия електрически отдел. Въпреки това, ако се установи, че такива устройства представляват опасност, те ще бъдат премахнати и върнати в последния ден от круиза преди слизане.
 
СЛИЗАНЕ НА БРЕГА
Повечето пристанища осигуряват лесен достъп до брега чрез проходи. Поради различни условия, включително стръмността на пътеката, времето, крайбрежните съоръжения, приливите и морските условия, може да се наложи гостите, използващи устройства за придвижване, да се прехвърлят на стълбищно катерене. Нашият екип ще ви напътства въз основа на местните условия, за да гарантира вашата безопасност. За безопасността на нашия екип членовете на екипажа могат физически да вдигат само до 50 паунда (22 кг).
В някои пристанища корабът хвърля котва в морето и гостите се придвижват до брега с водни совалки. Когато се изисква воден транспорт, гостите, които използват устройства за придвижване, няма да бъдат прехвърляни във или извън водния транспорт, ако се изисква повдигане, надвишаващо горното ограничение. Много пристанища за водни совалки не осигуряват достъп за инвалидни колички, така че дори ако гостите могат да се качат на водните совалки, те може да не успеят да слязат на брега. Отново съоръженията на брега, движението на водната совалка, метеорологичните условия и приливите също могат да попречат на използването на водната совалка. Окончателното решение да се позволи на всеки гост да се качи на водна совалка или да слезе от кораба ще бъде взето от капитана въз основа на безопасността и благосъстоянието на всички участници.
 
МЕДИЦИНСКИ ИЗИСКВАНИЯ
ВАКСИНАЦИИ -Към момента за нашите пътувания не са необходими никакви ваксинаци.
БРЕМЕННИ ЖЕНИ Бременните жени нямат право да плават, ако навлизат в 24-та седмица от бременността си до последния ден на круиза. Всички бременни жени са длъжни да представят лекарско писмо, че майката и бебето са в добро здраве, годни са за пътуване и бременността не е високорискова. Писмото трябва също така да включва очакваната дата на раждане (EDD), изчислена от последната менструация (LMP) и ултразвука (ако е направен). Моля, уверете се, че имате писмото от Вашия лекар със себе си, когато се качвате.
ХОРА СЪС СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ –Корабите на Princess предлагат достъпни каюти, проектирани за маневреност на инвалидни колички и разполагат с по-широки врати от стандартната каюта както в каютата, така и в банята. Баните са оборудвани с подвижен душ със сгъваема седалка, аларма за бедствие, ръчен душ и дръжки. Каютата разполага също с дрешник с лесен достъп и бюро за писане с достъп за инвалидни колички. Освен това всички каюти разполагат с безконтактен вход Medallion, който отключва вратата, когато се приближите.Напълно достъпните каюти са проектирани за използване от гости със силно ограничена или никаква подвижност, които изискват редовно използване на инвалидна количка, скутер или други подобни помощни устройства и осигуряват достъпни елементи, включително място за обръщане, достъпни маршрути в цялата кабина и достъпни бани.Напълно достъпни – каюти с единичен страничен достъп също са проектирани за използване от гости със силно ограничена или никаква подвижност, които изискват редовно използване на инвалидна количка, скутер или други подобни помощни устройства. Тези стаи осигуряват достъпни бани заедно с достъпен маршрут и свободно подово пространство само от едната страна на леглото в каюта, конфигурирана да предоставя едно легло, и между леглата в каюта, конфигурирана да предоставя две легла. Амбулаторните стаи са предназначени за ползване от гости с двигателни увреждания, които не се нуждаят от редовно използване на инвалидна количка, скутер или други подобни помощни устройства. Тези стаи предоставят някои достъпни функции. Подробности относно достъпните стаи на всеки кораб могат да бъдат намерени в плана на палубата на всеки кораб
 МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА И ОБОРУДВАНЕ НА БОРДА - На борда на всеки кораб има доктор и сестра за да предоставят медицински грижи и услуги на обичайните такси. За предписване на пациентите, докторите имат на борда в наличност най-често използваните лекарства НИЕ препоръчваме да си закупите здравна застраховка за пътуване в чужбина преди Вашето заминаване. Моля обърнете внимание, че болничните условия и персонал са за предоставяне само на основни медицински грижи. Гостите, подложени на диализа, трябва да знаят, че медицинските съоръжения в корабите са подобни на тези в центъра за спешна помощ. Въпреки че разполагаме с обучени медицински специалисти на борда, те не са оборудвани да предоставят специализирани грижи за пациенти на диализа. Ако възникне спешна ситуация по време на вашия круиз, препоръчително е да сте готови да предоставите пълен списък на медицинските състояния, лекарства и алергии на медицинския център. Въпреки че силно препоръчваме да не поемате свързаните с това рискове, Princess Cruises ще позволи на гост, който се нуждае от перитонеална или хемодиализа, да пътува на нашите кораби  на собствен риск . Препоръчително е гостите, които се нуждаят от диализа, да се консултират със своя нефролог, преди да организират пътуването.  Трябва да сте стабилни на диализното си лечение за период от поне 12 месеца преди отплаването. От гостите се очаква да направят всичко необходимо за диализата, независимо дали се прилага самостоятелно на борда или в съоръжение на брега. Служителите по околна среда могат да гарантират, че се спазват политиките за изхвърляне на отпадъци от диализа, включително предоставяне на каютата със затворен съд за отпадъци с капак, облицован с биологично опасна торба за грижа за торби или торбички с биологично опасни отпадъци. И накрая, трябва да сте наясно, че има такси, свързани с лечението в медицинското заведение по време на вашия круиз и че обикновената застраховка за прекъсване на пътуване обикновено не покрива такива разходи за лечение, ако имате нужда от медицинска консултация или лечение. Ще бъде предоставена подробна сметка, която може да бъде представена на здравноосигурителната компания на госта, след като необходимото лечение бъде таксувано в сметката на борда.
Ако имате нужда от добавяне на кислород по време на вашето плаване, моля, свържете се с нашия екип за здравни услуги, като изпратите имейл на  guestmedical@hagroup.com . Ще бъдете помолени да изпратите писмо или рецепта от Вашия лекар. От вас също ще се изисква да ни уведомите за вида на оборудването, което ще използвате, и дали ще донесете свои собствени консумативи или оборудването ще ви бъде доставено на кораба. 
Лекарства с рецепта
В случай на неочаквано забавяне на пътуването и спешни случаи, моля, не забравяйте да вземете допълнително лекарство с рецепта за поне 2 седмици след продължителността на круиза. Също така донесете списък с имената и дозите на всички лекарства, в случай че са необходими допълнителни пълнители.
КАКВО ДА ОПАКОВАМЕ ЗА КРУИЗА И ДРЕСКОД
Круизът може да бъде ваканцията на живота ви, позволявайки на пътниците да посетят екзотични дестинации и да останат в обиколката на лукса на борда на кораб от световна класа. Ето няколко съвета как да опаковате чантата си, преди да тръгнете на едно вълнуващо приключение в открито море.Най-важното нещо, което трябва да носите със себе си в ръчната си чанта, е папка, пълна с всички  важни документи, свързани с вашето пътуване. Това включва самолетни билети до пристанището на качване, документи за резервация на круиз, паспорти и необходими визи, медицински застрахователни карти и кредитни карти. Като имате под ръка тези листове хартия, можете да сте сигурни, че ще бъдете добре обгрижени, ако възникне спешен случай, и че няма да имате никакви проблеми при слизане от кораба по време на екскурзия на брега в нова страна. Трябва също да се уверите, че съхранявате копия на тези документи както в багажа си, така и у дома, тъй като това гарантира, че ще бъдете защитени в случай, че оригиналът бъде изгубен, откраднат или повреден. Вашият круизен кораб ще осигури основни тоалетни принадлежности за душ, така че няма причина да губите ценно място за багаж за шампоан и балсам. Проверете банята, преди да тръгнете, за да се уверите, че не сте оставили контактни лещи, контактен разтвор, очила, лекарства, дезодорант, вода за уста и гел за коса. Ако все пак забравите нещо, на кораба ще има смесен магазин, където можете да вземете всякакви тоалетни принадлежности или други вещи, които сте оставили у дома. Трябва да се уверите, че имате голям набор от дрехи, опаковани в куфара ви, тъй като круизите може да изискват всичко - от ежедневен бански костюм до официален смокинг. Princess Cruises е елегантно ежедневно, така че опаковайте дрехи, които се придържат към тази насока. От неофициалната страна на нещата, както мъжете, така и жените може да искат да опаковат прохладни ризи, удобни сандали и къси панталони за деня, докато могат да изберат суичър или ветровка, ако температурите паднат. В допълнение, носенето на яке за дъжд, чадър и гумени обувки в определени региони може да е добра идея, ако дъждовното време прекъсне всички планирани крайбрежни екскурзии. За по-официална обстановка мъжете трябва да донесат вечерно сако, панталони или тъмен костюм и хубав чифт обувки, докато жените може да пожелаят да донесат вечерна рокля, коктейлна рокля или елегантен костюм с панталон. Когато опаковате, носете несгънати неща или опитайте да навиете дрехите си. Сгъватите дрехи могат да образуват гънки, а круизните кабини не са оборудвани с ютии (въпреки че могат да бъдат намерени в пералните на кораба).
АЛКОХОЛ НА БОРДА
Както е предвидено в договора за преминаване, в деня на качване на борда на гостите е разрешено да носят една бутилка вино или шампанско от 750 ml на борда на всяко пътуване, което няма да подлежи на такса, ако се консумира във вашата каюта. Допълнителни бутилки вино или шампанско са добре дошли, но ще изискват 20 щатски долара/30 австралийски долара (в зависимост от валутата на кораба) такса за всяка бутилка, независимо къде са предназначени да бъдат консумирани. Алкохол, спиртни напитки или бира не са разрешени. Моля, не забравяйте, че багажът ще бъде сканиран и алкохолът извън нашата политика ще бъде премахнат и изхвърлен.Алкохолните напитки, които са закупени безмитно от The Shops of Princess или на пристанищата, ще бъдат събрани за съхранение и доставени в каютата на госта в последния ден от круиза. Член на персонала на кораба ще бъде на прохода, за да помага на гостите при съхранението на техните покупки на алкохол от брега, докато персоналът на The Shops of Princess ще помага на гостите с покупки на алкохол на борда.
*Princess не носи отговорност за алкохолни напитки, премахнати и изхвърлени от охранителния персонал на брега. Такива елементи не отговарят на условията за парично възстановяване или замяна. Гостите, открити със забранени предмети, включително алкохол извън правилата, може да се наложи да вземат багажа си на контролно-пропускателен пункт на борда.
ТАКСА ОБСЛУЖВАНЕ И БАКШИШИ
Благодарността към екипажа е дневна сума, добавена към вашата бордова сметка, която се споделя между многото членове на нашия екипаж в хотели, ресторанти и развлечения в целия флот, които помагат да направите вашето круизно изживяване специално. Дневната сума на оценката на екипажа се основава на категорията на каютата.
Ако сте платили предварително наградата за екипа и/или таксата за обслужване като част от ол инклузив или друг приложим пакет:
-плащанията са включени във вашата тарифа
-плащанията не подлежат на връщане от момента на покупката, освен като част от тарифата за круиз, което възстановяване ще бъде предоставено в съответствие с нашата политика за анулиране
-няма да бъде добавена допълнителна сума към вашата бордова сметка за стимула за екипажа или за тези такси за обслужване, покрити от такъв пакет
Ами ако не съм доволен и не искам да плащам благодарността на екипа?
Ние се ангажираме да отговаряме и надхвърляме очакванията на гостите и се гордеем с предоставянето на отлично удовлетворение на гостите и нашият екип на борда е на разположение, за да отговори незабавно на всички притеснения, които може да имате относно вашия круиз. Ние се стремим да разрешаваме всякакви проблеми бързо. В малко вероятния случай, когато сте недоволни по някаква причина, оценката на екипажа подлежи на корекция по ваше усмотрение по всяко време на круиза до момента, в който уредите сметката си на борда преди слизане.
БАКШИШИ - За разлика от много други кораби в круизната индустрия, няма задължителен или препоръчителен бакшиш на нашите кораби за услуги, които се отнасят обикновено за всички гости. Гостите не трябва да се чувстват задължени да дават бакшиш за добро обслужване. Въпреки това, целият ни персонал е насърчен да дава всичко от себе си, затова им е позволено да приемат парични благодарности изцяло по преценка на нашите гости, които искат да изразят благодарност към отделни наши служители за изключително обслужване.
 
ТЮТЮНОПУШЕНЕ
Повечето публични места на корабите ни са със забранено тютюнопушене. Поддържайки комфорта на нашите гости приоритет и като се има предвид потребителските проучвания, които показват, че пушачите са малка част от гостите, Princess е въвела следната политика за тютюнопушене:
Обособени зони за пушене
На борда има ясно обозначени „Обособени зони за пушене“ и включва достатъчен брой пепелници, които се изпразват редовно. Обикновено тези зони включват салони за пури, част от нощен клуб, както и част от откритите палуби. Казиното и казино барът са зони за непушачи на борда, с изключение на определените игрални автомати, където на гостите е разрешено да пушат само докато играят на тези машини. Всички настолни игри са за непушачи. Казиното също ще има една или повече нощувки за непушачи (от 18:00 до затваряне), в зависимост от продължителността на пътуването. Шоу салоните, трапезариите и всички зони за хранене на борда на всички кораби Princess са за непушачи. Като предпазна мярка на гостите се напомня да изхвърлят правилно цигари, пури и тютюн за лула, които никога не трябва да се изхвърлят зад борда, тъй като те могат да бъдат засмукани обратно в кораба и да причинят пожари.
Политиката за пушене в каютите
Princess Cruises забранява пушенето или изпаряването на всички видове, включително електронни цигари, в каютите за гости и на балконите. Това отразява предпочитанията на огромното мнозинство от нашите гости, които ценят основното си жилищно пространство (както каюта, така и балкон) без тютюнев дим. Тъй като балконите са отличителен белег на Princess Cruises, ние вярваме, че е важно това спокойно пространство да бъде чисто от дим. Нарушенията на тази политика ще доведат до глоба от $250 за всяко събитие, която ще бъде таксувана от сметката в каютата на госта. Придържайки се към глобалната тенденция към по-рестриктивни политики за тютюнопушене и зачитайки желанията на нашите гости, смятаме, че това подобрява изживяването ни на борда.
ПЕРАЛНИ УСЛУГИ
Възползвайте се от нашите бордови услуги за пране, пресоване и професионално почистване срещу символична такса. Цялото пране се връща в рамките на 48 часа или на същия ден с нашата експресна услуга.
Гостите на пълния апартамент и членовете на Elite Captain's Circle също се ползват от безплатно пране и професионално почистване, с изключение на услугата за същия ден, която се заплаща.
Услугите на пералнята може да бъдат засегнати от спазването на протоколите за здраве и безопасност, определени от CDC.
За ваше удобство корабите Princess разполагат с перални на самообслужване, където перални, сушилни и продукти за пране са на разположение срещу незначителна такса. Можете удобно да закупите жетони с вашия медальон. Моля, имайте предвид, че в пералните на самообслужване има ютии/дъски за гладене. Гладенето и използването на парни машини за лични дрехи не са разрешени в никоя кабина. Макар и рядко, по определени маршрути екологичните разпоредби, свързани с консумацията на вода, могат да повлияят на работното време на пералните.
 
ЕЛЕКТРИЧЕСТВО
Всяка каюта е оборудвана със 110-волтов, 60-цикълен променлив ток (AC) със стандартни американски щепсели. Моля, помолете стюарда на вашата каюта да провери вашите уреди за годност преди употреба, ако имате въпроси. Всички кораби са оборудвани с електрически сешоар във всяка каюта.
УСЛУГИ В КАЮТАТА
Малките екстри, които можете да намерите в най-добрите хотели – пресни плодове (по заявка), налично вечерно легло, безплатен шампоан, балсам и лосион за тяло – се предлагат във всяка каюта. Платнени халати с вафлена тъкан се предлагат при поискване от стюарда на вашата каюта за ваш комфорт и удобство.
За тези от вас, които желаят да се насладят на релаксираща напитка в уединението на вашата каюта, бутилки алкохол и пакети за бар в каютата са налични за закупуване преди круиза в Cruise Personalizer на безмитни цени чрез румсървис. Директорията на каютите, налична на вашия телевизор в каютата, изброява пълно меню от предложения.
Мини-апартаментите включват чаша пенливо вино за добре дошли, два телевизора, кът за сядане и просторен дрешник, докато пълните апартаменти предлагат всички тези премии плюс безплатно пране и използване на Lotus Spa® Thermal Suite (на избрани кораби, с изключение на Discovery Princess℠, Sky Princess®, Enchanted Princess®, Royal Princess®, Regal Princess®, Majestic Princess® и Grand Princess®), еднократна безплатна настройка на минибара и използване на нашия салон за слизане.
Всяка каюта разполага с други луксозни удобства за ваше удобство, като личен сейф и хладилник.
Каютите с 3 и 4 легла могат да бъдат двуетажно легло, легло тип мурфи, разтегателен диван или разтегателно легло. Конкретната конфигурация може да бъде потвърдена директно чрез Princess Reservations или вашия туристически агент. Снимките, диаграмите на етажния план и удобствата представляват типични подредби и може да варират в зависимост от кораба.
Всяка каюта на корабите Princess има собствен телевизор, включващ нашата най-съвременна система за видео по заявка OceanView.
Ние предлагаме сателитно приемане на живо на много популярни мрежи. Наличността на канали може да варира между сделките в зависимост от наличността. Широка гама от филми и телевизионни програми също са достъпни при поискване, за да гледате, когато ви е удобно. Голям брой спортни и развлекателни събития на живо са налични в нашия автопарк. За повече информация относно това какво може да бъде налично по време на конкретното ви пътуване, моля, не се колебайте да се свържете с отдела за обслужване на гости на Princess преди вашето пътуване или с отдела за обслужване на гости, след като сте на борда. Бордовите театри са оборудвани с помощни устройства за слушане и могат да бъдат предоставени при поискване. Моля, свържете се с отдела за обслужване на гости за повече информация.
Програмирането на корабната телевизия не е гарантирано по всяко време поради естеството на сателитните комуникации, които са предмет на маршрут и възможни смущения от метеорологични условия и различни препятствия. Освен това достъпът до интернет през сателит е значително по-бавен от високоскоростните връзки на брега.
 
БРЕГОВИ ЕКСКУРЗИИ
Бреговите екскурзии са по желание на пасажерите и се заплащат допълнително. Бреговите екскурзии, предоставени от круизната компания се провеждат с екскурзовод на английски език.
Бреговите екскурзии е желателно да се закупят предварително или на борда на кораба в началото на круиза. Стойността им се прибавя директно към бордната сметка, като окончателното им заплащане може да се извърши в брой или с кредитна карта в края на круиза. Препоръчваме закупуването на бреговите екскурзии на място да стане най-късно през първия или  до втория ден от пътуването.
 
ПЪТУВАНЕ С ДЕЦА
Нашата младежка програма Camp Discovery за деца на възраст 3-11 години ще забавлява малките през целия ден и вечер. За да участват самостоятелно, децата трябва да са на възраст 3+ и да са обучени да гърне. Нашите младежки центрове се управляват от опитен персонал, отдаден на грижата за безопасността и щастието на нашите най-малки гости. Нашият тийнейджърски салон Beach House е достъпен за тийнейджъри на възраст 12-17 години, със забавни дейности, организирани от нашия персонал. Семейните дейности включват фестивали, развлечения, изживявания Discovery at SEA като наблюдение на звезди, събития за хранене и, разбира се, Филми под звездите®. Всеки круиз може да има малко по-различни програми. Моля, свържете се с нас с всякакви въпроси или резервации за конкретни грижи за деца и семейни дейности. Искаме и родителите да се насладят на почивката си. Оставете децата си в Camp Discovery през деня (безплатно е!), за да можете да изследвате на брега, да посетите Lotus Spa® или да прочетете книга в The Sanctuary. Искате вечер за среща, може би да гледате филм или да играете в казиното? Срещу малка такса предлагаме детегледачка вечер. Всяка екскурзия определя подходящи възрастови групи, както и очакваното ниво на активност. Ако предпочитате да изследвате сами, детето ви може да остане на борда в Camp Discovery с нашия младежки персонал, докато е в пристанището. Нашият салон за тийнейджъри Beach House също ще бъде отворен, така че вашите тийнейджъри да могат да излизат с нас, ако решат да не слизат на брега. Не можем да предложим услуги за хранене, така че нашите центрове ще затворят по време на обяд и вечеря. Децата трябва да се вземат по време на хранене. Уведомете ни за вашите специални поводи във вашия Cruise Personalizer и ние ще подготвим празнична бележка за добре дошли на борда. Можете също така да поръчате празнични пакети там, всичко от забавни подаръци до уникални преживявания на борда. Ако празненството е за някое от вашите деца, уведомете младежкия екип и те ще се радват да ви съдействат с идеи. Детските менюта се предлагат в основните трапезарии и по заявка в специализираните ресторанти. Децата се хранят на половин цена в нашите специализирани ресторанти. Пица, бургери, хот-дог и сладолед могат да бъдат намерени на различни места за хранене. Предлага се безплатна бебешка храна в буркани етап 1 и 2, ако бъде заявена предварително чрез персонализатора на круиза. Освен това пюрирани плодове или зеленчуци могат да бъдат заявени в основната трапезария. Напитки за наша сметка: Основна трапезария и World Fresh Marketplace/Horizon Court само на  закуска  : сокове от ябълка, портокал, червена боровинка, ананас, домат и сини сливи (с изключение на прясно изцеден портокалов сок), Целодневни : лимонада, мляко и шоколадово мляко.
Бъдете спокойни: Вашият екипаж е напълно обучен да реагира при извънредни ситуации, следвайки стриктни протоколи. Ако проблемът е медицински, на борда има напълно работеща клиника, оборудвана за лечение на повече от морска болест. Членовете на младежкия персонал са сертифицирани по CPR и основна първа помощ и имат опит в посрещането на всичко - от алергии до специални нужди. Родителите трябва да наблюдават децата си през цялото време, когато използват басейните, тъй като няма дежурни спасители. Поради ограниченията за обществено здраве в САЩ, деца с памперси, дори с памперси за плуване, не могат да използват басейните. Родителите са добре дошли да носят свои собствени надуваеми безопасни плаващи устройства, подходящи за възрастта и теглото на детето им. На корабите на  ние предлагаме проследяване, което ви позволява да знаете къде е вашето дете по всяко време, благодарение на безплатното устройство за носене, известно като OceanMedallion™. Освен това чрез приложението MedallionClass® можете да разговаряте/пишете с децата си навсякъде на борда.
Децата трябва да бъдат придружени от възрастен, когато:
Те са под 18 години и искат да използват спа, сауна или парна баня
Те са под 16 години и искат да използват фитнес центровете
Гостите трябва да са навършили 18 години, за да:
Ползват процедури за тяло в спа центъра. (Други услуги са допустими, ако родител ги придружава).
Играят в нашите казина
Посещаваат нощния клуб след 23 часа
Обърнете внимание, ние имаме предвид възрастта за пиене за местата, където плаваме, която е:
21+ в САЩ
20+ в Япония
18+ в Европа, Австралия, Китай и Сингапур
 
ТЕЛЕФОНИ И ИНТЕРНЕТ
Всички кораби са надградени с MedallionNet® Wi-Fi, което позволява на гостите да останат свързани с мрежата както никога досега. Можете да изпращате текстови съобщения, да публикувате снимки, да провеждате видео чат и да предавате любимите си предавания, филми, музика и спорт с лекота. Всички кораби във флота на Princess® са активирани за MedallionNet.  За да научите повече, посетете страницата на MedallionNet .
Гостите могат да изберат да обединят неограничен Wi-Fi (заедно с други предимства) с круиза си с тарифи Princess Plus. MedallionNet Wi-Fi също е достъпен за закупуване в приложението MedallionClass®, започвайки от $24,99 USD преди круиза за едно устройство. Членовете на Platinum и Elite Captain's Circle получават 50% отстъпка от покупката си в MedallionNet. Princess си запазва правото да филтрира съдържание, достъпно чрез интернет услугите на кораба. Моля, имайте предвид, че приложенията, които консумират голяма честотна лента, като например гласова IP телефония, споделяне на файлове от типа peer-to-peer и поточно предаване на медии, може да бъдат ограничени на борда на избрани кораби Princess.
Всеки кораб Princess е оборудван с усъвършенствана клетъчна комуникационна мрежа. Тази мрежа ви позволява да изпращате, както и да получавате гласови повиквания, текстови съобщения и услуги за данни на вашето лично мобилно устройство. Услугата за мобилно устройство е достъпна за използване, когато корабът е в морето, в международни води и в други зони, където такова използване е разрешено. Всички такси ще бъдат таксувани удобно към вас от вашия доставчик на мобилно устройство. Вашият безжичен доставчик трябва да има споразумение за роуминг, за да можете да използвате мобилния си телефон с тази услуга. Вашето мобилно устройство трябва да може да работи в международен роуминг и международният роуминг. Ако имате предплатено устройство, моля, потвърдете с вашия безжичен оператор дали можете да го използвате в морето; не всички предплатени устройства се поддържат.Тарифите за клетъчни услуги в морето се определят от вашия безжичен оператор. За въпроси относно вашата услуга по време на круиз, включително предлагани круизни пакети, ценообразуване или фактуриране, моля, свържете се с отдела за обслужване на клиенти на вашия безжичен доставчик. За да си осигурите по-голямо спокойствие, докато сте далеч от дома, дайте на приятели и роднини следната информация как да ви се обаждат. Свържете се директно с вашата телефонна компания за тарифи, вашата телефонна компания ще ви таксува директно за обаждания до кораба. Когато се обаждате, моля, посочете името на госта и номера на каютата, за да осигурите бърза доставка. За обаждания, произхождащи извън САЩ и Канада, трябва да се използват  номера на корабите, предшествани от международния код за директно набиране (IDD) на вашата страна. Моля, свържете се с вашия доставчик на услуги на дълги разстояния за ценообразуване. Телефоните може да получете от вашия туристически агент или от сайта на круиза.
 
 
 
Отговорност: Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им се отказва достъп до страните по програмата, поради: забрана за напускане на страната, невалидни, забравени и нередовни документи или други независещи от туроператора причини.
Туроператорът не носи отговорност за евентуална промяна от страна на круизната компания на последователността спирането на пристанищата на круиза.

Тръгване от:

  • София

Цената включва:

  • Самолетен билет за международен полет на Катарските авиолинии с включен чекиран и ръчен багаж;
  • Самолетен билет за вътрешен полет Сидни-Мелбърн с включен чекиран и ръчен багаж;
  • 2 нощувки със закуски в Сидни;
  • 2 нощувки със закуски в Мелбърн;
  • 14 нощувки на борда на кораба Crown Princess на пълен пансион в избрания тип каюта;
  • Пристанищни такси;
  • Изхранване на база пълен пансион -закуска, обяд и вечеря, със или без фиксирани часове и маси в основните ресторанти. Пасажерите са свободни да избират кога, къде и с кого да се хранят;
  • Дневна и вечерна анимация на борда, театрални продукции и шоута,филмови прожекции под звездите, Барове, Дискотеки, Клубове, Караоке и Комедийни програми, Зумба уроци и следобедни игри, Тематични вечерни партита, Детска градина и тинейджърски клуб;
  • Сити тур на Сидни;
  • Сити тур на Мелбълн;
  • Всички трансфери по програмата;
  • Медицинска застраховка с Асистанс с лимит 10 000 евро;
  • Водач от България по време на цялото пътуване при минимум 17 участника.

Цената не включва:

  • Допълнителни брегови екскурзии по избор – заявяват се и се заплащат предварително с доплащането на пакета, провеждат се с водача от България при минимум 12 записани туристи или се заплащат на място в кораба без водач от България;
  • Визи за Австралия и Нова Зеландия – 20 лв. / към дата 01.07.2024 /
  • Съдействие за подаване на документи за визи за Австралия и Нова Зеландия – 80 лв.
  • Специализираните пакети и пакети Напитки – Plus Beverage Package иThe Premier Beverage Package за повече информация и цени на пакетите -https://www.princess.com/en-int/ships-and-experience/onboard-experience/food-and-dining/beverages
  • Такса обслужване на борда: 16 $ на човек на ден за всички типове каюти
  • Някои алкохолни напитки, напитки от минибара; специализирани кафета, които не се сервират в ресторантите по време на хранене;
  • Доплащане на медицинска застраховка за лица над 65 год. – 40 лева, за лица над 75 тод. – на запитване;
  • Допълнителни услуги на кораба, които са обявени с доплащане: СПА и козметични процедури, ползване на СПА съоръжения; бинго ; казино; дегустации на вино; определени фитнес класове; определени бордови семинари; химическо чистене и пране; покупки в магазините на борда; специални торти и сладкиши; фотографски услуги; обаждания от кораб до брегови телефон, електронна поща, интернет, факсове; други лични разходи.
  • Такси обслужване за местните гидове и шофьори – 40 USD.
  • Застраховка „Отмяна на пътуване“ – препоръчителна, може да се направи в агенцията;
  • Всички разходи, които не са упоменати с раздел Цената включва;
  • Горивни такси, в случай, че такива бъдат начислени от круизната или авиокомпанията компания. Princess си запазва правото да наложи такса гориво до $ 9 на човек на ден за всички пътници, ако NYMEX цената на петрола надхвърли 70 долара за барел, дори ако цената на билета вече е била изплатена в пълен размер
Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100005082 от 11.04.2024 на „ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС” АД.
ВХОД АГЕНТИ

Е-бюлетин

Онлайн Каталог

programa
programa
programa
programa